Zakázané ovoce aneb LÁSKA K TERAPEUTOVI

https://www.blog.mojra.cz/post/204

Vztah terapeuta a klienta je zvláštním poutem, kterému se věnoval již Sigmund Freud a označil ho jako přenos. Co se děje při pozitivním či negativním přenosu, zda může přerůst vztah terapeut–klient v lásku a zda je tato láska k terapeutovi opravdová, nebo jen domnělá, si popíšeme v dnešním článku.


Přenosové vztahové vzorce při terapii


Marie řeší manželskou krizi, a tak se s partnerem rozhodne navštívit manželskou poradnu. Vstoupí do ordinace, je nervózní a plná očekávání. Doufá, že jim terapeut pomůže vztah zachránit. Otevřou se dveře a v nich stojí krásný, šarmantní muž v obleku – psycholog. Marie se zachvěje v kolenou. Kam se na něj hrabe její věčně unavený a neupravený manžel Pepa? A tak na sezení chodí ráda, o záchranu manželství už takový zájem nemá. Teď je jejím hlavním zájmem psycholog. Vidí v něm muže svých snů – krásný, úspěšný, milý a ochotný ji naslouchat. Marie se zamilovala! Nebo ne? …  


Láska k terapeutovi je vděčným tématem mnoha romantických filmů. Avšak zatímco ve filmu jde většinu o oboustrannou záležitost, která se vyvrbí ve vztah s pohádkovým koncem „žili spolu až do smrti“, realita je jiná.


Při terapii běžně vzniká mezi klientem a psychologem určitý pocit intimity – přenos. Při něm klient doslova přenáší své tužby na terapeuta. Pokud tedy Marie touží po dokonalém muži, kterým její manžel není, je pochopitelné, že jej bude vidět v pohledném psychologovi. Je to přece člověk, který ji naslouchá, neodsuzuje ji, má pochopení, může se mu bez obav se vším svěřit, a i v té nejvypjatější situaci je tu pro ni, aby ji utěšil. A tak si začne Marie malovat novou, krásnou budoucnost po jeho boku.


Je potřeba si však uvědomit, že psycholog dělá pouze svou práci a že nejde (až na výjimky) o opravdovou lásku. Klient do osoby psychologa pouze promítá své emoce a potřeby. Psycholog je v podstatě bílým projekčním plátnem, na kterém se nám přehrává film, který chceme vidět. Ale za plátno již nenahlížíme.


Tyto přenosové vzorce jsou při terapii běžné a většinou se mísí pozitivní přenos s negativním. Pokud je tématem sezení vztah k matce, přenese klient na osobu terapeuta lásku, kterou k matce pociťuje. Nebo naopak nenávist. A tak stále dokola.


Jak překonat lásku k terapeutovi?


Zamyslete se nad tím, jestli to láska opravdu je. Uvědomte si, že terapeut ochotně naslouchá všem svým klientům a tak, jako se chová k vám, se chová i k nim. Ve skutečnosti to vůbec nemusí být pan Dokonalý. Třeba právě přijde domů utahaný, nemá náladu svou partnerku vyslechnout, když celý den musel naslouchat trápením klientů. Nerad cestuje, není společenský, doma nosí vytahané tepláky. Když si sundáte růžové brýle, už se vám vůbec nemusí zdát tolik atraktivní jako v ordinaci. Takže žádný happy end.



Pokud vyznáte psychologovi lásku, měl by se zachovat profesionálně. V první řadě by měl zůstat neutrální a vysvětlit vám, že nejde o lásku, ale o přenos. Samozřejmě by vám měl také doporučit terapii s jiným psychologem.




Samozřejmě se může stát, že i ryze profesionální vztah přeroste v oboustrannou náklonnost a terapeut po ukončení terapie začne se svou bývalou klientkou žít. Ovšem tyto situace jsou spíše sporadické, zejména proto, že jde o vztah značně nevyrovnaný. Psycholog o vás totiž ví naprosto vše, zatímco vy o něm nevíte zhola nic. Jistě, někdo vyhledává vztahy, ve kterých bude mít jeho partner navrch, většinou však usilujeme o rovnocennost. A toho dosáhnout je v tomto případě zhola nemožné.  












Právě jste četli článek: Zakázané ovoce aneb Láska k terapeutovi

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

V dnešní společnosti nacházíme různé fenomény, které často nejsou ničím výjimečné, nebo nové. Určité množství sociální perspektivy, soužití a péče se vždy v naší společnosti nacházelo, bylo tu v různých formách. No, možná ne vždy jsme o tom mluvili, nebo jsme neměli možnost konfrontace. Žena je symbolem matky, která se stará o svou rodinu a zabezpečuje nejen fyziologické, ale i psychické a sociální potřeby rodiny, a to i v ...

Pokračovat ve čtení

Valentýn: Jaký vliv má tento svátek na naše emoce?

Valentýn: Jaký vliv má tento svátek na naše emoce?

Valentýn, den zamilovaných, je každoročně spojen s návaly růží, čokolád a romantických gest. Pro mnohé je toto sváteční období zdrojem radosti a romantiky, zatímco pro jiné může být spíše zdrojem stresu a úzkosti. Z pohledu psychologie můžeme zkoumat různé aspekty Valentýna a jeho dopad na naše emoce a vztahy. Ideál romantické lásky Jedním z hlavních faktorů, který ovlivňuje naše pocity v době Valentýna, je sociální tlak. Média a reklamy n...

Pokračovat ve čtení

NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

S novým rokem přichází opět čas bilancování. Prožili jste ten minulý rok tak, jak jste chtěli? Podařilo se vám posunout se blíže vaším snům? Nový Rok je jako dělaný pro nové začátky. Můžete začít jinak, lépe. V hlavě se rodí nápady a výzvy. Odhodlaně sáhnete po kusu papíru nebo jen nahlas v obýváku před rodinou prohlásíte: „Tak a letos už vážně chci…“ A opravdu chcete. Jenže i loni jste chtěli, ale moc to nedopad...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat