POLYAMORIE: Ve vztahu s více lidmi najednou – ideální řešení nebo problémy navíc?

https://www.blog.mojra.cz/post/341

Polyamorie – může to fungovat nebo je to jen chvilkový výstřelek? Ukazuje se, že polyamorní vztahy mohou být stejně kvalitní, jako vztahy monogamní. Lidé, kteří v takových vztazích žijí, často říkají, že jsou mnohem spokojenější, než kdy byli předtím. Mluví o hlubokém souznění, o tom, že více vztahů přináší do života spoustu nového. Polyamorické vztahy se objevují také v Česku. Jsou zde ale pořád něčím novým a neobvyklým, takže se k nim společnost často staví spíše nechápavě.

Takže jak je to? Je všechno vždycky zalité sluncem nebo se v polyamorických vztazích mohou objevit také problémy? V dnešním článku se dozvíte nejen, co to polyamorie je, ale také jaké problémy a potíže mohou v rámci těchto vztahů a svazků nastat.

 


Polyamorie: Co to vlastně je??

 

  • Polyamorie není synonymem pro podvádění partnera ani promiskuitní chování!


  • Filozofie polyamorie vychází z toho, že člověk může milovat více lidí zároveň a se všemi udržovat kvalitní vztah a to se vším, co ke vztahu patří.


  • V polyamorním vztahu mohou být tři lidé, čtyři nebo klidně i více. Můžete mít s partnerem či manželem/manželkou oba další vztah s někým jiným nebo můžete další vztahy udržovat se stejnými osobami. Jeden ze vztahů může (ale nemusí) být vztahem hlavním. Důležité ale je, aby o tom všichni zúčastnění věděli a vyhovovalo jim to. Žádné tajnosti, polyamorní vztahy nejsou nevěrou, stojí totiž na otevřenosti a spokojenosti všech.

 


Pozor: Tohle platí i pro polyamorní vztahy!

 

Aby polyamorní vztahy fungovaly, je třeba mít na paměti, že o každý vztah je potřeba pečovat. Ať už je to vztah mezi dvěma lidmi nebo je to vztahů více. V polyamorních vztazích jsou důležité a zásadní stejné věci, jako u monogamních vztahů.

 

Důvěra a otevřenost

Žádné tajnosti, žádné lži. Tohle je základní pravidlo, bez něj to fungovat nebude. Stejně jako v monogamních vztazích, i tady platí, že důvěra je základem kvalitního vztahu. Její narušení často ve vztazích vede k hádkám a neshodám. Je-li jednou důvěra narušena, velmi těžko se pak buduje zase zpátky.

Komunikace

Ať už máte vztah jeden nebo žijete ve více polyamorních vztazích, důležité je, abyste spolu s partnery komunikovali. Mluvte o svých myšlenkách, přáních a očekáváních. Povídejte si o tom, jak se máte, sdílejte spolu zážitky.

 

Příjemné pro všechny

V současné době se hranice vztahů hodně posouvají, to co bylo kdysi považováno za naprosté tabu, se dnes zdá normální. Vztahy si teď více utvářejí sami lidé, přesně podle svých představ. Zde ale platí naprosto zásadní věc – neměli byste dělat něco, co nechcete, co se vám nelíbí nebo se vám dokonce přímo příčí. Ve vztazích byste měli být rovnocennými partnery.


Tohle fungovat nebude!

Všichni by se měli cítit příjemně. U polyamorních vztahů to platí dvojnásob. Pokud jste s konceptem polyamorie souhlasili jen proto, že vás o to žádal partner, ale vám osobně se tato idea vlastně příliš nezamlouvá – je to špatně. Takhle polyamorie fungovat nebude.

 


Proč byste mohli potřebovat psychologa?

 

Mohou lidé v polyamorních vztazích potřebovat psychologa? Samozřejmě, že ano. Stejně jako se partnerské problémy objevují v běžných vztazích, mohou se vyskytnout i v rámci některé konkrétní polyamorní komunity. Každý vztah si občas prochází krizí, mezi každými partnery to občas skřípe. Teď si představte, že těchto plnohodnotných vztahů máte více…

Mimo běžné partnerské problémy jsou tu ale také starosti, které jsou specifické právě pro polyamorii. Pojďme se tedy podívat, jaké problémy se mohou objevit!

 


Nejste si jistí, jak to vlastně máte

Byla jsem ve vztahu, který byl krásný, přesto jsem měla pocit, že mi stále něco chybí a nevěděla jsem co. Zároveň jsem cítila, že chovám silné city taky k někomu dalšímu. Když jsem pak zjistila, že se můj přítel schází s jinou ženou, nebyla jsem vlastně ani naštvaná. Ano, trochu mě to možná zamrzelo, ale taky jsem měla …radost? Byla jsem hrozně zmatená, přišlo mi, že je všechno špatně, že se to takhle přece nedělá, nesmíme tohle cítit. Nebo jo?

Komentář  psycholožky PhDr. Michaely Miechové:

Lidské vztahy jsou krásné, ale také velmi křehké. V průběhu života zjišťujeme, co se nám líbí a co naopak nesneseme. Někdo si na to přijde postupně, věkem, jiného utvrdí špatná zkušenost. Některé naše tužby a přání nás mohou pěkně vyděsit. Především, když cítíme, že toužíme po něčem, co není obvyklé. Polyamorní vztahy jsou v povědomí lidí stále poměrně krátce, mnoho lidí o nich vlastně nic neví. Může vás vyděsit, že po něčem takovém zatoužíte. Objevit se může celá škála pocitů – od zmatku až po vzrušení. Tohle je téma, které zcela určitě můžete otevřít s psychologem, pomůže vám ujasnit si vaše postoje i protřídit myšlenky.

 


Nevíte, jak o vašem přání říct partnerovi

S partnerem jsme spolu asi dva roky, náš vztah je takový volnější. Dokážeme čas trávit každý zvlášť, rádi se scházíme s přáteli… Oběma nám to takhle vyhovuje, máme rádi svůj prostor a volnost. Hodně jsem v poslední době četl o polyamorii, přijde mi, že je to přesně něco, co hledáme. Nebo alespoň já. Rád bych to příteli navrhnul, ale nejsem si jistý, jak na to zareaguje, nechci, aby si myslel, že je mi náš vztah málo nebo tak něco…

Komentář psycholožky PhDr. Michaely Miechové:

Otevřená komunikace ve vztahu je velmi důležitá, jsou ale témata nebo situace, o kterých se nám s partnerem mluví těžce. Navrhnout polyamorní vztah může být přesně tím případem. Psycholog s vámi v tomto případě může probrat vaše obavy, zhodnotit celou situaci a společně se budete snažit najít vhodné možnosti, jak tuto situaci vyřešit.

 


Rodina a přátelé vás nechápou

S manželem jsme spolu 5 let, poslední dva roky máme každý také další vztah se stejným člověkem. Dalo by se tedy říci, že jsme spolu ve vztahu tři. S manželem jsme oba z malé vesnice, ze které jsme se na začátku manželství přestěhovali do Prahy. Naši rodiče ani přátelé s polyamorií nemají žádné zkušenosti, v naší vesnici to rozhodně není nic běžného. Naši společnou partnerku jsme dlouho tajili, řekli jsme o ní rodičům a blízkým kamarádům teprve nedávno. Reakce nebyly moc dobré, setkali jsme se s obrovským nepochopením a spoustou nehezkých výrazů. Mí rodiče se časem docela uklidnili, ale manželova otce naše situace pohoršuje tak, že nám dal jasně najevo, že s takovou zvráceností on nechce mít nic společného… V našem vztahu jsme všichni tři šťastní, ale tohle je pro nás velká rána a je nám to líto.

Komentář psycholožky PhDr. Michaely Miechové:

Nepochopení a odsouzení ze strany rodiny a nejbližších přátel je vždy bolestivé. Je to ještě horší, když víte, že neděláte nic špatného a sami jste spokojení. Nepochopení v případě polyamorie může pramenit z různých životních hodnot a priorit. Je jistě těžké přijmout fakt, že vás rodina odsoudila za něco, co váš činí spokojenějším člověkem. Může to narušit nejen vaše vztahy, ale především to může trápit vás samotné. Rodinné vztahy jsou v psychologických poradnách častým tématem. Nemusíte na to proto být sami.



Ve vašem polyamorním vztahu se objevily problémy

Můj hlavní vztah je naprosto bez problému, s ženou se máme skvěle. Nicméně s mou druhou partnerkou se v poslední době neustále hádáme a je to hodně náročné. Nechci o ni ale přijít…

Komentář psycholožky PhDr. Michaely Miechové:

Zde si dovolím zopakovat, co již bylo řečeno. Ani polyamorním vztahům se nevyhýbají potíže a partnerské krize. I zde může pomoci
párová terapie
– ať už by se jednalo o záchranu jednoho ze vztahů nebo řešení partnerských problémů v rámci širší polyamorní sítě.
 




V polyamorních vztazích se objevují stejná témata, která jsou zdrojem konfliktů v jakýchkoli partnerských vztazích.
U polyamorie to může být ještě o to náročnější, že v každém vztahu můžete řešit jiný problém.

 


Psycholog pro polyamorní vztahy:

Vztahová terapie na Mojra.cz není jen pro dva!

 

Péče o polyamorní vztah

Všechny vztahy si zaslouží péči. Na Mojra.cz si uvědomujeme, že potíže se nevyhýbají žádným vztahům a proto u nás vztahová terapie není jen pro dva. S našimi psychology můžete řešit své vztahové záležitosti všichni dohromady. Každá dvojice může s psychologem konzultovat zvlášť, možné jsou také individuální sezení i společná terapie všech, kterých se daný problém týká.

Ať už řešíte časté hádky, změnu v komunikaci, rozchod či rozvod, úmrtí některého z partnerů nebo například výchovné problémy – jsme tady pro vás.

Ať už se rozhodnete na psychologa obrátit ve dvou, ve třech nebo třeba ve čtyřech, neplatíte za každého člověka zvlášť. U nás hradíte pouze počet sezení, nezáleží na tom, kolik z vás se dané konzultace zúčastní.

Nepřehlédněte: Prozkoumejte blíže náš zvýhodněný balíček komplexní péče o vztah

 

Postará se o vás tým zkušených psychologů

K dispozici je vám tým více než 20 psychologů, kteří mají bohaté zkušenosti v oblasti vztahů a partnerských krizí. Konzultace probíhají online – konzultovat proto můžete odkudkoli a nemusíte za psychologem nikam dojíždět. Vybrat si můžete z konzultací telefonických, emailových nebo video-hovorových.

Víme, že některé problémy je třeba řešit co nejdříve. Nabízíme proto volné termíny na každý den, včetně víkendů a svátků. Naši psychologové jsou vám k dispozici v ranních, dopoledních, odpoledních i večerních hodinách.

 

  Jdeme do toho!  OBJEDNAT KONZULTACI S PSYCHOLOGEM  

V případě jakýchkoli dotazů kontaktujte naši klientskou linku: 

+420 731 226 690         poradna@mojra.cz

 

 

.

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar
  • Norbert před 2 roky
    Norbert

    Dobrý deň, bol by som rád keby ste mi doporučili odborníka na partnerské vzťahy, sexuálny život. Všade sa hovorí o polyamórii, možno niečo k nej. Sme spolu už skoro 4 roky dva manželské páry. Vyhovoval by mi termín o 16:00 možno 30-60minútová konzultácia na úvod. Dakujem Noro

  • Tým poradny Mojra.cz před 2 roky
    Tým poradny Mojra.cz

    Dobrý den, určitě vám některý z našich psychologů konzultaci rád poskytne, termíny mají ráno, odpoledne i večer. Odkaz na objednání jsme Vám zaslali na email. S pozdravem Tým poradny Mojra.cz


Podobné články



Partner je závislý na alkoholu, jak mu můžu pomoct?

Partner je závislý na alkoholu, jak mu můžu pomoct?

Na úvod bychom si velmi stručně vysvětlili, co je alkohol a jak vzniká závislost na alkoholu. Alkohol je nebezpečná droga, na které máme ze všech návykových látek nejvíce závislých lidí. Nebezpečí alkoholu spočívá mimo jiné v tom, že je v Česku i na Slovensku spojený s nejrůznějšími společenskými událostmi, jako jsou narozeniny, svatby, Vánoce, Nový Rok a tak podobně. Všechny tyto faktory přispívají k tomu, že máme tendenci vn...

Pokračovat ve čtení

Jak je možné, že se dokážeme tak lehce zamilovat do agresivního manipulátora?

Jak je možné, že se dokážeme tak lehce zamilovat do agresivního manipulátora?

Láska je krásná. Když se zamilujeme, cítíme se naplněni, šťastní, milováni. Pokud je partner na začátku okouzlující a máme pocit, že nám dokonale rozumí a že by pro nás snesl i modré z nebe, není těžké ztratit hlavu a občasné výstřelky z jeho strany ignorovat. Vždyť nás přece miluje, ne? Když někdy vybouchne, akceptujeme všechny jeho výmluvy. „Asi jsem měla udělat já něco jinak, aby nebyl naštvaný“, říkáme si. Varující řeči n...

Pokračovat ve čtení

Fenomén pick-me-girl: Jak jej poznat?

Fenomén pick-me-girl: Jak jej poznat?

Tento fenomén se začíná rozšiřovat až v posledních pár letech. Možná jste o něm nikdy neslyšeli. Možná už teď přesně víte, o čem bude náš dnešní článek pojednávat. A možná patříte do té skupiny lidí, která ho zná moc dobře, i když neví, že se takto dané situace nazývají. Pojmem „pick-me girl“ se označuje dívka nebo žena, která se záměrně distancuje od zájmů, které jsou společensky přisuzovány ženám. Činí tak předevš...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat