Motivace dětí k učení: Tohle jsou způsoby, jak na to!

https://www.blog.mojra.cz/post/343

Dětem se do učení a do úkolů často moc nechce. Všechno je zajímavější než cvičení z pracovního sešitu, a tak v mnoha domácnostech nastává pravidelný boj a smlouvání o to, kdy se děti půjdou učit a jak dlouho to musí dělat. Tahle přetahovaná se navíc mnohdy neobejde bez slz, křiku a dusné atmosféry. V konečném důsledku jsou pak rodič i dítě smutní a vztah k učení se nijak nelepší…


Ale jak na to? Jak motivovat děti k učení? A proč se vlastně někdy dítě učit prostě nechce?

Společně s našimi psychology, kteří se křehké dětské duši věnují, jsme sestavili několik tipů a rad.


Chce to systém!

 

Děti rády smlouvají a úkoly odkládají. A tak je jednou dělají hned po škole, jindy třeba těsně před spaním. Během dne je toho přece tolik ke zkoumání a ke zkoušení! Dítě si chce hrát, být venku s kamarády nebo konečně vyzkoušet tu novou počítačovou hru. Sami si jistě dosadíte další aktivity, které vyhrávají zrovna u vaší ratolesti.


Děti mají často pocit, že když si sednou k učení, o všechny tyhle věci přijdou. Proto je dobré, abyste dítěti nastavili učební režim. Vyhraďte během odpoledne čas, který bude věnován škole. Dítě si rychle zvykne, že když si splní všechny úkoly, může se zase věnovat tomu, co ho baví.

 

Pozor na přísná pravidla

 

Ale pozor, přísné zákazy a rozkazy úplně nefungují. Místo tvrdého diktátu zkuste s dítětem tvorbu režimu probrat. Nabídněte mu několik možností a nechte ho si vybrat. Můžete také navrhnout, aby přišlo s vlastními pravidly. Důležité je také dbát na rovnováhu mezi učením a dalšími činnostmi. Nutit dítě do celodenního učení a úkolů není ideální, děti potřebují pestrou aktivitu a čas na zábavu a na koníčky.


 Když bude mít dítě možnost se na pravidlech podílet, s větší pravděpodobností je skutečně bude dodržovat.


Proč? Protože jsme řekli!

 

Děti se mnohdy učení vyhýbají proto, že v tom zkrátka nevidí žádný smysl. A neví, proč by to měli dělat zrovna teď. Stejně jako my dospělí, potřebují ve svých aktivitách vidět smysl, jinak je to zkrátka nebaví. Když se jim smysl najít nedaří, obracejí se na rodiče.


A tady přichází vaše důležitá chvíle – neodbývejte děti frází: Protože jsem to řekl/a! nebo: Protože to tak prostě je!, ale zkuste opravdu věnovat nějaký čas tomu, že se dítěti pokusíte vysvětlit, proč je důležité, aby se šlo učit teď a nenechávalo to až na poslední chvíli.

 

 Minimalizujte rozptýlení

 

Zapnutá televize, neustálé pípající a blikající telefon nebo pohádka puštěná na počítači – to jsou všechno věci, které děti při učení a dělání úkolů rozptylují. Ať chtějí nebo nechtějí, rozdělují svou pozornost mezi více věcí najednou, což vede obvykle k tomu, že jim práce na školních povinnostech trvá déle, více chybují, a navíc je hodně rychle taky může rozbolet hlava. Předejděte tomuto multitaskingu tím, že minimalizujete okolní rozptýlení.


Tip!
Ukazuje se, že děti se učí raději, mají-li na učení svůj stálý prostor.
Opět se je v tomhle nebojte zapojit – nakupujte psací potřeby s nimi, nechte je vybrat si poznámkový bloček a všechno si na stole vyrovnat.

 

Práce s chybou

 

Už jsme zmínili, že děti se někdy do učení nehrnou proto, že v tom nevidí smysl. Dalším častým důvodem je strach. Co když ten úkol pokazím? Co když nebudu vědět, jak na to? Děti se často nechtějí věnovat zejména těm předmětům, které jim příliš nejdou. Rodiče tento strach mnohdy nevědomky podpoří tím, že dítě za chyby trestají nebo že křičí, pokud dítě nezná odpověď nebo postup.


I když víme, že je někdy náročné zůstat klidný a trpělivý, zkuste na to příště myslet. Nechte dítě chybovat. To, že se říká, že chybami se člověk učí, není jen tak. Je to pravda. Chyba není důvod k trestu. Zvláště pokud se dítě snaží. Zkuste chybu brát spíše jako příležitost, naučte dítě, že je v pořádku, když chybuje a ukažte mu, jak se z chyby poučit do příště.

 

Pár tipů speciálně pro rodiče

  • Nezapomínejte na sebe! Učení není náročné jen pro děti, ale často i pro rodiče. Chce to hodně síly a energie, kterou dospělý po práci ne vždy má. Myslete proto i na sebe, při plánování učebního režimu se zamyslete i nad tím, zda budete zvládat hned po příchodu z práce dítěti s úkoly pomáhat. Možná bude lepší si mezitím udělat alespoň půlhodinovou pauzu pro sebe a načerpat síly. Podívejte se, jak co nejlépe skloubit pracovní a rodinné povinnosti!

  • Připravte se. Nakoukněte občas v učebnicích trochu dopředu a podívejte se, co vás čeká. Že už si některé věci vůbec nepamatujete? Rozhodně nejste sami! Věnujte pár chvil tomu, že si učivo zkusíte rychle připomenout. Předejdete tak tomu, že pak budete bezradní vy i dítě a atmosféra opět zhoustne. Vždyť to znáte: A jak to, že ty to nevíš? Tos nedávala ve škole pozor?!

·


A když nic nepomáhá? Zkuste vzít na pomoc odborníka!

 

Někdy se zdá, že snad nepomůže vůbec nic! Dítěti se učit nechce a nemáte nejmenší tušení, jak dítě k úkolům motivovat. Mnohdy rodič ani neví, co se vlastně děje. Nebaví ho to? Bojí se něčeho? Něco mu nejde? Spousta otázek a odpovědí žádné.

Pokud se v tomhle popisu poznáváte, nezoufejte. O pomoc můžete požádat dětského psychologa.  Konzultovat s psychologem mohou oba rodiče nebo jen jeden z nich. S psychologem můžete probrat, co se vlastně děje, jaké jsou možnosti a co se dá dělat.  Někdy pak pomáhá, když se na psychologa obrátí celá rodina i s dítětem.

 


Mojra.cz: Dětský psycholog ve vašem obýváku


Psychologická poradna Mojra.cz nabízí online konzultace pro rodiče, děti i celé rodiny. Za psychologem přitom nemusíte nikam dojíždět, protože konzultace probíhají online – telefonicky, mailem nebo pomocí video-hovoru s připojením webkamery.


Hektický režim?  Žádný problém

Uvědomujeme si, že rodinný život je plný starostí, pořád je třeba něco dělat, rodinný rozvrh je tak často dost našlápnutý. Volné termíny konzultací tedy najdete v ranních, dopoledních, odpoledních i večerních hodinách, takže si sezení s psychologem můžete naplánovat přesně dle vašeho rozvrhu. Volný termín navíc můžete najít klidně ještě na tentýž den.


Naši odborníci na dětskou duši
V Mojra.cz nyní najdete tým více než 25 psychologů, kteří se zaměřují na různou problematiku. K dispozici jsou vám samozřejmě také dětští psychologové a odborníci, kteří se zaměřují na výchovné problémy.


Jsme tu pro vás

Pokud stále váháte nebo si nejste jistí, jakého z našich odborníků oslovit, kontaktujte naši klientskou linku, moc rádi vám se vším pomůžeme a zodpovíme všechny dotazy.

+420 731 226 690         poradna@mojra.cz



CHCI SI OBJEDNAT KONZULTACI S PSYCHOLOGEM  






Právě jste četli článek: Motivace k učení: Tohle jsou způsoby, jak na to !

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Víte, jak se mohou projevovat psychické poruchy u dětí? Jedná se o široké spektrum onemocnění, které mohou významně ovlivnit nejen chování a emocionální stav dítěte, ale i jeho celkový vývoj. Včasné rozpoznání a adekvátní reakce na tyto poruchy jsou klíčem k zajištění nejlepší možné péče a podpory.Studie ukazují, že až 50 % psychických onemocnění je možné diagnostikovat již v mladém věku.Rodiče by si měli všímat varovných signálů, mezi...

Pokračovat ve čtení

Mojráček a nevychovaný kamarád

Mojráček a nevychovaný kamarád

Jednoho dne si po škole přivedl Mojráček domů na návštěvu nového kamaráda Erika. Mojráčkovi rodiče už byli doma, pozdravili kluky u dveří, Mojráček jim řekl, že půjdou nahoru do pokojíku. Erik se však jen rozhlížel po předsíni, ale nepozdravil ani jednoho z rodičů. Maminka se na tatínka zamyšleně podívala, ale ten jen pokýval hlavou a šel do obýváku. Po nějaké době Mojráček s Erikem seběhli dolů do kuchyně, protože dostali hlad. Než ...

Pokračovat ve čtení

Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

V dnešní společnosti nacházíme různé fenomény, které často nejsou ničím výjimečné, nebo nové. Určité množství sociální perspektivy, soužití a péče se vždy v naší společnosti nacházelo, bylo tu v různých formách. No, možná ne vždy jsme o tom mluvili, nebo jsme neměli možnost konfrontace. Žena je symbolem matky, která se stará o svou rodinu a zabezpečuje nejen fyziologické, ale i psychické a sociální potřeby rodiny, a to i v ...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat