PSYCHOHYGIENA: Pomocník pro vaše zdraví

https://www.blog.mojra.cz/post/224

„Já už nemůžu.“ „Jsem hrozně ve stresu.“ „Já prostě nic nestíhám.“ „Nemám vůbec žádnou energii…“ 


Poznáváte se? Na každého z nás jsou v dnešní době kladeny poměrně velké nároky. Mnohdy je tak člověk vystaven obrovskému tlaku a stresu a málokdo si uvědomuje všechny negativní dopady, které na nás dlouhodobý stres má.


Co je to psychohygiena?


Tak nějak tušíme, jak se starat o své tělo – když nás něco bolí, jdeme k lékaři, sem tam ráno k snídani zapijeme vodou nějaký vitamín a teple se oblečeme, když je zima. Ale co duše, umíme se starat i o ni?



Psychohygiena je soubor technik a návyků, které udržují v rovnováze oblast naší psychiky. 


Lidé tuto oblast často zanedbávají, protože mají pocit, že není důležitá. Není totiž na první pohled tak zjevná. Zkuste si teď ale představit krásné nové auto. Jeho majitel ho každý den voskuje a důkladně myje, okna jsou čistá tak, že jen tušíte, že je mezi vámi a venkovním světem tabulka skla. Po čase toto krásné auto jezdit přestane, majitel to nechápe. Kdyby ale zvedl kapotu a podíval se dovnitř, zjistil by, že motor úplně přestal fungovat. Na první pohled to ale poznat nejde.


Jak správně pečovat o duši?


Obecně lze doporučit trochu zpomalit. Pomůže si svůj čas plánovat a organizovat dopředu a vyčlenit si čas sami pro sebe. 


Spánek je další velmi důležitou součástí našeho psychického i tělesného zdraví. Roli nehraje pouze délka spánku (doporučená doba spánku je u dospělého člověka 7-8 hodin), ale také jeho kvalita. Dvě hodiny před spaním proto zkuste odložit elektronická zařízení a věnovat se například rodině, četbě nebo některé formě relaxace. Modré světlo, kterému jsme vystavení při používání mobilů, notebooků a tabletů, spánek narušuje. Spěte v klidné, tmavé místnosti, kterou se doporučuje před spaním vyvětrat. Večer se vyhněte nápojům obsahujícím kofein, místo toho zkuste meduňkový nebo heřmánkový čaj.


Ve zdravém těle zdravý duch. Pravidelný pohyb a zdravá vyvážená strava působí dobře nejen na naše tělo, ale navozují také stav větší duševní pohody a energie.


Mindfulness je v současné době koncept, který je velmi rozvíjen. Do češtiny bychom ho mohli přeložit jako všímavost. Jde především o to, být více v přítomnosti, neřešit neustále co bude a co bylo. Důležité je tady a teď. Do svého každodenního života ho můžete zařadit třeba už jenom tím, že se budete vyhýbat neustálému multitaskingu – tedy dělání více věcí najednou. Pokud například večeříte, vychutnejte si naplno jídlo a nemyslete na práci, nákupy a další povinnosti.


Pomáhají také relaxační techniky jako meditace, jóga nebo třeba jen pár hlubokých nádechů a výdechů. To vše zklidňuje mysl. Někomu může pomoct také procházka do přírody nebo vana plná pěny. Existují také různé zvukové nahrávky (například deště nebo zurčícího potůčku), které vám mohou pomoci příjemný relaxovaný stav navodit.

 


Zní to jednoduše, ale kde začít?


Odkudkoliv! Zkuste každý den něco nebo se nejprve zaměřte na jednu z oblastí. Dobrým prvním krokem je určitě zkvalitnění spánku. 


Pokud pořád trošku tápete odkud začít nebo které techniky by pro vás byly nejlepší, nebojte se obrátit na odborníky (psychology, terapeuty, kouče…). Ti s vámi vaši situaci proberou a doporučí nejlepší řešení přímo pro vás.


Všechno tohle dělám, ale nic nefunguje …


Je možné, že jen potřebujete více času. Pokud změníte vaše dosavadní každodenní návyky, může chvíli trvat, než se účinky těch nových plně projeví. Proto je naprosto normální, že účinky nemusíte zpozorovat ihned.

 



Pokud se ale cítíte čím dál hůř, dlouhodobě nic vašemu stavu nepomáhá, cítíte silnou úzkost nebo náhlé záchvaty paniky – může se jednat o závažnější problém, například deprese nebo poruchy nálady. Je také možné, že se ve vašem životě děje něco, co vás dlouhodoběji trápí a změna návyků nemusí být dostatečným řešením. V těchto případech se obraťte na psychoterapeuta, psychologickou poradnu nebo jiného odborníka.

 

 

 






 

Právě jste četli článek: PSYCHOHYGIENA: Pomocník pro vaše zdraví 

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Stres a jeho vliv na fyzické a psychické zdraví

Stres a jeho vliv na fyzické a psychické zdraví

Cítíte se někdy, jako by váš život byl plný napětí, které se z vás jen tak nevytratí? Nejste sami. Stres je ten tichý společník, který se v našich životech často objevuje nečekaně. Ať už jde o práci, rodinu nebo jen každodenní situace, může nás zaskočit a ovlivnit tak naše celkové zdraví. Ale jak se stresem efektivně bojovat a nenechat se jím svázat? Tento článek je průvodcem, který vám ukáže, jak na to. Získáte náhled na to, jak ...

Pokračovat ve čtení

Jak objednat dítě k psychologovi?

Jak objednat dítě k psychologovi?

Návštěva psychologa je velice citlivé téma. Zejména v případě dětí se nad vším snáší mnoho otazníků. Je potřeba jít s dítětem k psychologovi? Kdy bychom jako rodiče neměli návštěvu psychologa odkládat? Jaké máme možnosti? Není na to naše dítě ještě moc malé?.... Pojďme se tomu podívat na zoubek. Mnoho rodičů neví, jaký je rozdíl mezi psychologem a psychiatrem, takže mi dovolte krátce toto objasnit. Zatímco PSYCHIATR je lékař, který d...

Pokračovat ve čtení

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Rozhodli jste se vyhledat pomoc psychologa, ale neumíte se rozhodnout, zda si vybrat soukromou poradnu, nebo tu, kde vám konzultaci uhradí pojišťovna? Vše má svá pro a proti. Pojďme se tedy podívat na to, co vám může soukromý psycholog oproti psychologovi na pojišťovnu nabídnout. Třeba vám to ulehčí rozhodování.Když terapii proplácí pojišťovnaNěkteří lidé jednoduše nemají dostatek financí na to, aby si mohli zaplatit terapii u soukromého psychologa. Nebo...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat