Nedospělý dospělý aneb JAK PŘIMĚT MAMÁNKA VYLÉTNOUT Z HNÍZDA?

https://www.blog.mojra.cz/post/202

Děti odcházejí z domova, některé dříve, jiné později. Je to přirozený koloběh života, kdy své potomky učíte létat a jednoho dne jim dovolíte roztáhnout křídla a odletět. Ať už na vysokoškolskou kolej, do vlastního bytu, za studiem a prací do zahraničí. Není podstatné, jak daleko se odstěhují, ale že to prostě jednoho dne udělají a začnou se starat sami o sebe.


Jsou však i tací, kterým život v mama hotelu jednoduše vyhovuje. Stále dokola se ohánějí tím, jak jsou dospělí, ale když přijde na praní prádla, vaření a placení účtů, najednou jsou to nesoběstační tvorečkové, kteří se bez své maminky neobejdou. Jsou na ni jednoduše závislí. Neumí, nebo spíše ani nechtějí svůj život nijak měnit, vždyť doma mají stoprocentní servis, proč by se tedy stěhovali?


Jenže takové společné bydlení s dospělým dítětem je pro rodiče náročné. Chvíli se utěšují, že jakmile si jejich ratolest najde práci, určitě se vše změní, odstěhuje se nebo alespoň začne přispívat na chod domácnosti. Ale měsíce a roky plynou, práce v nedohlednu, nebo jen občasná, účty se samy nezaplatí a matka je jednoduše otrokem svého dítěte.


Příliš mnoho maminkovského servisu


Pečovat o dítě je údělem matky. Podstatou však je, že je i při troše toho rozmazlování naučíte samostatnosti. Děti by měly doma pomáhat, ty nejmenší s úklidem hraček, větší s domácími pracemi, puberťáci si pak už jistě dokáží uvařit oběd apod.


Pravdou je, že v dnešní době se posunula hranice, kdy děti odcházejí z domu. Je to dáno moderním životním stylem, děti déle studují, hlásí se na vysokou školu, později (jestli vůbec) uzavírají manželství apod. Nicméně vše má své hranice.


Na jednu stranu se sice rodiče odchodu dětí z domova obávají, na druhou se však těší na to, že budou mít více času sami na sebe, na své koníčky, cestování. A taky na to, že se jim zmenší výdaje za domácnost. Jenže dítě ne a ne z domova odejít.


Nebudeme chodit kolem horké kaše, ono si za to trochu můžou samy matky. Bojí se totiž toho, co bude, až se nebudou mít o koho starat. Jak to ten jejich potomek zvládne? A tak dál obskakují svého třicetiletého synáčka. Což se samozřejmě nelíbí manželovi a oheň je na střeše.


Jednoho dne dospěje i matka k vnitřnímu rozhodnutí, že takhle to už dál nejde. A začíná urputná snaha o to, dostat dospěláka z domu.


Jak přimět mamánka, aby za sebe začal být zodpovědný?


Není to vůbec jednoduché. Problém je v tom, že maminčin mazánek si jednoduše neuvědomuje, že by dělal něco špatně. Umí si „logickými“ argumenty svou závislost na péči matky ospravedlnit. Proto, když se jej zeptáte, proč se od rodičů neodstěhuje, s největší pravděpodobností vám odpoví, že to dělá v zájmu matky, protože přece kdyby se odstěhoval, neměla by se o koho starat, a to by nevydržela.


Co dělat, aby se nedospělý dospělý osamostatnil?


1. Promluvte si

Komunikace je základ, váš potomek si nejspíš udělal své závěry a těch se drží. Řekněte mu, že myslíte na jeho dobro, že se musí naučit starat sám o sebe, protože vy tu navždy nebudete. Vysvětlete, že si chcete s manželem taky začít užívat, mít svůj život a soukromí. Že tu pro něj vždy budete, ale takhle to jednoduše dál nejde.


2. Odstěhujte ho

Domluvte se na určité lhůtě, ve které si musí najít vlastní bydlení a odstěhovat se. Klidně to může být ve stejné ulici, ale hlavně ve vlastním bytě, podnájmu. Termín stěhování dodržte


3. Nepečujte

Mamánci se svých zvyků jen tak nezbaví. A to i v případě, kdy se odstěhují do vlastního. Rodiče by měli podat pomocnou ruku v začátcích, ale spíše formou rady. Pokud vám tedy váš syn neustále volá, že neví, co si dát na oběd, jak si to uvařit, nabídněte se, že mu pošlete recept, případně s přípravou poradíte. Nevařte a neuklízejte mu v jeho bytě!  Samostatnost není o tom, že bude bydlet sám, ale vy ho nadále budete obskakovat.

 


Samostatnost je jedním z velkých darů, které můžete svému dítěti dát. Snažte se proto své potomky co nejvíce připravovat na to, že jednou vyletí z hnízda a převezmou zodpovědnost sami za sebe. Pokud se vám to nedaří, chováte si doma pod ochrannými křídly mamánka, je něco špatně. Přílišná péče se totiž může změnit v závislost, přetrvávající oidipovský komplex a znepříjemní život celé rodině.

 

Jestliže si nevíte rady, obraťte se na odborníka. Psycholog dokáže odhalit pravou příčinu vašeho problému a navrhne vhodné způsoby, jak na samostatnosti vašeho dítěte zapracovat, tak aby bylo schopné začít žít svůj vlastní život bez dozoru maminky.

 




 

 

Právě jste četli článek: Nedospělý dospělý aneb Jak přimět mamánka vylétnout z hnízda?

 

 

 

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Autor: Psychologická poradna| Jak motivovat děti k domácím pracím? Co funguje a co ne? Jak k dětem přistupovat?Byl víkend a maminka po snídani poprosila Mojráčka, jestli by mohl vyluxovat celý dům. Mojráček jí to slíbil. Po snídani se ale zvedl od stolu, neodnesl si ani talířek, a utíkal do svého pokoje, kde si zapnul počítač. Když se ani za hodinu nezačalo nic dít, zavolala maminka na Mojráčka znovu. „Jóó,“ volal Mojráček na maminku z pokojen, „...

Pokračovat ve čtení

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

Mateřství je obvykle spojováno především s pozitivními pocity. Těšení se na miminko. Radost z prvního úsměvu. Dojetí z miminkovské vůně. Pocit všeprostupujícího štěstí. Pravdou ovšem je, že téměř každá pátá maminka se potýká také s množstvím negativních emocí. Všudypřítomný strach, úzkost, vyčerpání, zmatek. Mateřství přináší množství změn, novou životní roli a pořádný hormonální koktejl. Prozatím se stále...

Pokračovat ve čtení

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Děti se mohou potýkat s různými problémy, ať už jsou to obtíže ve škole, změny v chování, deprese, úzkosti, strach, nebo jen nejistota v nových situacích. Mnoho rodičů se obává vyhledat pomoc dětského psychologa. Strach z neznámého, stigmatizace a mýty o psychologické péči brání rodičům v tom, aby pomohli svému dítěti i sobě samým. Co dětský psycholog dělá? Dětský psycholog se zaměřuje na péči o duševní zdraví dětí...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat