Ostych ve vztahu: Stydím se před partnerem svléknout a trpí tím náš intimní život

https://www.blog.mojra.cz/post/76

Mnoho žen má problém s nahotou, některé se nedokáží svléknout u lékaře, jiné dokonce ani před partnerem. Negativní vnímání vlastního těla, zažitá pravidla přísné či puritánské výchovy, špatné zkušenosti z minulých vztahů – to a mnoho dalšího může způsobit, že se žena bude chtít milovat pouze při zhasnutém světle, případně se při aktu nesvlékne. Rozhodně není namístě ostych před partnerem jakkoli bagatelizovat, dříve či později se totiž problémy s intimitou mohou stát příčinou partnerské krize.



Stud – slovo, které slýcháme a používáme dnes a denně. Stydět se můžeme před kýmkoliv a za cokoliv, záleží ryze na naší povaze. Co vlastně znamená stydět se? Definice popisuje stud jako obranný mechanismus, kterým si chráníme vlastní intimitu. Jde o psychofyzický a mnohdy mimovolný jev, který nás varuje před tím, co by mohlo naši intimitu narušit. Z psychologického hlediska můžeme stud zařadit mezi získané emoce, a z tohoto pohledu jej pak lze chápat jako zažitou reakci na provinění či porušení pravidel.



Příčiny ostychu: Proč se ženy stydí svléknout?


To, že se žena stydí za své nahé tělo může mít mnoho příčin. My se podíváme na ty nejběžnější a nejčastější důvody, které za tímto jevem stojí:


Výchova 

Většina rodičů se snaží zakrývat svou nahotu před dětmi, a ty pak jen kopírují jejich příklad. Další variantou je vštěpování myšlenky, že obnažovat se před druhými je hanebné, že zejména dívka a žena musí dbát na to, aby neodkrývala více z těla, než je nezbytně nutné, případně jsou tyto názory spojeny s náboženským vyznáním apod.


Nízké sebevědomí

Jakmile nejsme vyrovnaní se svým vzhledem se všemi jeho nedostatky, odrazí se to i na nazírání na vlastní nahé tělo, to se pak stydíme ukazovat před jinými.


Ideál dokonalosti

Média nám neustále předhazují, jak by měla dokonalá žena vypadat. Následkem toho jsme k sobě samým příliš kritičtí, posuzujeme se s ostatními, máme komplexy. Stejně tak je příčinou společenské tabu okolo nahoty, ta je i v dnešní moderní době vnímána často jako něco nevhodného.


Negativní zkušenost z minulosti 

Stud může také pramenit ze špatných zážitků v předchozích vztazích. Jestliže měl např. bývalý partner neustále narážky na to, že byste měla shodit pár kilo, že máte malá prsa apod. zanechá to ve vás hlubokou ránu, se kterou se nemusíte umět vyrovnat.  




Jak se odráží ostych z nahoty na intimním životě partnerů?


Asi nejběžnější situací je snaha ženy mít při sexu zhasnuto, případně vyžadují alespoň šero. Rutina večerního sexu vede často k nudě, nehledě na to, že mnoho mužů touží při pohlavním styku vidět partnerčino tělo nebo přinejmenším se ji dívat do očí apod. Druhý problém nastává v jednotvárnosti při svádění, to, že by žena začala muže sama svádět, případně mu předvedla striptýz je nejspíš jen vroucným mužovým přáním. Dále nesmíme opomenout časté přání mužů, a tím je určitá míra autoerotiky. Stydlivá žena si nedokáže představit, že by se měla sama sebe dotýkat na intimních místech, a navíc k tomu před partnerem. Následkem tohoto je zde velké riziko, že sex nebude ničím překvapivý a ovládne jej stereotyp. Nehledě na to, že partner nemusí být s to uspokojit partnerčiny touhy, protože se ona stydí mu o nich říct.


Jak se vyrovnat s ostychem ve vztahu?


Zaměřte se na své přednosti – podívejte se do zrcadla a namísto toho, abyste hledala, co je na vás nedokonalého, hledejte to, co vás dělá výjimečnou a co na sobě máte sama ráda. Na pomoc si můžete přizvat i partnera či kamarádku a uvidíte, že seznam vašich kvalit bude delší, než jste čekala.


Poznávejte své tělo – nebojte se hladit a zkoumat, co je vám příjemné. Jakmile se sama vyrovnáte se svou sexualitou, bude pro vás snazší odvázat se před partnerem.


Odstraňte nedostatkynemáme namysli návštěvu plastické chirurgie, ale méně invazivní metody. Např. jestliže nejste spokojená se svou váhou, pokuste se zhubnout alespoň několik kilo atd.


Komunikujte – s partnerem si otevřeně promluvte o tom, proč vám dělá nahota problém. Společně zkuste najít řešení, které bude vyhovovat vám oběma (např. chcete mít zhasnuto, kompromisem můžou být zapálené svíčky).







Pokud i přes všechny snahy nedokážete přemoci svůj ostych, obraťte se bez výčitek svědomí na psychologa. V žádném případě to nechápejte jako nějaký druh osobního zklamání, nejste první ani poslední, kdo tento problém řeší. Pod odborným vedením však dokážete zjistit, co za vašim ostychem stojí a postupně nacvičit techniky, jak se studu z nahoty zbavit. 













Právě jste četli článek: Ostych ve vztahu: Stydím se před partnerem svléknout a trpí tím náš intimní život

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Body positivity: Vyhýbejte se extrémům a najděte rovnováhu

Body positivity: Vyhýbejte se extrémům a najděte rovnováhu

V dnešní době, kdy se všude kolem nás množí obrazy dokonalosti, je stále více zdůrazňováno přijetí vlastního těla a odmítání extrémů. Tento nový přístup ještě více reflektuje potřebu rozumět fyzickému, mentálnímu a emocionálnímu zdraví. Přijmout své tělo neznamená rezignovat na zdravý životní styl, spíše to značí oslavu individuálních rozdílů a snahu nalézt osobní rovnováhu. Je důležité odmítat extrémy, které propagují nerealistic...

Pokračovat ve čtení

Časopis Mojráček: První vydání ZDARMA

Časopis Mojráček: První vydání ZDARMA

S postavičkou Mojráčka se již nějakou dobu setkáváte na našem blogu. Jsme nadšení, že vám můžeme oznámit velkou novinu. Právě jsme vydali první číslo našeho nového časopisu pro děti a rodiče – MOJRÁČEK. Tento časopis bude vycházet pravidelně 4x do roka a obsahuje jak vybrané příběhy pro děti, tak i tipy pro rodiče a ještě něco navíc.   MOJRÁČEK vznikl z lásky k dětem, touhy podporovat je i jejich rodiče. Je to spole...

Pokračovat ve čtení

Co dělat, když dítě nechce chodit do školy?

Co dělat, když dítě nechce chodit do školy?

Článek obsahuje: rada odborníka, komentář a diskuze s psychologem.  Každé dítě se někdy chce ulít ze školy, aby se vyhnulo testu, zkoušení, nebo se mu prostě jen nechce ráno brzo vstávat. Vzpomeňme si na svá školní léta, také jsme to na své rodiče několikrát zkoušeli a vymýšleli si různé důvody, které nám v návštěvě školy brání. Pokud vás dítě přemlouvá, abyste jej nechali sem tam doma, není to nic alarmují...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat