Jak připravit děti na rozvod rodičů

https://www.blog.mojra.cz/post/28

V dnešní době není rozvod nic neobvyklého, rozvádí se zhruba každé druhé manželství, někdy probíhá v relativním klidu, kdy se muž i žena vzájemně dohodnou a nedělají si problémy, jindy je doprovázen bouřlivými projevy, hádkami, nenávistí a naschvály.


Obtížná situace nastává ve chvíli, kdy manželé spolu mají děti – jak jim mají chystaný rozvod oznámit? Vy sami víte proč se chcete rozvést, dokážete si obhájit důvody, které vás k tomuto kroku vedly, ale děti nevnímají situaci stejně jako vy, mají odlišný pohled na svět, mnohdy nemají o rodinných problémech ani tušení. A najednou musí čelit změně, která ovlivní jejich dosavadní život, rozmetá všechny nabyté jistoty a ony neví, jak se se vším vyrovnat.


Často rodiče vystavují dítě nátlaku, nutí jej si vybrat, na stranu kterého z rodičů se postaví, používají dítě jako účinnou zbraň v boji proti partnerovi. Pro dítě je období před a po rozvodu velmi obtížné, stojí na okraji dvou samostatných světů, které jsou pro něj nové a cizí.




Podle psychologů je rozvod pro psychiku dítěte skoro stejně traumatizující jako smrt jednoho z rodičů, přesto pokud zvolíme správný přístup, lze i tuto situaci zvládnout s minimálním negativním dopadem.




Jak připravit děti na rozvod


Komunikujte, vysvětlete důvody, buďte upřímní

Nesnažte se dítě za každou cenu uchránit tím, že mu nastalou situaci nevysvětlíte. Pro dítě není nic horšího, než když se navenek fungující rodina rozpadne, nechápe důvody a často hledá vinu u sebe (kdybych více poslouchalo, méně zlobilo, uklízelo si pokoj… apod.). Z pohledu dětí je rozvod velmi stresující záležitostí, zkuste mu proto vysvětlit všechny důvody, proč zrovna jeho rodiče spolu již nedokáží žít – samozřejmě formou, která bude přiměřená jeho věku. Nejlepším řešením je, když s dítětem komunikují oba rodiče společně, na rovinu a bez zbytečných výmluv. Odpovídejte na jejich otázky a vyslechněte si i jejich názor – nebudou mít pocit, že stojí mimo dění a že jejich úsudek vás nezajímá.


Dopřejte jim prostor

Nechte dítě, aby se se situací vyrovnalo po svém. Některé děti se na určitou dobu uzavřou do sebe, jiné reagují hysterickou scénou. Snažte se dítě postupně uklidnit, ale nevyvíjejte nepřiměřený nátlak. Nemusíte chápat všechny jejich pocity, ale dovolte jim je prožít.


Nekritizujte druhého rodiče, eliminujte pomluvy

Ať už je viníkem rozpadu manželství muž či žena, neuchylujte se k neustálému očerňování partnera. Děti mají stejně rády oba rodiče, nevnucujte jim svůj pohled, vyhněte se soutěžení o jejich přízeň. Domluvte také prarodičům, aby se nevyjadřovali k nastalé situaci a nepomlouvali jednoho či druhého rodiče.


Ujistěte je, že jsou stále milované

Vysvětlete dítěti, že ač nebude jejich máma žít nadále s tátou pod jednou střechou, ony budou neustále stejně milované. Buďte jim oporou, udržujte pocit bezpečí a ujišťujte je o své lásce.


Připravte je na nový systém fungování „rodiny“

Jakmile oznámíte dítěti, že se budete rozvádět, měli byste počkat ještě určitou dobu, než se jeden z rodičů definitivně odstěhuje. Připravte je na nový řád a způsob fungování, vysvětlete, kdy bude čas trávit s maminkou a kdy s tatínkem. Snažte se také, pokud je to možné, dodržovat alespoň některé dosavadní návyky, např. otec bude stále doprovázet syna po škole na fotbal, matka dceru na balet apod. Z psychologického hlediska je pro dítě lepší, pokud může po rozvodu rodičů bydlet v místě, kde doposud. Co nejdříve pak ukažte dítěti také jeho domov u druhého rodiče, musí vnímat, že i tam má své místo, zázemí a je vítané.


Seznámení s novým partnerem nechte na později

Často je důvodem rozvodu milenka/milenec. Jestliže je tomu tak, či po rozvodu potkáte novou známost, nenuťte dítě k okamžitému seznámení. Musí mít čas se s rozvodem vyrovnat a přijmout jej, uvědomit si, že rodiče už se k sobě nevrátí. Někdy je to otázka několika měsíců, jindy i roku – každopádně se nesnažte nic uspěchat, dítě pak může nového partnera vinit z rozpadu jeho rodiny.

 

Jaký vliv (dopad) má rozvod na děti?


Možné důsledky rozvodu:


  • Zapomnětlivost, roztěkanost
  • Výčitky, lhaní
  • Uzavřenost, dítě přestává mluvit
  • Vztek, agresivita, rozbíjení věcí
  • Kousání nehtů, škubání vlasů
  • Pomočování, koktání
  • Různé strachy, fobie a úzkosti
  • Nenávist k novým partnerům rodičů
  • Narušený spánek, noční můry
  • Pocity samoty, nejistoty, obavy z budoucnosti
  • Útěk z domova
  • Deprese, alkoholismus, narkomanie, sexuální a vztahová nestálost

 



Ne vždy se důsledky rozvodu musí projevit u dítěte ihned, mnohdy to trvá i řadu let. Často se děti vyrovnají s rozvodem rodičů až v dospělosti, jsou i případy, kdy nedokáží rodičům odpustit nikdy. Jestliže se u vašeho dítěte objevuje některý z výše uvedených projevů, neváhejte a obraťte se na dětského psychologa, pomůže vám zvládnout správnou komunikaci s dítětem, vyslechne jej a najde nejlepší řešení, jak se s nastalou situací vyrovnat. 












Právě jste četli článek: Jak připravit děti na rozvod rodičů

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Autor: Psychologická poradna| Jak motivovat děti k domácím pracím? Co funguje a co ne? Jak k dětem přistupovat?Byl víkend a maminka po snídani poprosila Mojráčka, jestli by mohl vyluxovat celý dům. Mojráček jí to slíbil. Po snídani se ale zvedl od stolu, neodnesl si ani talířek, a utíkal do svého pokoje, kde si zapnul počítač. Když se ani za hodinu nezačalo nic dít, zavolala maminka na Mojráčka znovu. „Jóó,“ volal Mojráček na maminku z pokojen, „...

Pokračovat ve čtení

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Děti se mohou potýkat s různými problémy, ať už jsou to obtíže ve škole, změny v chování, deprese, úzkosti, strach, nebo jen nejistota v nových situacích. Mnoho rodičů se obává vyhledat pomoc dětského psychologa. Strach z neznámého, stigmatizace a mýty o psychologické péči brání rodičům v tom, aby pomohli svému dítěti i sobě samým. Co dětský psycholog dělá? Dětský psycholog se zaměřuje na péči o duševní zdraví dětí...

Pokračovat ve čtení

Mojráček: Jak na dítě s problémovým chováním?

Mojráček: Jak na dítě s problémovým chováním?

Autor: Psychologická poradna| Jak na dítě s problémovým chováním? Co funguje a co ne? Jak k dětem přistupovat?Jednoho dne si po škole přivedl Mojráček domů na návštěvu nového kamaráda Erika. Mojráčkovi rodiče už byli doma, pozdravili kluky u dveří, Mojráček jim řekl, že půjdou nahoru do pokojíku. Erik se však jen rozhlížel po předsíni, ale nepozdravil ani jednoho z rodičů. Maminka se na tatínka zamyšleně podívala, ale ten jen pokýval hlavou a ...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat