Když ticho neléčí: Mutismus u dětí

https://www.blog.mojra.cz/post/414

Mutismus je druh narušené komunikační schopnosti charakterizován ztrátou řečových projevů v různých situacích. V praxi to tedy znamená, že dítě nemůže v určitých situacích, na určitých místech nebo s určitými lidmi, hovořit. Nutno podotknout, že jindy je ale jejich mluvený projev naprosto dostačující a normální. Nejčastěji postihuje děti v předškolním nebo mladším školním věku.


Proč o tom (ne)mluvit?

Často se setkáváme s případy, kdy se rodiče stydí nebo bojí mluvit o problémech, které jejich ratolest sužují. Mutismus není výjimkou. Rodiče mají obavy především z toho, že to, že dítě nemluví, může mít spojitost s jeho intelektem. Opak je ale pravdou. Mutismus nemá s inteligencí nic společného, ba naopak mohou jím trpět i děti, které jsou oproti svým vrstevníkům v lecčem napřed. Nejedná se o problém logopedický nebo organických, nýbrž psychogenní.


Mezi možné příčiny se uvádí šok nebo nějaký traumatický zážitek. Běžným spouštěčem je také změna prostředí – stěhování, změna školy, smrt blízké osoby. Obecně k němu mají větší skony tiché, uzavřené a plaché děti, není to však podmínkou.


Mutismus je nejlépe léčitelný, pokud je zachycen brzy. Nejlepší je tedy nemlčet a začít situaci řešit včas. Pokud se totiž nezachytí brzy, existuje riziko, že si vaše dítě zvykne nemluvit a mlčení se stane způsobem jeho života.


Není mlčení jako mlčení

Je důležité říci, že ne každé mlčení, musí nutně znamenat první náznaky mutismu. Někdy naše děti nemluví prostě jen proto, že jsou stydlivé, unavené nebo se jim zkrátka nechce.


O mutismu můžeme začít uvažovat až v případě, když víme, že existují situace, kdy naše dítě komunikuje obvyklým způsobem a je tedy znatelný rozdíl mezi dobře známým a cizím prostředím. Je také třeba, aby tyto obtíže přetrvávaly alespoň čtyři týdny. Pokud si přeci jen nejste jisti, není od věci, poradit se s pedagogickými pracovníky, kteří s vaším dítkem tráví nejvíce času. Jestliže se společně shodnete na tom, že má vaše dítě dostatečně rozvinuté sociálně komunikační dovednosti, ale nedokáže je z nějakého důvodu v různých situacích uplatňovat, je nasnadě navštívit odborníka.


Níže si můžete procházet profily psychologů, kteří mají zkušenosti v oblasti těchto poruch komunikace.


Emocionální rozvoj

Nejbližší termíny: 29.03.2024

Emocionální rozvoj

Nejbližší termíny: 29.03.2024

Emocionální rozvoj

Nejbližší termíny: 30.03.2024


Jak mohu jako rodič pomoci?

Od začátku je dobré zachovat klid a přistupovat k dítěti s obrovskou trpělivostí. Překonávání mutismu je náročný a dlouhotrvající proces. Největší chybou by bylo naopak dítě za „ticho“ obviňovat nebo potrestat.


Nikdo nezná své děti lépe než jejich rodiče. Proto můžete právě vy pomoci odhalit příčinu mlčení vašeho dítěte. Snažme se být velice vnímaví, pokud se s námi snaží takové děti komunikovat. Někdy může pomoci i vhodně položená otázka, na kterou se dá odpovědět ano – ne, případně pouze kývnout nebo zavrtět hlavou. Můžeme také postupně zkoušet pro komunikaci tichý šepot, protože hlasitá konverzace je pro dítě stresující. Za jakoukoli aktivní komunikaci je třeba dítě pochválit. Pochvala podporuje sebevědomí a dítěti tak dává větší jistotu projevit se.


Existuje nějaká prevence?

Odpověď je jednoduchá – ano. Vhodnými postupy práce s dítětem můžeme mutismu u dětí předejít. Patří k nim především vyrovnaná domácí atmosféra a vhodný výchovný styl, na kterém se shodnou oba rodiče a také ho dodržují. Dítěti bychom měli dopřávat pocity bezpečí, bezpodmínečného přijetí a lásky. Vyhýbejme se pokynům jako „řekni“, rozkazovací způsob může v dítěti vyvolat negativní postoj k verbálnímu projevu. Pokud došlo na straně dítěte k nějaké větší životní změně, měli bychom mu usnadnit adaptaci na nové prostředí a danou situaci s ním odpovídajícím způsobem rozebrat. Vysvětlit mu, co se děje a proč a nechat ho vyjádřit i jeho názor a pocity.

 







Právě jste četli článek: Když ticho neléčí: Mutismus u dětí

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Víte, jak se mohou projevovat psychické poruchy u dětí? Jedná se o široké spektrum onemocnění, které mohou významně ovlivnit nejen chování a emocionální stav dítěte, ale i jeho celkový vývoj. Včasné rozpoznání a adekvátní reakce na tyto poruchy jsou klíčem k zajištění nejlepší možné péče a podpory.Studie ukazují, že až 50 % psychických onemocnění je možné diagnostikovat již v mladém věku.Rodiče by si měli všímat varovných signálů, mezi...

Pokračovat ve čtení

Mojráček a nevychovaný kamarád

Mojráček a nevychovaný kamarád

Jednoho dne si po škole přivedl Mojráček domů na návštěvu nového kamaráda Erika. Mojráčkovi rodiče už byli doma, pozdravili kluky u dveří, Mojráček jim řekl, že půjdou nahoru do pokojíku. Erik se však jen rozhlížel po předsíni, ale nepozdravil ani jednoho z rodičů. Maminka se na tatínka zamyšleně podívala, ale ten jen pokýval hlavou a šel do obýváku. Po nějaké době Mojráček s Erikem seběhli dolů do kuchyně, protože dostali hlad. Než ...

Pokračovat ve čtení

Jak objednat dítě k psychologovi?

Jak objednat dítě k psychologovi?

Návštěva psychologa je velice citlivé téma. Zejména v případě dětí se nad vším snáší mnoho otazníků. Je potřeba jít s dítětem k psychologovi? Kdy bychom jako rodiče neměli návštěvu psychologa odkládat? Jaké máme možnosti? Není na to naše dítě ještě moc malé?.... Pojďme se tomu podívat na zoubek. Mnoho rodičů neví, jaký je rozdíl mezi psychologem a psychiatrem, takže mi dovolte krátce toto objasnit. Zatímco PSYCHIATR je lékař, který d...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat