Jak vyjít s matkou, která se mi plete do výchovy dětí

https://www.blog.mojra.cz/post/65

V prvních dnech po porodu ocení pomoc vlastní matky snad každá žena, může se alespoň na chvíli věnovat plně miminku a odpadá ji starost o vaření a ostatní domácí práce. Za to patří každé babičce velký dík. Co však dělat, když se novopečená babička rozhodne ignorovat vaši představu výchovy a snaží se prosadit svou? V dnešním článku vám nabídneme několik způsobů, jak vyjít s babičkou, která se vám neustále plete do výchovy vašich dětí.


Co nejvíce vadí babičkám na „moderní“ výchově?


Už slovo moderní mnohé napovídá. Nejde o to, že by vaše matka byla stará a nechtěla se naučit něčemu novému, pouze byly v době, kdy vychovávala vás jiné možnosti a názory. V první řadě nebyla možnost získávat informace z internetu, kdysi byly těhotné ženy odkázány pouze na doporučení lékaře, případně mohly navštěvovat mateřskou poradnu. Proto mnoho babiček nechápe, že se kolem těhotenství a porodu dělá takové drama, že spousta žen si dobrovolně vybere císařský řez, jen aby nemusely prožívat bolest při porodu, že se z kojení stalo všeobecné tabu apod.


Další věcí, se kterou se naše matky neumí vyrovnat je kojenecká strava ze skleniček. Ačkoli se dnes mnoho maminek snaží svým dětem vařit zdravě, volí pro první příkrmy právě ty z obchodu. Babičky nedokáží pochopit, jak toto můžete dítěti s čistým svědomím dát, obhajují se tím, že není nad domácí stravu a všechny vaše argumenty odmítají. Stejně je tomu i v případě kašiček, já sama jsem neustále slyšela, že dávat miminku kaši z vody a „prášku“ není zdravé, že kdysi se vařila obyčejná krupice z mléka, neřešil se lepek apod.


A v neposlední řadě je zde moderní pojetí (ne)učení na nočník, respektive vyčkávání na to, až se dítě samo rozhodne odložit pleny. Tohle je pro babičky opravdu nepochopitelné, vždyť ony nás naučily na nočník už v roce a půl a nijak jsme tím přece netrpěli. Největším trnem v oku je babičkám ovšem nenásilná výchova. Většina z nás neustále slýchá, že je škoda každé facky, která padne vedle. Ano, má to své opodstatnění, ale stejně tak má své klady i moderní „NEvýchova“.



Co dělat, když se vám máma plete do výchovy?


Nabízí se zde otázka, proč má vůbec vaše matka nutkání vám ve všem radit? Odpověď je jednoduchá, ona už dítě/děti vychovala, má tedy mnohem více zkušeností než vy a snaží se vám je předat. Neuvědomuje si, že to dělá nevhodným způsobem a neumí si připustit, že vy máte jiný pohled na výchovu atd. Zde je několik rad, jak se nátlaku babičky ubránit a prosadit si svou.


Táhněte s partnerem za jedno lano 

Ujasněte si s partnerem, jakým směrem chcete výchovu vašich dětí směřovat, v jakých směrech jste ochotni připustit kompromisy a co už je opravdu příliš. Jen společně budete schopni uhájit své názory.


Promluvte si

Vaše matka nemusí ve svém chování vidět nic špatného, proto je důležité ji v klidu vysvětlit, co se vám nelíbí a proč.


Navrhněte změny 

Nemusíte hned volit radikální řešení, zkuste nejprve navrhnout různé možnosti. Například vy nechcete dávat dětem sladkosti, k pití dostávají čistou vodu, ale vaše matka je o víkendu zahrne množstvím cukrovinek a sladkých nápojů? Pak udělejte kompromis – děti budou moci vypít litr slazené limonády a místo bonbónů s nimi může babička upéct třeba bábovku. Babičky chtějí své vnuky rozmazlovat, lze to však i jinak, než že budou porušovat všechny vaše zákazy.


Vymezte hranice

Jestliže si vaše máma neustále trvá na svém a není přístupná žádnému z vašich argumentů, je zapotřebí trochu přitvrdit a stanovit jasná pravidla. Samozřejmostí je, že pokud je poruší, vy z toho vyvodíte následky.


Respektujte se navzájem 

Mnohdy vám rada maminky může opravdu pomoci, ač se sebevíc míjí s vaší představou. Proto rozhodně žádným způsobem neshazujte způsob, kterým vedla výchovu ona. Abyste dobře vycházely je zapotřebí se navzájem respektovat, zkuste propojit její letité zkušenosti s vaší lepší informovaností a uvidíte, že to bude fungovat.


Nekřičte 

Snažte se s babičkou vycházet co nejlépe, přece jen její pomoc s hlídáním je k nezaplacení. Své názory prosazujte přiměřeným způsobem, ukažte, že jste rozumná a dokážete si v mnoha situacích poradit sama – na to totiž naše maminky často zapomínají, vnímají nás stále jako děti, které je potřeba vodit za ruku.








Mějte na paměti, že vy jste rodič a jen vy tedy máte právo rozhodovat o svých dětech. Pokud to vaše matka nebude schopna pochopit, ani po urputném vysvětlování, je možností obrátit se na psychologa. Ten se zaměří v první řadě na příčinu celého problému, nabídne nový náhled na věc s cílem dojít k oboustranně přijatelnému kompromisu.













Právě jste četli článek:  Jak vyjít s matkou, která se mi plete do výchovy dětí

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

Mateřství je obvykle spojováno především s pozitivními pocity. Těšení se na miminko. Radost z prvního úsměvu. Dojetí z miminkovské vůně. Pocit všeprostupujícího štěstí. Pravdou ovšem je, že téměř každá pátá maminka se potýká také s množstvím negativních emocí. Všudypřítomný strach, úzkost, vyčerpání, zmatek. Mateřství přináší množství změn, novou životní roli a pořádný hormonální koktejl. Prozatím se stále...

Pokračovat ve čtení

Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Autor: Psychologická poradna| Jak motivovat děti k domácím pracím? Co funguje a co ne? Jak k dětem přistupovat?Byl víkend a maminka po snídani poprosila Mojráčka, jestli by mohl vyluxovat celý dům. Mojráček jí to slíbil. Po snídani se ale zvedl od stolu, neodnesl si ani talířek, a utíkal do svého pokoje, kde si zapnul počítač. Když se ani za hodinu nezačalo nic dít, zavolala maminka na Mojráčka znovu. „Jóó,“ volal Mojráček na maminku z pokojen, „...

Pokračovat ve čtení

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Děti se mohou potýkat s různými problémy, ať už jsou to obtíže ve škole, změny v chování, deprese, úzkosti, strach, nebo jen nejistota v nových situacích. Mnoho rodičů se obává vyhledat pomoc dětského psychologa. Strach z neznámého, stigmatizace a mýty o psychologické péči brání rodičům v tom, aby pomohli svému dítěti i sobě samým. Co dětský psycholog dělá? Dětský psycholog se zaměřuje na péči o duševní zdraví dětí...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat