Práce snů: Jak se připravit na pracovní pohovor?

https://www.blog.mojra.cz/post/233

Poslali jste svůj životopis, motivační dopis a teď napjatě čekáte, co bude dál. Když vám pak přijde email s pozvánkou na přijímací pohovor, máte neskutečnou radost. Jenže hned vzápětí vás přepadne nervozita a stres. Jak zvládnout pracovní pohovor a zazářit?


Ať už se jedná o vaše první zaměstnání, pracovní pohovor po mateřské nebo zkrátka o práci, na které vám skutečně záleží – připravili jsme pro vás několik základních doporučení, která vám mohou pomoci.


PŘED POHOVOREM

 

Připraveným štěstí přeje

Udělejte si čas a zkuste si o vaší vysněné firmě něco přečíst. Určitě byste totiž měli mít odpověď na otázku: Proč chcete pracovat právě u nás? Zjistěte, jaké hodnoty daná společnost prosazuje, na čem si zakládá nebo kdy vlastně vznikla. Svými znalostmi ukážete, že o práci máte skutečný zájem.


Kdo jste?

Počítejte také s tím, že vás personalista (nebo jiný člověk pověřený přijímacími pohovory) vyzve k tomu, abyste zkusili říct něco o sobě. Že je to hračka? Tak si to vyzkoušejte. Zkuste si doma sami sebe popsat. Kdo jste? Co vás baví? Jaké jsou vaše silné a slabé stránky?


Vaše tělo a obličej vás prozradí

Nejsou to jen slova, čím na druhé působíte. Řeč těla je velmi důležitým prvkem komunikace. Zkuste si krátký proslov před zrcadlem. Snažte se působit sebevědomým a přívětivým dojmem. Myslete na to, abyste se příliš nehrbili. Zjistěte, co děláte s rukami. Vyhněte se zkříženým pažím, ty totiž poukazují na obranu nebo nesouhlas s tím, co vám druhý říká.


Časový plán

S předstihem si vyhledejte místo pohovoru. Promyslete si, jak se tam dostanete a kolik času na přesun budete potřebovat. Pamatujte na časovou rezervu – může se totiž stát, že narazíte na kolonu nebo že vlak bude mít zpoždění. Určitě není vhodné, abyste přišli pozdě.


DEN D


Šaty dělají člověka

První dojem je důležitý a máte na něj jen jeden pokus. Co si tedy obléct na pracovní pohovor? Zapomeňte na džíny a hluboké výstřihy. Na pohovor se hodí spíše formálnější oblečení (samozřejmě vždy záleží na konkrétní společnosti). V každém případě se doporučuje upravit se a čistota je samozřejmostí. Ale pozor! Nenuťte se do košile, ve které vám není příjemně a pořád se v ní ošíváte. Ani ty nové šaty možná nebudou to pravé ořechové, když v nich nemůžete pořádně dýchat. Vezměte si takové oblečení, které je společenské a zároveň se v něm cítíte dobře.


Základy Etikety

·        Ruku podává jako první nadřízený. Myslete na přiměřený stisk, abyste nepůsobili jako leklá ryba.

·        Vyčkejte, až budete vyzváni k posazení se. Pokud je vám nabídnuto něco k pití, je v pořádku nabídku přijmout.

·        Tomu, kdo s vámi pohovor vede, neskákejte do řeči. Vyčkejte, pro vaše dotazy jistě bude prostor.



 

Jaké otázky čekat


Můžete nám říci něco o sobě? Výborně, to přece máte připraveno! Tak jen do toho!

Proč chcete pracovat právě u nás? Využijte znalostí, které o firmě máte.

Proč byste právě vy měl/a získat tuto práci? Odpověď nevím se tady rozhodně nehodí. Vyzdvihněte své silné stránky.

Jaké finanční ohodnocení si představujete? Zjistěte si, jaká mzda je na podobných pozicích běžná.

Je něco, na co byste se chtěl/a zeptat? Připravte si několik dotazů, ukážete tím svůj zájem.
   



Co by vás nemělo zaskočit

 

Je možné, že v některých firmách po vás budou chtít vést část pohovoru v cizím jazyce. Buďte na to tedy připraveni.

Také je pravděpodobné, že v rámci pohovoru dostanete rovnou i nějaký praktický úkol. Může jít o přípravu kávy, vyřešení fiktivního projektu nebo třeba ukázku toho, jak byste v určité situaci jednali s klientem.

 

 


TRÉNUJTE!


Čím víc si toho vyzkoušíte a natrénujete doma, tím klidnější budete a jen tak něco vás nezaskočí. Pracovní pohovor může být stresující, obzvláště pro lidi, kteří trpí trémou nebo nízkým sebevědomím.


Zkuste s tím něco udělat!


Věděli jste, že vám s trémou může pomoci psycholog?
Může vás naučit například některé z relaxačních a uklidňujících technik, může s vámi probrat vaši řeč těla či vyslechnout si vaše hlavní obavy a strachy.


S psychologem můžete takový pracovní pohovor natrénovat. 

Jelikož je v naší poradně také možnost cizojazyčných konzultací, můžete v bezpečném prostředí zvládnout rovnou dvě mouchy jednou ranou – naučíte se pracovat se stresem a rovnou se můžete zbavit i trémy z rozhovoru v cizím jazyce.







 

 
Právě jste četli článek: Práce snů: Jak se připravit na pracovní pohovor?

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Autor: Psychologická poradna| Jak motivovat děti k domácím pracím? Co funguje a co ne? Jak k dětem přistupovat?Byl víkend a maminka po snídani poprosila Mojráčka, jestli by mohl vyluxovat celý dům. Mojráček jí to slíbil. Po snídani se ale zvedl od stolu, neodnesl si ani talířek, a utíkal do svého pokoje, kde si zapnul počítač. Když se ani za hodinu nezačalo nic dít, zavolala maminka na Mojráčka znovu. „Jóó,“ volal Mojráček na maminku z pokojen, „...

Pokračovat ve čtení

Body positivity: Vyhýbejte se extrémům a najděte rovnováhu

Body positivity: Vyhýbejte se extrémům a najděte rovnováhu

V dnešní době, kdy se všude kolem nás množí obrazy dokonalosti, je stále více zdůrazňováno přijetí vlastního těla a odmítání extrémů. Tento nový přístup ještě více reflektuje potřebu rozumět fyzickému, mentálnímu a emocionálnímu zdraví. Přijmout své tělo neznamená rezignovat na zdravý životní styl, spíše to značí oslavu individuálních rozdílů a snahu nalézt osobní rovnováhu. Je důležité odmítat extrémy, které propagují nerealistic...

Pokračovat ve čtení

Jak objednat dítě k psychologovi?

Jak objednat dítě k psychologovi?

Návštěva psychologa je velice citlivé téma. Zejména v případě dětí se nad vším snáší mnoho otazníků. Je potřeba jít s dítětem k psychologovi? Kdy bychom jako rodiče neměli návštěvu psychologa odkládat? Jaké máme možnosti? Není na to naše dítě ještě moc malé?.... Pojďme se tomu podívat na zoubek. Mnoho rodičů neví, jaký je rozdíl mezi psychologem a psychiatrem, takže mi dovolte krátce toto objasnit. Zatímco PSYCHIATR je lékař, který d...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat