Neplodnost: jak to s ní je a jak přes ni udržet vztah?

https://www.blog.mojra.cz/post/422

V dnešní době není žádnou výjimkou, že se páry pokouší o miminko i několik měsíců nebo let. Těm šťastnějším se dříve či později přece jen zadaří, bohužel ale existují i případy, kdy budoucí rodiče čekají na vytoužené dvě čárky na testu marně. To může chtě nechtě zamíchat kartami i v partnerství. Co tedy dělat, aby váš vztah neutrpěl a zůstali jste i přesto sehranou dvojicí?


Povinnost nevzrušuje

Je logické, že neúspěšné snažení o miminko má negativní vliv na psychiku obou partnerů. S postupem času se může sex proměnit v jakousi povinnost a důkladně naplánovanou aktivitu. Žena se začne na početí víc a víc upínat, což se nemusí líbit partnerům, kteří si pak připadají jen jako nástroj a ne životní společník. S každým dalším neúspěchem se pak pár točí v začarovaném kruhu očekávání a zklamání. To může vyústit v enormní pocity smutku, zmaru, bezcennosti, bolesti a následně k depresím nebo úzkostem.


Pokud tedy nemáte neplodnost potvrzenou lékařskou zprávou, problém nejspíš bude právě psychologický. I když to není snadné, zkuste tolik netlačit na pilu. Naopak, pokuste se do vašeho milování navrátit intimitu, romantiku a spontánnost. Důležité je také potlačit další stresory, které na vás mohou působit negativně a rušivě. V první řadě se tedy věnujte sobě a hoďte se do pohody. Zajeďte si na wellness, odsuňte pracovní starosti stranou, pokud to jen trochu jde. Možná byste se divili, jak velký vliv může mít naše prožívání na tělo.


I muži mají pocity

Ve společnosti koluje mylný názor, že muži nedokáží prožívat to, co ženy. Není tomu tak, také muž těžce nese marné snažení o dítě, jen nemusí své pocity dávat tolik najevo. A pokud se ukáže, že neplodný je právě on, je to pro něho opravdu velká rána. V té chvíli potřebuje více než kdy jindy vaši podporu a empatii. Je důležité, abyste se právě v této chvíli soustředili především na váš partnerský vztah. Pokuste se najít společnou aktivitu, u které si vyčistíte hlavu a budete moci myslet na jiné věci.


Po nějakém čase můžete s partnerem otevřít téma umělého oplodnění. Vše ale řešte společně a nesnažte se partnera z ničeho vynechat. Mohl by se pak cítit zrazený a nepotřebný. I pro vás pak bude vše daleko snazší, protože budete mít v partnerovi oporu.


Naděje umírá poslední

Po mnoha letech snažení přijde onen konečný verdikt – dítě mít nemůžete. Přichází nápor negativních emocí a logicky vlna výčitek a hledání viníka. Málokterý pár tuto etapu ustojí bez újmy. Pokud se s partnerem nechcete rozejít a vztah udržet, musíte spolu především mluvit a vzájemně si naslouchat. Vaše pocity i pocity vašeho partnera je důležité ventilovat a nedusit je v sobě, ujistěte se, že spolu chcete i nadále být.


Po prvotním emočně bouřlivém období, můžete s partnerem probrat, co dál. Možná to bude znít sobecky, ale zkuste se na celou věc podívat z jiného úhlu. Bez dětí můžete dělat věci, o kterých se jiným párům může jen zdát. Můžete cestovat bez omezení a nalehko, můžete chodit za zábavou a vaše postava bude pořád taková, jakou ji máte rády. Ano, je to velice chabá útěcha, ale na všem musíme hledat pozitiva.


Nehledě na to, naděje umírá poslední a můžete se vrhnout také do adopce. Je mnoho dětí, které hledají domov a láskyplnou péči a právě vy jim můžete dát šanci na plnohodnotný rodinný život. Rozhodně ale vše proberte s partnerem, a pokud nebude chtít, do ničeho ho nenuťte. Zvažte všechna pro a proti a rozhodněte se společně. 







Právě jste četli článek: Neplodnost jak to s ní je a jak přes ni udržet vztah

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Víte, jak se mohou projevovat psychické poruchy u dětí? Jedná se o široké spektrum onemocnění, které mohou významně ovlivnit nejen chování a emocionální stav dítěte, ale i jeho celkový vývoj. Včasné rozpoznání a adekvátní reakce na tyto poruchy jsou klíčem k zajištění nejlepší možné péče a podpory.Studie ukazují, že až 50 % psychických onemocnění je možné diagnostikovat již v mladém věku.Rodiče by si měli všímat varovných signálů, mezi...

Pokračovat ve čtení

Mojráček a nevychovaný kamarád

Mojráček a nevychovaný kamarád

Jednoho dne si po škole přivedl Mojráček domů na návštěvu nového kamaráda Erika. Mojráčkovi rodiče už byli doma, pozdravili kluky u dveří, Mojráček jim řekl, že půjdou nahoru do pokojíku. Erik se však jen rozhlížel po předsíni, ale nepozdravil ani jednoho z rodičů. Maminka se na tatínka zamyšleně podívala, ale ten jen pokýval hlavou a šel do obýváku. Po nějaké době Mojráček s Erikem seběhli dolů do kuchyně, protože dostali hlad. Než ...

Pokračovat ve čtení

Stres a jeho vliv na fyzické a psychické zdraví

Stres a jeho vliv na fyzické a psychické zdraví

Cítíte se někdy, jako by váš život byl plný napětí, které se z vás jen tak nevytratí? Nejste sami. Stres je ten tichý společník, který se v našich životech často objevuje nečekaně. Ať už jde o práci, rodinu nebo jen každodenní situace, může nás zaskočit a ovlivnit tak naše celkové zdraví. Ale jak se stresem efektivně bojovat a nenechat se jím svázat? Tento článek je průvodcem, který vám ukáže, jak na to. Získáte náhled na to, jak ...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat