Jak skloubit rodinné a pracovní povinnosti

https://www.blog.mojra.cz/post/183

Těhotenství a mateřství vede ženu k úvahám o prioritách, i sebevětší kariéristky pak stojí před rozhodnutím, zda se po rodičovské dovolené vrátit opět do časově náročné práce, nebo dát přednost rodině. Skloubit pracovní a rodičovské povinnosti, nehledě na ty partnerské, není nic lehkého. Sice se dnes někteří zaměstnavatelé přiklání k tzv. work-life balance konceptu pracovních pozic, bohužel to stále není dost a přetrvává spíše zažité schéma pevné pracovní doby, šibeničních termínů a přesčasů.



Pokud jste si plánovali, že budete schopni věnovat se práci i dětem na 100% vězte, že to opravdu není možné. Je potřeba dělat ústupky, najít co největší rovnováhu, která však bude vratká a naruší vám ji nucený přesčas, nemoc dítěte atd.


Shon v práci a nestíhání domácích povinností vede ke stresu, ten se postupem času stane chronickým a projeví se na vašem zdraví (problémy se zažíváním, spánkem, cukrovka, oslabený imunitní systém atd.). Jestliže nejste schopni najít mezi dosavadní prací a rodinou nějaký přijatelný kompromis, zkuste si najít jiné zaměstnání, třeba i na zkrácený úvazek. Rodina by měla nad prací převyšovat, ovšem ne vždy je to z finančních důvodů možné.


Jak sloučit práci s rodinou?


Time management

Aby vše fungovalo podle vašich představ, je potřeba si pracovní týden pořádně naplánovat. Jen tak se vyhnete případným stresovým situacím a pocitu, že nic nestíháte. Rozdělte povinnosti i mezi ostatní členy domácnosti a uvidíte, že vám zbude více času na děti a koníčky.


Nastavení hranic

Snažte se oddělit pracovní život od rodinného, starosti nechejte za pracovním stolem a domu si je nenoste. Pokud pracujete z domu je dobré si vymezit mantinely, od kdy do kdy se budete práci věnovat, v jaké místnosti atd. Nikam jinam by vaše práce zasahovat neměla.


Hledání možností

Nastanou situace, které neovlivníte, ale na jejichž řešení je dobré se se zaměstnavatelem předem domluvit. Pokud byste museli v práci trávit přesčasy, protože se vám toho nakupilo hodně, navrhněte šéfovi, že si část práce uděláte večer, až vaše dítě usne apod.


Pomoc

Požádat o pomoc není ostuda. Nebojte se tedy obrátit na partnera, vysvětlete mu, co může on udělat pro zachování rodinné pohody. Pokud nestíháte uklízet, najměte si uklízečku, jestliže musíte dokončit projekt v práci a nemá vám kdo pohlídat děti, vyzkoušejte chůvu atd.


Volný čas

Při všem tom kolotoči okolo práce a rodiny nesmíte zapomínat také na sebe a své zájmy. Neodsunujte koníčky do pozadí, dovolte si chvíli oddechu. Pokud by to bylo na úkor společného času s rodinou, zkuste do své záliby zapojit i děti a partnera.

 







Jestliže se stále snažíte najít ve své práci smysl, trpíte pocitem nedokonalosti, vyčítáte si, že kvůli práci zanedbáváte rodinu apod. vyhledejte odbornou pomoc psychologa. Ten vám může ukázat nové možnosti, jak na celou situaci nahlížet a vyrovnat se s ní. 







Právě jste četli článek: Jak skloubit rodinné a pracovní povinnosti

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Autor: Psychologická poradna| Jak motivovat děti k domácím pracím? Co funguje a co ne? Jak k dětem přistupovat?Byl víkend a maminka po snídani poprosila Mojráčka, jestli by mohl vyluxovat celý dům. Mojráček jí to slíbil. Po snídani se ale zvedl od stolu, neodnesl si ani talířek, a utíkal do svého pokoje, kde si zapnul počítač. Když se ani za hodinu nezačalo nic dít, zavolala maminka na Mojráčka znovu. „Jóó,“ volal Mojráček na maminku z pokojen, „...

Pokračovat ve čtení

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

Mateřství je obvykle spojováno především s pozitivními pocity. Těšení se na miminko. Radost z prvního úsměvu. Dojetí z miminkovské vůně. Pocit všeprostupujícího štěstí. Pravdou ovšem je, že téměř každá pátá maminka se potýká také s množstvím negativních emocí. Všudypřítomný strach, úzkost, vyčerpání, zmatek. Mateřství přináší množství změn, novou životní roli a pořádný hormonální koktejl. Prozatím se stále...

Pokračovat ve čtení

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Děti se mohou potýkat s různými problémy, ať už jsou to obtíže ve škole, změny v chování, deprese, úzkosti, strach, nebo jen nejistota v nových situacích. Mnoho rodičů se obává vyhledat pomoc dětského psychologa. Strach z neznámého, stigmatizace a mýty o psychologické péči brání rodičům v tom, aby pomohli svému dítěti i sobě samým. Co dětský psycholog dělá? Dětský psycholog se zaměřuje na péči o duševní zdraví dětí...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat