Nemůžeme mít dítě: Neplodnost a její vliv na fungování vztahu

https://www.blog.mojra.cz/post/108

Jednou ze základních lidských tužeb je založit rodinu. A k tomu neodmyslitelně patří děti. Jsou tací, kteří si však vyberou namísto plození dětí budování kariéry a pak ti, kteří by chtěli mít kopu dětiček, jenže jim to bohužel není přáno. V dnešním článku se zaměříme na to, jak tato těžká životní situace ovlivní vztah mezi partnery, a zda je vůbec nějaká možnost, aby zůstali spolu.


Období snažení se o dítě a prvních zklamání


Přišel ten správný čas a vy s partnerem cítíte, že byste chtěli založit rodinu. V první fázi tomu necháte volný průběh a když se nezadaří hned na poprvé, zkoušíte to dál. Jenže čas běží a dvě čárky na těhotenském testu se ne a ne objevit.


Žena začne být měsíc od měsíce nervóznější, pomalu, ale jistě se začíná k myšlence na dítě nezdravě upínat. Mnohdy dochází k prvním hádkám, žena ve své touze po dítěti je ochotna udělat vše, počítá plodné dny a plánuje pohlaví styk s ohledem na ovulaci.


Muži se naopak cítí být pod obrovským tlakem, ze vztahu se vytrácí spontánnost a vše se řídí jakýmsi rozvrhem.


Pokud už pár vyzkoušel všechny možnosti, obrátí se k odborníkům a podrobí se sérii různých vyšetření. Následuje kolotoč určování diagnózy – nasazení léků – pokusů otěhotnět a zklamání, a tak stále dokola. Ženy se také často upínají na různé alternativní možnosti, ovšem většinou bez kýženého úspěchu.



Strasti umělého oplodnění


Po dlouhém snažení, kdy se páru nedaří dítě zplodit přirozenou cestou, se partneři rozhodnou podstoupit umělé oplodnění. Dalo by se říci, že se (zejména ženy) k tomuto kroku upínají jako k poslednímu řešení, které bude jistě účinné. O to většímu zklamání musí čelit, pokud se umělé oplodnění nevydaří napoprvé, ale ani podruhé, potřetí… Po několika neúspěšných pokusech na tom nejsou partneři po psychické stránce zrovna nejlépe, nehledě na to, že i v rámci fyzického zdraví je to náročný zásah do těla ženy.


Ve víru emocí


Ačkoli se muži snaží navenek působit dojmem, že se jich celá tato situace blíže nedotýká, není tomu tak. Prožívají vše stejně těžce jako jejich partnerky, pouze si své pocity nechávají víceméně pro sebe. Mezi typické emoce spojené s marnou snahou o dítě patří deprese, úzkosti, pocity zmaru, přecitlivělost, bolest, smutek, apatie, popírání reality a sebeobviňování.


Nemůžeme mít dítě! Co dál?


S neplodností se podle statistik potýká v ČR zhruba každý sedmý pár. Po vyslovení tohoto verdiktu partneři bojují s pocitem selhání a snaží se najít viníka. Ženy mají obavy, zda partner nebude hledat štěstí u nějaké jiné, muži si zase připadají méněcenní apod. Pár stojí před vážným rozhodnutím, zda to společně ustojí, bez jakýchkoliv výčitek, či bude nejlepším řešením se rozejít. Tuto životní krizi překonají většinou jen ti partneři, kteří se opravdu milují a vybudovali si vztah na pevných základech.


Chcete s partnerem i nadále zůstat? Základem úspěchu je komunikace. Musíte si spolu otevřeně promluvit o svých pocitech, nic nezatajovat, neobviňovat, vypovídat se. Ujasnit si, jak bude vypadat vaše společná budoucnost bez dětí a zda jste oba ochotni toto přijmout. Jen pokud se nebudete bát o svých strastech hovořit, můžete se dobrat k tomu, že bolest z neschopnosti mít dítě postupem času přebolí.


Čas na náhradní plán


Jakmile přijmete skutečnost, že všem není dopřáno mít dítě, je potřeba si vytvořit jakýsi náhradní plán. Některé páry se pokusí o adopci, jiné se rozhodnou zůstat sami bez dětí. Aby mohl vztah i nadále fungovat, je potřeba najít si nějaký společný cíl, ať už je to cestování, sport či jiné zájmy. Často si páry pořizují domácího mazlíčka, do kterého zčásti promítají své neukojené rodičovské potřeby – ovšem pozor, aby toto nepřerostlo únosnou míru. I bezdětné páry mohou prožít plnohodnotný život, malou útěchou může být to, že mohou podnikat věci, které by s dětmi nemohli. Je však na každém, jak se s touto situací nakonec vyrovná a zpracuje své pocity.




Pokud se vy potýkáte se stejným problémem a nevíte si rady, jak se s neplodností vyrovnat, nebojte se obrátit na psychologa. Ten vám mj. nabídne jiný náhled na vaši situaci a ukáže cestu, jak se opět dobrat ke štěstí a duševnímu klidu. 











Právě jste četli článek:  Nemůžeme mít dítě: Neplodnost a její vliv na fungování vztahu

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

Mateřství je obvykle spojováno především s pozitivními pocity. Těšení se na miminko. Radost z prvního úsměvu. Dojetí z miminkovské vůně. Pocit všeprostupujícího štěstí. Pravdou ovšem je, že téměř každá pátá maminka se potýká také s množstvím negativních emocí. Všudypřítomný strach, úzkost, vyčerpání, zmatek. Mateřství přináší množství změn, novou životní roli a pořádný hormonální koktejl. Prozatím se stále...

Pokračovat ve čtení

Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Víte, jak se mohou projevovat psychické poruchy u dětí? Jedná se o široké spektrum onemocnění, které mohou významně ovlivnit nejen chování a emocionální stav dítěte, ale i jeho celkový vývoj. Včasné rozpoznání a adekvátní reakce na tyto poruchy jsou klíčem k zajištění nejlepší možné péče a podpory.Studie ukazují, že až 50 % psychických onemocnění je možné diagnostikovat již v mladém věku.Rodiče by si měli všímat varovných signálů, mezi...

Pokračovat ve čtení

Stres a jeho vliv na fyzické a psychické zdraví

Stres a jeho vliv na fyzické a psychické zdraví

Cítíte se někdy, jako by váš život byl plný napětí, které se z vás jen tak nevytratí? Nejste sami. Stres je ten tichý společník, který se v našich životech často objevuje nečekaně. Ať už jde o práci, rodinu nebo jen každodenní situace, může nás zaskočit a ovlivnit tak naše celkové zdraví. Ale jak se stresem efektivně bojovat a nenechat se jím svázat? Tento článek je průvodcem, který vám ukáže, jak na to. Získáte náhled na to, jak ...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat