PODPANTOFLÁK aneb Když žena vládne muži

https://www.blog.mojra.cz/post/207

Vaří, pere, uklízí. Že by prototyp dokonalého muže? Ano, pokud zůstane jen u tohoto vypomáhání v domácnosti. Jakmile však muž musí povinně trávit večery doma, víkendy jedině u tchyně místo na pivu s kamarády, do výběru dovolené nemá co mluvit, výplatu odevzdává mezi dveřmi manželce a na vše musí nejprve získat svolení své ženy, není to pan Dokonalý, ale pan Podpantoflák!


Zoufalec i rukojmí


Podpantoflákem se muž nenarodí, podpatnoflákem se stává vlivem různých okolností. Není neobvyklé, že dříve lovec žen, který vystřídal mnoho partnerek a užíval si svou svobodu po všech stránkách, velký drsňák a bavič kolektivu, po svatbě „zkrotne“ a stane se z něj loutka v rukou jeho manželky.


Jak je to možné? Někdo si myslí, že chlap tak dlouho přebíral, až přebral a zbyla na něj už jen ta jeho semetrika. Možná ano. Většinou je však příčinou podřízenosti partnera určitý zažitý vzorec z dětství. Jednoduše řečeno, pokud muž vyrůstal v domácnosti, kterou ovládala jeho matka, bude takový systém vyhledávat a preferovat.


Muž se v dětství od rodičů naučil, že matriarchát je jediný systém, při kterém může rodina fungovat. S dominantní ženou po boku se pak muž cítí v bezpečí, je to jeho jistota. A to i přesto, že se dennodenně musí ponižovat, ztrácí svou osobitost a stává se naprosto submisivním.


Typické znaky pana Podpantofláka


  • Nemůže o ničem rozhodovat sám, vždy musí mít svolení manželky.
  • Nikdy nedosáhne svého, názor jeho ženy převažuje.
  • Není manželkou nijak respektován.
  • Změní se tak, jakého ho chce mít manželka (ta mu vybírá oblečení, účes, z masožravce se stane vegetarián atd.).
  • Manželka mu zakazuje, nebo vybírá kamarády.
  • Nikdy, ale opravdu nikdy se neohlédne za jinou ženou, protože se bojí, že by se to doslechla manželka.
  • Partnerka má nad ním absolutní kontrolu, musí ji hlásit kde a s kým je, za co kolik utratil, proč se opozdil apod.
  • Zastává všechny domácí práce.
  • Omlouvá svou ženu před ostatními, vždyť ona to všechno dělá jen „pro jeho dobro“


… a mnoho a mnoho dalšího…

 


Jak z pana Podpantofláka udělat opět sebevědomého muže?


Tak to opravdu není jednoduché. Tento typ mužů si třeba i uvědomuje, že není ve vztahu tak šťastný, jak by chtěl, ale vyhovuje mu to. Většinou totiž nemá dostatečné sebevědomí, bojí se, že zůstane sám.


Můžete (a měli byste) se pokusit s partnerkou promluvit, říct ji, že to už takto dál nejde, že vás dusí a že to chcete jinak. Bez odborné pomoci se však většinou neobejdete.




Vypěstovat si zdravé sebevědomí a vymanit se z područí dominantní manželky není vůbec jednoduché. V první řadě je podstatné zjistit příčiny nízkého sebevědomí, zda byla nějaká traumata v dětství, v jakém rodinném systému jste vyrůstali, zda podpantofláctví nesouvisí i s něčím jiným atd. A toho se doberete nejlépe pod vedením psychologa.  

 











Právě jste četli článek:  PODPANTOFLÁK aneb Když žena vládne muži

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

V dnešní společnosti nacházíme různé fenomény, které často nejsou ničím výjimečné, nebo nové. Určité množství sociální perspektivy, soužití a péče se vždy v naší společnosti nacházelo, bylo tu v různých formách. No, možná ne vždy jsme o tom mluvili, nebo jsme neměli možnost konfrontace. Žena je symbolem matky, která se stará o svou rodinu a zabezpečuje nejen fyziologické, ale i psychické a sociální potřeby rodiny, a to i v ...

Pokračovat ve čtení

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Rozhodli jste se vyhledat pomoc psychologa, ale neumíte se rozhodnout, zda si vybrat soukromou poradnu, nebo tu, kde vám konzultaci uhradí pojišťovna? Vše má svá pro a proti. Pojďme se tedy podívat na to, co vám může soukromý psycholog oproti psychologovi na pojišťovnu nabídnout. Třeba vám to ulehčí rozhodování.Když terapii proplácí pojišťovnaNěkteří lidé jednoduše nemají dostatek financí na to, aby si mohli zaplatit terapii u soukromého psychologa. Nebo...

Pokračovat ve čtení

Otázky a odpovědi: Jak poznat manipulátora ve vztahu?

Otázky a odpovědi: Jak poznat manipulátora ve vztahu?

Jak mohu hned na začátku zjistit, že dotyčný je manipulátor a že si s ním raději nemám začínat?Rozpoznat manipulátora na začátku vztahu může být velmi obtížné. Tito lidé bývají okouzlující, pozorní, projevují vám náklonost a zdají se být dokonalými partnery. Myslím, že dobrou strategií, jak rozpoznat, zda je váš/vaše potenciální partner/ka na začátku vztahu manipulativní, je dát najevo, že s ní/m nesouhlasíte nebo máte jiný názor než ...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat