Jak vypadá konzultace s psychologem?

https://www.blog.mojra.cz/post/282

Čeká vás vaše první konzultace u psychologa? Nebo s návštěvou zatím ještě váháte? Nejste rozhodně sami. Mnozí si návštěvou psychologa nejsou moc jistí, hlavně proto, že nevědí, co vlastně mají čekat. Lidé si často představují starého šedivého pána, který je usadí na kožený gauč a klidným hlasem vás bude nabádat, abyste sledovali jeho prst, zatímco se vám bude chtít čím dál více spát…


Ano, takhle občas konzultaci s psychologem vídáme na televizních obrazovkách. V dnešním článku si přiblížíme, co od návštěvy psychologa doopravdy čekat a jak konzultace nejčastěji probíhá.

 

První kontakt

 

Vše začíná vlastně už samotnou objednávkou konzultace. To je totiž poprvé, kdy jste s psychologem, případně s celou poradnou, v kontaktu. Je to chvíle, kdy máte první možnost, najít odpovědi na některé vaše otázky. Jak dlouho to asi bude trvat? Mám si přinést hotovost nebo je potřeba zaplatit dopředu? Potřebuju si něco připravit předem?

Ať už se objednáváte telefonicky nebo třeba emailem, určitě se nebojte zeptat se na cokoli, co vám není jasné. Vůbec nevadí, pokud nehovoříte přímo s psychologem, ke kterému se chcete objednat. V mnoha poradnách fungují telefonické či emailové zákaznické linky či chaty, kde vám poskytnou všechny důležité informace.


Úvodní setkání

 

Jak vypadá první návštěva u psychologa? Usedáte do křesla nebo jste se s psychologem právě spojili třeba přes Skype. Nemusíte být vůbec nervózní a ani si nemusíte dopředu trénovat a chystat, co asi budete na otázky psychologa odpovídat. Nebojte, psycholog vás v tom nenechá a celou konzultací, vás hezky provede.


Úvodní setkání jsou zároveň takovým rychlým seznámením. Vy poznáváte psychologa, on poznává vás. Buďte sami sebou, úplně přirození. 


Během úvodního setkání se společně s psychologem postupně ponoříte do vašeho problému. Psycholog se vás nejspíš bude doptávat na některé detaily a doplňující informace, aby si udělal úplný obrázek o vaší situaci. Každá jedna informace, je jako jeden dílek puzzle, které společně s psychologem dáváte dohromady.

 

Kolik konzultací je potřeba?

 

Některé problémy se podaří zvládnout klidně během prvního setkání. Jindy je potřeba konzultací více. Dopředu se nedá říci, kolik konzultaci bude třeba zrovna ve vašem případě. A neexistuje ani žádné obecné pravidlo.


Někteří lidé využívají konzultací s psychologem pravidelně (například vždy jednou týdně/měsíčně apod.). Jiní se k psychologovi objednávají nárazově, podle potřeby.

 

Pozor!

Čekací doby bývají často poměrně dlouhé, proto se raději informujte, kdy má váš psycholog další volný termín a nenechávejte objednávku na poslední chvíli.

V naší poradně si jsme vědomi toho, že řešení některých problémů nejde odkládat, proto se snažíme čekací doby maximálně zkracovat. Podívejte se nejbližší volné termíny našich psychologů: ZDE

 

Každý jsme jiný

 

Já už k psychologovi teda nikdy nejdu, ta ženská minule mi byla děsně nesympatická…

Ano, i to se může stát. Každý jsme jiný, každému vyhovuje něco jiného. Nezanedbávejte ale své duševní zdraví na základě jedné negativní zkušenosti. Může se stát, že vám psycholog třeba nebude sympatický nebo vám nebudou úplně vyhovovat jeho metody. To se stává i v životě – někdo vám sedne, jiný prostě ne.


Každý typ problému vyžaduje trošku jiný přístup. Každému klientovi vyhovuje něco jiného. Někdo je radši, když ho psycholog celou dobu vede a směřuje, klade otázky a udává strukturu celé konzultace. Vám ale třeba může daleko více vyhovovat, když dostane více prostoru a budete prostě povídat a povídat.


TIP!

Někdy může chvilku trvat, než najdete dobrého psychologa právě pro vás. Pokud máte k dispozici webové stránky psychologa, jeho profil v rámci psychologické poradny nebo recenze jiných klientů, věnujte čas tomu, že si tyto informace pročtete.

Pokud byste potřebovali s volbou psychologa pomoci, neváhejte se obrátit na naši telefonickou (+420 731 226 690) nebo emailovou (poradna@mojra.cz) zákaznickou linku. Využít můžete také chat v pravém dolním rohu našeho webu.

 

Není to jen povídání…

 

Nebudu platit za to, že si budu s někým povídat!

Rozhovor je sice jeden z hlavních nástrojů, které psycholog používá, rozhodně ale ne jediný. Metod, které se v rámci poradenské konzultace používají, je hned několik. Od nácviků a modelových situací, přes různé úkoly, trénink relaxačních technik až po diagnostické testy. A je toho mnohem, mnohem více.


Každá konzultace tedy může vypadat trochu jinak. Základem je vždy to, abyste se vy i psycholog ve vaší situaci zorientovali a ujasnili si, na čem společně budete pracovat a čeho chcete dosáhnout. V průběhu konzultace se to může měnit, proto je běžné, že se psycholog k cíli vašeho sezení několikrát vrátí nebo se ujistí, že opravdu pracujete na tom, co je teď pro vás nejdůležitější.


Konkrétní průběh se pak tedy odvíjí od vaší situace a metod, které společně s psychologem zvolíte. Určitě počítejte s tím, že vám psycholog položí různé otázky. Možná i takové, na které nebudete znát odpověď. To ale vůbec nevadí, někdy odpověď ani důležitá není. Některé otázky jsou podstatné hlavně proto, že vás donutí nad vaším problém přemýšlet z jiného úhlu pohledu.


Obecně na začátku sezení můžete očekávat nějakou lehkou přátelskou konverzaci o každodenních tématech, abyste uvolnili a vnitřně se na konzultaci naladili. Psycholog vám nastíní, jak asi konzultace bude vypadat, sdělí vám, kolik na sebe máte času a pak už se pustíte do práce. Závěr konzultace je obvykle věnován nějakému shrnutí a vzájemné domluvě na dalším postupu.


Klíčem je spolupráce

 

Kolik psychologů je potřeba na výměnu žárovky? Jeden, ale žárovka se musí chtít změnit.

Lidé si často myslí, že prostě přijdou k psychologovi a řeknou Tak mě tady máte, tak mě opravte a já zas půjdu. Takhle to ale nefunguje.  Důležitá je vzájemná spolupráce. Nepůjde to jen tak samo. Budete muset chtít a také pro to něco udělat.


Psycholog vám poskytne vše důležité: bezpečné místo i prostor, kde můžete být sami sebou, ukáže vám vaše možnosti, poradí vám. Můžete spolu trénovat nanečisto, zvažovat všechny cesty. Ale ty skutečné kroky kupředu, ty budou také na vás.

 

 

Možnosti konzultace


Na závěr ještě shrneme, jaké máte možnosti. Konzultovat můžete individuálně, v páru nebo třeba s celou rodinou. Někdy je vhodná také konzultace skupinová.


V dnešní době už není nutné za psychologem dojíždět do jeho ordinace, můžete totiž využít také online konzultaci. S psychologem se můžete spojit telefonicky, emailem nebo například přes Skype.




Pro někoho je první konzultace obrovským krokem do neznáma.

Psycholog sice není všemocný kouzelník, bude vám ale průvodcem, rádcem i oporou.

Konzultace se proto vůbec nemusíte bát.

 











 

Právě jste četli článek: Jak vypadá konzultace s psychologem?

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Jak objednat dítě k psychologovi?

Jak objednat dítě k psychologovi?

Návštěva psychologa je velice citlivé téma. Zejména v případě dětí se nad vším snáší mnoho otazníků. Je potřeba jít s dítětem k psychologovi? Kdy bychom jako rodiče neměli návštěvu psychologa odkládat? Jaké máme možnosti? Není na to naše dítě ještě moc malé?.... Pojďme se tomu podívat na zoubek. Mnoho rodičů neví, jaký je rozdíl mezi psychologem a psychiatrem, takže mi dovolte krátce toto objasnit. Zatímco PSYCHIATR je lékař, který d...

Pokračovat ve čtení

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Rozhodli jste se vyhledat pomoc psychologa, ale neumíte se rozhodnout, zda si vybrat soukromou poradnu, nebo tu, kde vám konzultaci uhradí pojišťovna? Vše má svá pro a proti. Pojďme se tedy podívat na to, co vám může soukromý psycholog oproti psychologovi na pojišťovnu nabídnout. Třeba vám to ulehčí rozhodování.Když terapii proplácí pojišťovnaNěkteří lidé jednoduše nemají dostatek financí na to, aby si mohli zaplatit terapii u soukromého psychologa. Nebo...

Pokračovat ve čtení

Valentýn: Jaký vliv má tento svátek na naše emoce?

Valentýn: Jaký vliv má tento svátek na naše emoce?

Valentýn, den zamilovaných, je každoročně spojen s návaly růží, čokolád a romantických gest. Pro mnohé je toto sváteční období zdrojem radosti a romantiky, zatímco pro jiné může být spíše zdrojem stresu a úzkosti. Z pohledu psychologie můžeme zkoumat různé aspekty Valentýna a jeho dopad na naše emoce a vztahy. Ideál romantické lásky Jedním z hlavních faktorů, který ovlivňuje naše pocity v době Valentýna, je sociální tlak. Média a reklamy n...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat