PÁROVÁ TERAPIE: Cesta k záchraně vztahu

https://www.blog.mojra.cz/post/198

Jak zachránit vztah? Vsaďte na párovou terapii


Znáte pana a paní Smithovi? Manželský pár, navenek ideální, každý z nich má však svého kostlivce ve skříni. Jednoho dne se jim ideál manželství zhroutí a začnou si jít po krku… Je to jen film, říkáte si? Ano, to je. Jenže (pomineme-li fakt, že Smithovi byli zabijáci) situace, kdy se vztah začne hroutit, může potkat i české manžele Novákovy, Myslivcovy, nebo třeba Frantu a Marii odvedle. A dokonce i vás!




Hormonální bouře zamilovanosti utichá, najednou vidíte všechny partnerovy nedostatky a on vidí ty vaše. Dny začínají plynout jeden za druhým stejně, to obrovské sexuální napětí se někam vytratilo, vše je spíš o klidu a stereotypu.


Někomu to možná vyhovuje, ale  dlouhotrvající stereotyp vede k nudě. A nuda je od nepaměti zabijákem vztahu. Na pořadu dne jsou hádky, hádky a hádky. Dusná atmosféra doma, je pak nejednou příčinou nevěry. A nevěra spolu s krizí ve vztahu vede k rozchodu.


Vztah umírá, ale vy se ještě nechcete vzdát?!


Každý má své hranice nastaveny jinak. To, co vy vidíte jako nepřekonatelný problém, může váš partner vnímat jako banalitu. A tak se hádáte, máte pocit, že vám partner nerozumí, ale…



Většina lidí si myslí, že své problémy dokáže vyřešit sama. Jenže jsou situace, které by ani nejlepší režisér filmu nevymyslel. A vám se dějí, teď a tady.


Někdy je potřeba se na celou situaci podívat z jiné perspektivy, oprostit se od emocí, chápat partnera. Jenže to spousta z nás neumí. A právě proto byste měli navštívit psychologa.


Párovou terapií k záchraně vztahu


Netvrdíme, že společná terapie dokáže zázraky, někdy už je opravdu pozdě cokoliv zachraňovat. Ale pokud jste s partnerem ochotni na vztahu ještě zapracovat, můžete hodně získat.


Nečekejte, že po prvním sezení odejdete z ordinace psychologa opět jako zamilovaný pár. Růžové brýle už jste dávno sundali. Jak se říká, starého psa novým kouskům nenaučíš, ale jde dosáhnout alespoň přijatelného kompromisu. To vše chce čas. Některým stačí 4 sezení, jiným 12. Vše závisí na vás a vašem partnerovi.




Pozor na jednu často opomíjenou, ale podstatnou věc. Zachránit vztah musíte chtít oba.


Podstatou párové terapie není řešení osobních problémů každého z partnerů do hloubky. Psycholog se při sezení zaměřuje na budování kolektivního MY. Snaží se nalézt takové řešení, které bude oběma vyhovovat, najít kompromis. Proto psycholog více zasahuje do rozhovorů, je aktivnější než při individuální konzultaci s klientem. Snaží se o to, aby se partneři naučili navzájem komunikovat, usměrňuje je. To vše s velkou mírou nadhledu. Dobrý terapeut by se v žádném případě neměl přiklánět na něčí stranu. Pokud máte ten pocit, vyhledejte jiného, nestranného. Jen tak budete moci zapracovat na harmonii vašeho vztahu.


Partner do poradny nechce! 4 kroky k tomu, jak jej přesvědčit

 

1. Správný čas a místo

O tom, že chcete navštívit manželského poradce, se nezmiňujte jen tak mezi řečí. Vyžaduje to správné načasování, přece jen jde o vážné rozhodnutí.


2. Promluvte si

Přiznejte, že na problémech ve vztahu nesete vinu stejně jako váš partner a že je načase začít krizi řešit s odborníkem. Vyhněte se obviňování, raději partnerovi vysvětlete, proč chcete poradnu navštívit, v čem si myslíte, že vám pomůže atd.


3. Popište své pocity

Snažte se partnerovi popsat, co vše vás ve vztahu trápí, že vás psychicky vyčerpávají snahy o jeho záchranu a že už si sami nevíte rady. Nebojte se mu svěřit s tím, že vám záchrana vztahu leží opravdu na srdci, popište mu co nejlépe své pocity tak, aby vaše rozhodnutí dokázal pochopit.


4. Dopřejte mu čas na rozhodnutí

Jakmile navrhnete návštěvu manželské poradny, nechtějte, aby se váš partner rozhodl ihned. Dejte mu čas, aby vše zpracoval, probral si všechna pro a proti. Samozřejmě mu vhodným způsobem řekněte, že nemá s rozhodnutím dlouho otálet, protože čím dříve se rozhodnete problémy řešit s odborníkem, tím máte větší šanci na úspěch

 



Chcete partnerovi nenásilnou formou ukázat, že je pro vás záchrana vztahu opravdu důležitá? Věnujte mu dárkový poukaz na online párovou terapii.

 

 

 

Nechcete za psychologem cestovat? Žádný problém!


Marie brzo ráno odchází do práce. Má kruhy pod očima, moc toho nenaspala a večer se ještě pořádně pohádala s Petrem. Celou cestu autem přemýšlí, kde se vytratilo to všechno hezké, co mezi sebou měli. Chtěla by to zpátky, jenže neví jak. Teda věděla by, kamarádky ji přesvědčují o manželské poradně. Jenže Marie je v práci 12 hodin, pak musí odskočit nakoupit, uvařit večeři než přijde Petr domů. A ten chodí čím dál později. Marie si prostě neumí představit, že by se po tak náročném dni měla někam trmácet. A Petr? Toho by nikam taky nedostala, nehledě na to, že večer už mají poradny stejně zavřeno…


Co když ale nikam cestovat nemusíte? Fungujeme totiž online! Takže si stačí sednout k počítači, mobilu či tabletu a psycholog přijde virtuální cestou přímo k vám domů, do kanceláře, nebo kdekoli, kde se zrovna nacházíte. A nemusíte mít strach, opravdu je to psycholog z masa a kostí, jen si na něj nemůžete sáhnout, ale vidíte ho přes webkameru. V ostatních ohledech je terapie naprosto stejná jako ta v kamenné poradně.



U nás naleznete konzultace s psychologem bez dlouhých čekacích lhůt, z pohodlí domova, v ranních, odpoledních i večerních hodinách. A co je další výhodou? Že kromě času ušetříte i peníze. U nás totiž za párovou terapii 
neplatíte nic navíc, ceny konzultací máme pevně stanoveny a neodvíjí se podle počtu osob. Sezení v naší poradně netrvá 50 minut jako v poradnách kamenných, ale rozhodli jsme se čas konzultace prodloužit na 60 minut. 

ZÍSKÁTE TAK O 20 % VÍCE ČASU NA ROZHOVOR. 
A to rozhodně není málo.

 

A jak taková párová terapie probíhá?


Průběh párové terapie se liší podle psychologa. Například naše paní psycholožka PhDr. Michaela Miechová volí na úvod terapie společné sezení s oběma partnery, nejlépe v délce 90 minut, aby měli oba dostatečný prostor se vyjádřit. Poté si domluví hodinovou konzultaci s každým zvlášť. Díky tomu může zjistit informace, které se jeden před druhým bojí říct. Samozřejmě zachovává mlčenlivost a nic, co jste si sdělili mezi čtyřma očima, druhému partnerovi nesdělí. Dokáže si však vytvořit komplexnější obrázek o celém problému. Pak opět následuje terapie v páru. Tyto společné a individuální terapie se mohou podle potřeby střídat. Vše závisí na povaze problému a potřebách partnerů.

 


Pokud tedy řešíte partnerskou krizi a nevíte, jak z ní ven, neodkládejte návštěvu psychologa. Včasná párová terapie vám může pomoci vztah zachránit.
 

 
















Právě jste četli článek: PÁROVÁ TERAPIE: Cesta k záchraně vztahu

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Jak objednat dítě k psychologovi?

Jak objednat dítě k psychologovi?

Návštěva psychologa je velice citlivé téma. Zejména v případě dětí se nad vším snáší mnoho otazníků. Je potřeba jít s dítětem k psychologovi? Kdy bychom jako rodiče neměli návštěvu psychologa odkládat? Jaké máme možnosti? Není na to naše dítě ještě moc malé?.... Pojďme se tomu podívat na zoubek. Mnoho rodičů neví, jaký je rozdíl mezi psychologem a psychiatrem, takže mi dovolte krátce toto objasnit. Zatímco PSYCHIATR je lékař, který d...

Pokračovat ve čtení

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Rozhodli jste se vyhledat pomoc psychologa, ale neumíte se rozhodnout, zda si vybrat soukromou poradnu, nebo tu, kde vám konzultaci uhradí pojišťovna? Vše má svá pro a proti. Pojďme se tedy podívat na to, co vám může soukromý psycholog oproti psychologovi na pojišťovnu nabídnout. Třeba vám to ulehčí rozhodování.Když terapii proplácí pojišťovnaNěkteří lidé jednoduše nemají dostatek financí na to, aby si mohli zaplatit terapii u soukromého psychologa. Nebo...

Pokračovat ve čtení

Co dělat, když dítě nechce chodit do školy?

Co dělat, když dítě nechce chodit do školy?

Článek obsahuje: rada odborníka, komentář a diskuze s psychologem.  Každé dítě se někdy chce ulít ze školy, aby se vyhnulo testu, zkoušení, nebo se mu prostě jen nechce ráno brzo vstávat. Vzpomeňme si na svá školní léta, také jsme to na své rodiče několikrát zkoušeli a vymýšleli si různé důvody, které nám v návštěvě školy brání. Pokud vás dítě přemlouvá, abyste jej nechali sem tam doma, není to nic alarmují...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat