Jak přežít Vánoce bez stresu

https://www.blog.mojra.cz/post/25

Přestože Vánoce mají být časem klidu a pohody, není tomu tak, naopak jsou snad tím nejhektičtějším a psychicky nejnáročnějším obdobím pro člověka. Zejména ženy chtějí mít vše dokonalé, proto již zhruba měsíc před Vánocemi nemyslí na nic jiného než na to, co vše musí zvládnout. 


Ve víru emocí... 

Přestože stres k dnešní době tak nějak patří, o Vánocích jsou všechny naše emoce ještě více umocněny, proto není divu, že mnoho lidí se jen při pomyšlení na Vánoce hroutí, pociťuje úzkost či deprese.  Ženy touží vytvořit pro svou rodinu tu nejkrásnější vánoční atmosféru, kladou na sebe obrovské nároky, bojí se, že vše nestihnou, nebude to perfektní. Stres se na nás valí ze všech stran – pociťujeme stres z nakupování dárků a zda nám budou stačit finance (není neobvyklé, že si mnozí berou půjčky, jen aby nakoupili vše podle přání), zda stihneme vše uklidit a vyzdobit, máme strach, jestli zvládneme napéct tolik druhů cukroví, kolik jsme si předsevzaly a v neposlední řadě je zde také stres v zaměstnání. Vánoční období a blížící se konec roku je pro mnohé časem bilancování a zhodnocování, plánování, co by měli v dalším roce změnit a co se nepovedlo změnit v tom letošním. I to sebou nese velký stres.


Jsem, nebo nejsem ve stresu? 

Stres provázející vánoční období se dříve či později odrazí na vašem psychickém i fyzickém zdraví. mezi nejčastější projevy patří:

  • únava, vyčerpání
  • stavy, kdy si myslíte, že nedokážete vstát, pohnout se
  • problémy s přejídáním
  • psychický tlak, pocit, že nic nezvládáte
  • střevní potíže, svírání žaludku
  • snížená imunita, nemoc
  • zvýšený krevní tlak

 

7 tipů, jak zvládnout vánoční stres


1. Udělejte si časový plán

Vytvořte si s předstihem seznam všeho, co chcete stihnout a nenechávejte přípravy na poslední chvíli.


2. Rozdělte úkoly

Pamatujte na to, že nejste nadčlověk a zapojte do příprav také rodinu. Stromeček zvládne určitě vybrat stejně dobře manžel, děti rády ozdobí cukroví, babičky pohlídají, když potřebujete uklidit, případně vám s úklidem pomůžou, dědeček sežene kapra apod. I když vše nebude dokonalé, zahřeje vás u srdce pocit, že jste to dělali společně.


3. Dárky s rozmyslem

Nemusíte za dárky utratit celoživotní úspory nebo si brát půjčku, aby udělaly radost. Kupte každému klidně jen jeden dárek, o kterém víte, že jej potěší. Abyste se vyhnula stresu z nakupování v obchodech, objednejte dárky z internetu. Doručí je až k vám domů a vy můžete čas, který byste jinak strávila v obchodním centru využít jinak.


4. Cukroví a úklid s mírou

Nelamte si hlavu s tím, že jste nestihla upéct třicet druhů cukroví, udělejte jen to, které vaší rodině opravdu chutná a bez kterého si Vánoce nedokážete představit. Udělejte si z pečení příjemnou zábavu, pozvěte např. kamarádku, se kterou si můžete u práce popovídat, vypít sklenku vína. Stejně tak si nelámejte hlavu s úklidem. Proč byste se měla hroutit z úklidu před Vánoci, uklízíte průběžně a nepořádek ve skříních stejně nikdo neuvidí. Raději věnujte čas dětem a nenuťte je mít strach se jen pohnout, aby náhodou nepošlapaly právě vytřenou podlahu.


5. Dodržujte a vytvářejte rodinné tradice

Vzpomeňte si, co se vám v dětství na Vánocích (kromě dárků) nejvíce líbilo? Rodiče se nám snažili vytvářet tradice, udržujte je a přidávejte další, aby i vaše děti měly na co vzpomínat. Plánujte rodinná setkání, ovšem jen s těmi, kteří vám jsou nejmilejší. Ostatní odložte na později.


6. Zastavte se

Naplánujte si s rodinou nebo sama nějakou aktivitu, která vám na chvíli pomůže zapomenout na všechen shon a stres. Navštivte vánoční trhy, kluziště, kochejte se vánočním stromkem na náměstí, klidně si dopřejte i masáž apod.


7.Požádejte o pomoc

Jestliže i přes všechno snažení nedokážete vánoční stres zvládat, máte silné deprese jen z myšlenky na toto období aj. nebojte se vyhledat psychologa. Můžete mu otevřeně svěřit své starosti, strachy, myšlenky a společně najdete to nejlepší možné řešení, jak se stresu z Vánoc zbavit. 


OBJEDNEJTE SI KONZULTACI S PSYCHOLOGEM JEŠTĚ DNES!



 Myslete na to, že Vánoce jsou především časem rodinné pohody a klidu. Zapomeňte na tlak okolí, polevte od svých nároků a udělejte si Vánoce bez stresu a starostí. Jedno řecké přísloví praví, že „Vánoce nejsou o tom, jak je trávíte, ale o tom, s kým je trávíte“, obklopte se proto svými milovanými a uvidíte, že i když něco nevyšlo podle plánu, budou to ty nejkrásnější chvíle.


Hledáte dárek na poslední chvíli? Chcete svým přátelům a rodině pomoci zbavit se stresu, či jiných problémů?


   OBJEDNAT DÁRKOVÝ POUKAZ   

Není nic hezčího, než darovat blízkým duševní pohodu.

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Stres a jeho vliv na fyzické a psychické zdraví

Stres a jeho vliv na fyzické a psychické zdraví

Cítíte se někdy, jako by váš život byl plný napětí, které se z vás jen tak nevytratí? Nejste sami. Stres je ten tichý společník, který se v našich životech často objevuje nečekaně. Ať už jde o práci, rodinu nebo jen každodenní situace, může nás zaskočit a ovlivnit tak naše celkové zdraví. Ale jak se stresem efektivně bojovat a nenechat se jím svázat? Tento článek je průvodcem, který vám ukáže, jak na to. Získáte náhled na to, jak ...

Pokračovat ve čtení

Jak objednat dítě k psychologovi?

Jak objednat dítě k psychologovi?

Návštěva psychologa je velice citlivé téma. Zejména v případě dětí se nad vším snáší mnoho otazníků. Je potřeba jít s dítětem k psychologovi? Kdy bychom jako rodiče neměli návštěvu psychologa odkládat? Jaké máme možnosti? Není na to naše dítě ještě moc malé?.... Pojďme se tomu podívat na zoubek. Mnoho rodičů neví, jaký je rozdíl mezi psychologem a psychiatrem, takže mi dovolte krátce toto objasnit. Zatímco PSYCHIATR je lékař, který d...

Pokračovat ve čtení

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Rozhodli jste se vyhledat pomoc psychologa, ale neumíte se rozhodnout, zda si vybrat soukromou poradnu, nebo tu, kde vám konzultaci uhradí pojišťovna? Vše má svá pro a proti. Pojďme se tedy podívat na to, co vám může soukromý psycholog oproti psychologovi na pojišťovnu nabídnout. Třeba vám to ulehčí rozhodování.Když terapii proplácí pojišťovnaNěkteří lidé jednoduše nemají dostatek financí na to, aby si mohli zaplatit terapii u soukromého psychologa. Nebo...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat