Návštěva psychologa: Starat se o své zdraví není ostuda!

https://www.blog.mojra.cz/post/236

Je až zarážející, kolik lidí dnes stále považuje návštěvu psychologa za něco, za co je potřeba se stydět. Přitom žijeme v době, kdy se zdravý životní styl a starost o vlastní zdraví, dostává do popředí všech médií. Lidé stahují aplikace, které jim připomenou, aby se napili vody nebo, že by měli ujít ještě pár kroků, aby tělu dodali dostatečnou aktivitu.  V tomhle směru se mnozí snaží pro své zdraví udělat maximum.


Když ale přijdou těžké dny plné smutku a samoty, tápají. Většina lidí třeba i tuší, že by mohla pomoci návštěva psychologa, ale z nějakého důvodu nejprve navštíví obvodního lékaře, postěžují si na špatný spánek, bolest hlavy a doufají, že třeba pomůžou léky. Když to nezabere, tak zkrátka věří, že to nějak přejde samo. Dál se snaží pít dostatek vody, zdravě jíst a být aktivní. Energie však pomalu ale jistě dochází.


Určitě si vzpomenete na různé situace z vašeho života, kdy se vám ulevilo už jenom tím, že jste si s někým mohli promluvit, sdílet svoje pocity, že tady pro vás někdo byl a naslouchal vám. Ne každý má ale štěstí, že je takovými lidmi obklopen. A bohužel ani přátelé a rodina nejsou všemocní, i oni jsou občas bezradní a víc než svou podporu, vám dát nemohou. Občas se cítíme ztracení, potřebujeme ukázat směr a připomenout, jaké máme možnosti.


Mnohým dlouhodobé terapie i jednorázové konzultace s psychologem pomohly. Proč se tedy i přes to tolik lidí bojí jít k psychologovi? Je zatím snad stud?


Stydím se jít k psychologovi, protože…


… se o tom nechci bavit se svým lékařem.

K návštěvě většiny psychologů není třeba žádné doporučení lékaře. Pokud tedy nechcete, návštěvu psychologa nikomu hlásit nemusíte.


… se bojím, že se o mé návštěvě dozví v práci.

Není vaší povinností, abyste svou konzultaci s psychologem hlásili v práci. Nicméně problém může nastat, pokud na konzultaci budete muset během pracovní doby. Je pravdou, že mnoho psychologů má pracovní dobu podobnou jako má většina pracujících a může být proto těžké najít termín po práci. Pokud je to možné, můžete čerpat ze své dovolené či v práci sdělit, že si berete volno z osobních důvodů. Případně se zkuste podívat na volné termíny našich psychologů, snažíme se být vám k dispozici i ve večerních hodinách a také o víkendu.


… se u nás nic neutají a já nechci, aby o tom všichni přátelé věděli.

Cokoli psychologovi řeknete je důvěrné a psycholog má povinnost udržet všechno, co mu sdělíte, pouze mezi vámi. Z jeho strany se tedy úniku důvěrných informací bát nemusíte. Dobrý psycholog bude vždy ctít vaše soukromí.


Je pravda, že v menších městech bývají často ordinace umístěny poněkud nevhodně. Třeba přímo v centru města, vedle supermarketů a podobně. Pokud je vám nepříjemné především to, že za psychologem budete muset fyzicky dojít a bojíte se, že by vás přitom někdo viděl a vykládal o tom po městě, máte ještě jinou možnost. V současné době můžete využít psychologické poradenství online. Konzultace s psychologem pak probíhá telefonicky, e-mailem nebo třeba přes Skype. Výhodou je, že můžete konzultovat z jakéhokoli místa, klidně z domu.

 

… nevím, co mu mám vlastně říct.

Nijak zvlášť nad tím nepřemýšlejte. Psycholog bude potřebovat, abyste mu objasnili váš současný problém. Vyprávějte tak, jak vám to přijde na mysl, když to bude nutné psycholog vás zastaví a doptá se. Společně se zorientujete a další postup už vymyslíte na místě. Hlavně buďte upřímní, nemá cenu nic přikrášlovat nebo naopak líčit dramatičtěji. Čím upřímnější budete, tím spíš vám psycholog bude moci pomoct.


… nevím, jestli se s takovým problémem k psychologovi chodí.

Pokud se v životě necítíte dobře nebo se něčím trápíte, je určitě na místě s tím něco dělat. Někdy stačí pomoc přátel nebo podpora rodiny. Někdy bohužel ne. Na psychologa se můžete obrátit například se vztahovými, zdravotními či pracovními problémy. Neexistují příliš malé nebo banální problémy.


Jak překonat stud a odhodlat se k návštěvě psychologa?


Zjistěte, co vás čeká


Přečtěte si, jak to u psychologa chodí, na co všechno se ptá, jak dlouho schůzka trvá a v jakém cenovém rozmezí se konzultace pohybují. Opustí vás strach z neznáma.


Položte si otázku: Jak dlouho to takhle ještě vydržím?


Porazit svůj strach a ostych může být náročné. Jak dlouho ale současný stav zvládnete? Už vás to nejspíš vzalo spoustu sil a energie. Nestálo by za to stud překonat?


Objednejte se


První kroky bývají nejtěžší. Už jste si zjistili informace, možná i vybrali potenciálního psychologa. Taky už jste zjistili, že sami to moc dlouho nezvládnete. Zvedněte telefon a zkuste si domluvit termín. Zapište si datum. Tak a je to, udělali jste první krok.


Ten druhý – samotná návštěva psychologa – je stále před vámi. Máte teď čas zjistit si nějaké další informace a přemýšlet, co byste od psychologa nejvíce potřebovali.





Psychologickou péči rozhodně neberte jako něco trapného či ostudného, měla by se stát stejnou přirozeností, jako návštěva lékaře při tělesných obtížích. O své tělo se pravidelně staráte, nebojte se věnovat stejnou pozornost své psychice.




Pokud vás zajímá, jak se můžete v naší poradně Mojra.cz objednat, naleznete videonávod pod tímto odkazem VIDEO: Jak se objednat k psychologovi. 








Právě jste četli článek: Návštěva psychologa: Starat se o své zdraví není ostuda!

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar
  • Janusz před 4 roky
    Janusz

    Mám dotaz o tom zdá mužů mít i ženu na poznání a milování protože mí chybí sex že ženu.

  • Janusz před 4 roky
    Janusz

    No rodiče mě nepustí za přítelkyni nyní mají strach ale mám věk 33.

  • Tým poradny Mojra.cz před 4 roky
    Tým poradny Mojra.cz

    Dobrý den, s problémem se můžete svěřit některému z našich psychologů. Svého psychologa si můžete vybrat zde https://mojra.cz/nasi-psychologove Případně nám napište do chatu v pravém dolním rohu stránky a my vám s výběrem vhodného psychologa velmi rádi pomůžeme. Tým poradny Mojra.cz


Podobné články



Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Autor: Psychologická poradna| Jak motivovat děti k domácím pracím? Co funguje a co ne? Jak k dětem přistupovat?Byl víkend a maminka po snídani poprosila Mojráčka, jestli by mohl vyluxovat celý dům. Mojráček jí to slíbil. Po snídani se ale zvedl od stolu, neodnesl si ani talířek, a utíkal do svého pokoje, kde si zapnul počítač. Když se ani za hodinu nezačalo nic dít, zavolala maminka na Mojráčka znovu. „Jóó,“ volal Mojráček na maminku z pokojen, „...

Pokračovat ve čtení

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

Mateřství je obvykle spojováno především s pozitivními pocity. Těšení se na miminko. Radost z prvního úsměvu. Dojetí z miminkovské vůně. Pocit všeprostupujícího štěstí. Pravdou ovšem je, že téměř každá pátá maminka se potýká také s množstvím negativních emocí. Všudypřítomný strach, úzkost, vyčerpání, zmatek. Mateřství přináší množství změn, novou životní roli a pořádný hormonální koktejl. Prozatím se stále...

Pokračovat ve čtení

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Děti se mohou potýkat s různými problémy, ať už jsou to obtíže ve škole, změny v chování, deprese, úzkosti, strach, nebo jen nejistota v nových situacích. Mnoho rodičů se obává vyhledat pomoc dětského psychologa. Strach z neznámého, stigmatizace a mýty o psychologické péči brání rodičům v tom, aby pomohli svému dítěti i sobě samým. Co dětský psycholog dělá? Dětský psycholog se zaměřuje na péči o duševní zdraví dětí...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat