ODLIŠNOSTI VE VZTAHU aneb Opravdu se protiklady přitahují?

https://www.blog.mojra.cz/post/45

Říká se, že protiklady se přitahují. Možná si i proto často vybereme partnera, který je naprostým opakem nás samých. Samozřejmě určité rozdíly nejsou na škodu, přece jen mohou být kořením vztahu a způsobem, jak se vyhneme stereotypu.


Aby vztah fungoval tak, jak má, je důležité shodnout se s partnerem v základních otázkách jako jsou představy o rodině a budoucnosti, výchova dětí, prostor pro vlastní zájmy, sexuální potřeby, věrnost, životní styl, trávení volného času a dovolených. Pokud se dokážete v těchto ohledech s partnerem dohodnout, má váš vztah předpoklady k dlouhému trvání a budete schopni snadněji překonávat jakékoliv partnerské krize.


Jako magnet...


Nedávno mě zaujala myšlenka, že vztah lze přirovnat k magnetu. Pokud k sobě přiblížíte dva nesouhlasné póly, automaticky se přitahují, naopak ty souhlasné se odpuzují. A stejné to bývá v mnoha vztazích, zejména v období první zamilovanosti. Právě rozdílnost partnera je to, co nás k němu táhne, vyvolává napětí a uspokojí naše potřeby po vzrušení. Díky odlišným názorům, koníčkům a zkušenostem máme možnost objevit něco nového, utvořit si jiný náhled na svět. Ovšem jakmile si sundáme růžové brýle zamilovanosti a začneme čelit realitě, rozdílnost partnera nám nemusí dál připadat až tak atraktivní a vztah začne procházet krizí, kterou ne vždy partneři ustojí.



Z pohledu psychologů je soužití ve vztahu založeném na extrémních rozdílech takřka nemožné, případně se takový vztah stává velmi náročným, bolestným a unavujícím, což vede k přetvářkám, hádkám a jiným problémům. Jistě, jsou výjimky, kdy dva úplně odlišní lidé mají fungující vztah, ovšem cesta k spokojenosti byla jistě trnitá. Tyto vztahy jsou založeny zejména na plném uvědomění si rozdílů, vyžadují notnou dávku odvahy a schopnost domluvit se na kompromisech a odpouštět.



Nejčastější rozdíly mezi partnery a jejich rizika


Žádný prototyp správného vztahu neexistuje, přesto mnohdy na první pohled banální odlišnost v praxi nakonec přeroste v zásadní problém. Zde je několik nejčastějších rozdílů, se kterými se partneři potýkají.


Vzhled


Odlišnost s nejmenším rizikem pro vztah. Ne vždy jsou oba partneři krásní či oškliví, většina vztahů je založena na kombinaci. Ošklivost je přitom relativní pojem, každý má pojetí krásy nastaveno jinak, někdo se zaměřuje na tzv. vnitřní krásu a to, co je na povrchu pro něj není tak důležité, jiný to má naopak.


Zajímavostí je, že krása je posuzována zejména u žen, předpokládá se, že muž si s „ošklivkou“ raději ani nezačne a pokud ano, vyvolá to spousty otázek okolí. V případě, kdy tou hezkou je ve vztahu žena, okolí muže nikdy neoznačí za ošklivého, vždy se najde nějaká vlastnost, která jeho vzhled převýší (je vtipný, zajímavý, má charisma).


Všeobecně tedy platí, že pokud mají oba partneři zdravé sebevědomí, vzhledové odlišnosti jejich vztah nenaruší. Problém může nastat v případě, kdy jeden z nich, ať už muž či žena, začnou nedostatky na kráse svého protějšku řešit, jsou nespokojeni, nutí partnera do radikální změny apod.




Věk


V dnešní době není neobvyklé, když si muž najde o mnoho let mladší ženu. Okolí je k tomuto věkově nerovnému vztahu shovívavé, méně přejícné je pak v opačném případě, kdy si starší žena najde mladšího muže.


Jaká rizika může mít tato odlišnost?

                                                                                             

- stáří a nemoci, potřeba péče a ošetřování

- touha po dítěti ze strany mladšího partnera

- ubývající elán a energie, touha po klidu




Finance


Stejný postoj k penězům a nakládání s nimi je pro vztah velmi důležitý. Pokud je žena extrémně spořivá, dělá si finanční rezervy do budoucna apod. a oproti tomu muž se k tomu staví opačně, zastává postoj, že peníze mají kolovat a spoření nemá význam, pak ve vztahu nebudou dobře vycházet.


Většina partnerství a manželství je založena na koncepci muž = živitel rodiny, jestliže je rozdělení opačné, může to přinést vztahu také určité komplikace.




Vzdělání


Nejde o nijak zvlášť závažný rozdíl, málokdy dosáhli partneři stejného vzdělání. Svou roli zde hraje spíše inteligence a všeobecný přehled, případně snaha hledat společná témata a orientovat se v nich. Jinak hrozí, že si partneři postupem času nebudou mít co říct a vztah ukončí.




 Profese


Mít rozdílná zaměstnání není problém, pokud tedy vy svou prací neohrožujete práci, respektive postavení partnera. Pokud každý pracujete ve firmě, která vede neustále boj proti té druhé, může se pracovní rivalita odrazit i na fungování vztahu. 




Povaha


I přestože se vaše povahy značně rozcházejí, může váš vztah dobře fungovat. Je potřeba si ovšem nastavit určité hranice a hledat kompromisy.




Zájmy, koníčky


Mít své zájmy vztahu jako takovému neuškodí, ovšem pozor, abyste volný čas netrávili na úkor partnera. Je důležité najít si i společné koníčky a trávit čas spolu nejen vedle sebe.




Výchova dětí


Nejčastěji se rozchází názory partnerů ve výchově dětí, zatímco jeden praktikuje svobodnou výchovu bez nátlaku, druhý si myslí, že je škoda každé rány, která padne vedle – a na tom pak vztahy ztroskotají.


V tomto případě doporučujeme si o výchově dětí promluvit ještě před jejich narozením a domluvit se na způsobu výchovy.




Sex


Rozdílná libida a potřeby často způsobí ve vztahu mnoho konfliktů, důsledkem mohou být nevěry apod.




Následky odlišností ve vztahu – kompromis, nebo popírání sebe sama?



Rozdíly mezi partnery nemusí vždy znamenat zásadní problém, podstatou je najít oboustranně akceptovatelné kompromisy. Mnohdy se ale ze strachu z odlišností, z rozchodu a samoty necháme partnerem natolik ovlivnit, že přestáváme být sami sebou.



Z psychologického hlediska můžeme rozlišit tři typy popírání odlišností:


1. popření sebe sama – předstírání stejných názorů, zájmů aj.


2. popření potřeb partnera – snaha změnit partnera k obrazu svému


3. vytvoření párové identity – „já“ se změní na „my“ – oboustranné podřizování se, naprosté popírání odlišností mezi partnery.



Jak na odlišnost ve vztahu?


Aby váš vztah mohl fungovat i přes veškeré odlišnosti, je potřeba dodržovat několik základních pravidel. Nejprve zauvažujte, zda chcete ve vztahu zůstat a zjistěte názor partnera – snaha musí být oboustranná. Nesnažte se sami příliš přizpůsobovat, ani to nevyžadujte od vašeho protějšku. Budování párové identity je jistě pro vztah, zejména ten dlouhodobý, důležité, ovšem vše má své meze. Kolektivní „my“ by nemělo zastiňovat vaši osobní identitu, naopak „já“ by také nemělo převažovat. Najít ty správné kompromisy je mnohdy velmi obtížný a zdlouhavý úkol, stejně tak dokázat skloubit své potřeby s odlišnými potřebami partnera.




Máte-li pocit, že sami nedokážete vybudovat fungující vztah, že se stále jen přizpůsobujete a ztrácíte svou podstatu, vyhledejte odbornou pomoc. Konzultace s psychologem vám pomůže získat nový náhled na váš vztah, společně proberete vhodná řešení, možností je i partnerská poradna. 











Právě jste četli článek: ODLIŠNOSTI VE VZTAHU aneb Opravdu se protiklady přitahují?

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Rozhovor v TV Polar: Psychický stav společnosti se zhoršuje - Online psychologická poradna MOJRA je tu pro vás

Rozhovor v TV Polar: Psychický stav společnosti se zhoršuje - Online psychologická poradna MOJRA je tu pro vás

V pořadu TV MEDICÍNA SPECIÁL se PhDr. Michaela Miechová, psycholožka a majitelka naší online psychologické poradny MOJRA, podělila o svůj pohled na psychický stav naší společnosti a vysvětlila, jak může naše online poradna lidem v těžkých chvílích pomoci. Průzkumy ukazují, že každý druhý Evropan se v posledních 12 měsících potýkal s emocionální nebo psychosociální krizí. Covid-19 tuto situaci ještě zhoršil. Mezi varovné signály patří neschop...

Pokračovat ve čtení

NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

S novým rokem přichází opět čas bilancování. Prožili jste ten minulý rok tak, jak jste chtěli? Podařilo se vám posunout se blíže vaším snům? Nový Rok je jako dělaný pro nové začátky. Můžete začít jinak, lépe. V hlavě se rodí nápady a výzvy. Odhodlaně sáhnete po kusu papíru nebo jen nahlas v obýváku před rodinou prohlásíte: „Tak a letos už vážně chci…“ A opravdu chcete. Jenže i loni jste chtěli, ale moc to nedopad...

Pokračovat ve čtení

Online psychologická poradna MOJRA a RBP zdravotní pojišťovna: Nový standard v péči o vaše duševní zdraví

Online psychologická poradna MOJRA a RBP zdravotní pojišťovna: Nový standard v péči o vaše duševní zdraví

V dnešním uspěchaném světě, kde se stres, úzkost a deprese stávají stále běžnějšími, se péče o psychické zdraví stává prioritou. Zatímco je péče o fyzické zdraví běžně dostupná, péče o psychiku často čelí různým bariérám, jako je stigma, nedostatek zdrojů nebo nedostatečná informovanost.   Je nám ctí oznámit, že online psychologická poradna MOJRA a RBP zdravotní pojišťovna spojily síly s cílem odstranit tyto bariéry a poskytnout...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat