Valentýn: Svátek zamilovaných, nebo pouhá komerce?

https://www.blog.mojra.cz/post/141

Blíží se nám 14. únor a s ním den sv. Valentýna – jedněmi oslavovaný, druhými zatracovaný. Jaká je historie oslav dne zamilovaných? Jde v tento den opravdu o lásku, nebo jen o pouhou komerci? Na to se podíváme v dnešním článku.


Jak vznikl den svatého Valentýna?


Oslavy dne svatého Valentýna mají původ v anglosaských zemích. V tento den si partneři každoročně vyznávají lásku a obdarovávají se maličkostmi – sladkosti, přáníčka s motivem srdce apod.


Historie oslav sahá však až do starověkého Říma, kdy se v předvečer sv. Valentýna vložily do urny lístečky se jmény dívek, které si následně losovali mladí muži. Dívka, jejíž jméno si muž vytáhl, se měla stát jeho „láskou“ po celý další rok. Známější je však legenda o knězi Valentýnovi, který vzdoroval římskému vládci Claudiovi II. a i přes jeho zákaz tajně oddával římské vojáky s milovanými dívkami. Kněz Valentýn byl zatčen a 14. února popraven, tento den byl později věnován oslavám jeho mučednictví, lásky a náklonnosti mezi partnery.


Postupem času začaly oslavy svátku zamilovaných úspěšně pronikat i do evropských zemí. Popravdě, hlavně z komerčních důvodů. 


Vyznání lásky, nebo jen zbytečný stres?


Mnoho lidí zastává názor, že Valentýn je jen nesmyslným zvykem, který jsme přejali od Američanů a vyznávají si lásku hezky česky na 1. máje pod rozkvetlou třešní.  Z psychologického hlediska je pak Valentýn jako takový zbytečným svátkem, jde pouze o den v kalendáři. 


Ovšem kvůli převzatým zvyklostem se z tohoto rádoby obyčejného data stal jeden z nejvíce stresujících dní v roce. Jen jsme se otřepali z vánočního stresu, už abychom vymýšleli dárek pro partnera k Valentýnu. Všude na nás číhá srdíčková výzdoba, z televize a rádií se ozývají výzvy na výhodné slevy wellness pobytů pro zamilované páry apod. Tatam jsou doby, kdy stačilo poslat partnerovi milostné přáníčko. Dnes už dopředu plánujeme honosné večeře při svíčkách a nakupujeme drahé dárky. Rok od roku samozřejmě dražší, abychom trumfli ten minulý. A majitelé restaurací, hotelů a obchodů se jen radují a dále vyzdobují své obchody srdíčky a amorky, aby mohli vyždímat naše peněženky. Takže ano, opět se budeme opakovat, ale Valentýn je dnes převážně jen o komerci. Bohužel.


Co radí psychologové?


Nejspíš vás napadne, že existuje jen jediná rada – tento svátek neslavit. Jenže každé pro má i své proti. Je krásné vyznat svému partnerovi lásku, avšak neměli byste tato vyznání situovat pouze na jeden den v roce. A rozhodně by neměla být oslava lásky něčím stresujícím, co zruinuje vaši peněženku. Jestliže založíte váš vztah na penězích a drahých dárcích, je něco špatně.


Vyznávejte si s partnerem lásku po celý rok, obdarovávejte se maličkostmi, nechte se vést momentálním popudem namísto populární tradice. Dostat dárek na svatého Valentýna je předvídatelné, vztah mnohem víc okořeníte, pokud budete partnera překvapovat.


Svátek zamilovaných samozřejmě slavit můžete, ale berte jej s jistým nadhledem. Partnerské vztahy jsou i tak většinou velmi náročné, tak proč si přidávat starosti navíc kvůli jednoho data v kalendáři?


Pokud se však stále cítíte ve stresu, nebo řešíte jiné partnerské problémy, neváhejte se obrátit o pomoc na psychologa. Jen ten dokáže odkrýt podstatu vašich problémů a nabídne různé možnosti k jejich vyřešení.









Právě jste četli článek:  Valentýn: Svátek zamilovaných, nebo pouhá komerce?

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Autor: Psychologická poradna| Jak motivovat děti k domácím pracím? Co funguje a co ne? Jak k dětem přistupovat?Byl víkend a maminka po snídani poprosila Mojráčka, jestli by mohl vyluxovat celý dům. Mojráček jí to slíbil. Po snídani se ale zvedl od stolu, neodnesl si ani talířek, a utíkal do svého pokoje, kde si zapnul počítač. Když se ani za hodinu nezačalo nic dít, zavolala maminka na Mojráčka znovu. „Jóó,“ volal Mojráček na maminku z pokojen, „...

Pokračovat ve čtení

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

Mateřství je obvykle spojováno především s pozitivními pocity. Těšení se na miminko. Radost z prvního úsměvu. Dojetí z miminkovské vůně. Pocit všeprostupujícího štěstí. Pravdou ovšem je, že téměř každá pátá maminka se potýká také s množstvím negativních emocí. Všudypřítomný strach, úzkost, vyčerpání, zmatek. Mateřství přináší množství změn, novou životní roli a pořádný hormonální koktejl. Prozatím se stále...

Pokračovat ve čtení

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Děti se mohou potýkat s různými problémy, ať už jsou to obtíže ve škole, změny v chování, deprese, úzkosti, strach, nebo jen nejistota v nových situacích. Mnoho rodičů se obává vyhledat pomoc dětského psychologa. Strach z neznámého, stigmatizace a mýty o psychologické péči brání rodičům v tom, aby pomohli svému dítěti i sobě samým. Co dětský psycholog dělá? Dětský psycholog se zaměřuje na péči o duševní zdraví dětí...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat