Jak vychovávat dítě s ADHD?

https://www.blog.mojra.cz/post/229

V současné době se stále častěji setkáváme s pojmem ADHD u dětí. Označení pochází z anglického Attention Deficit Hyperactivity Disorder, neboli porucha pozornosti s hyperaktivitou.


Tato porucha se vyskytuje především u dětí předškolního věku, přičemž častěji bývají postiženi chlapci než děvčata.


Vznik nemoci je ovlivněn jak genetikou dítěte, tak negenetickými faktory, jako je například kouření a užívání alkoholu během těhotenství, komplikace během porodu, či disharmonické vztahy v rodině, špatné sociální podmínky apod.


Mezi typické projevy ADHD patří nepozornost, hyperaktivita a impulzivní chování. Při léčbě této poruchy je nutná spolupráce rodičů s psychologem i pedagogy. Je nutné upravit jak denní režim dítěte, tak i podmínky pro výuku ve škole. U některých případů mohou být po poradě s psychiatrem nasazeny léky, které napomáhají v udržení pozornosti a soustředění. Použít lze také různé bylinky nebo homeopatika.


Výchova dítěte s ADHD


Děti s poruchou pozornosti musí rodiče vychovávat s ohledem na jejich osobnost. Každé dítě je jiné a to, co působí na jedno, na druhé jednoduše nezabere. Najít tu nejlepší cestu není zrovna jednoduché. Vyžaduje to opravdové odhodlání rodičů a spousty energie pro neustávající usměrňování správným, respektive žádoucím směrem.


Rady a tipy pro rodiče:

 

Zpětná vazba

Dítěti s ADHD co nejčastěji hodnoťte. Zejména pozitivní zpětná vazba – pochvala, objetí, pohlazení, je pro dítě důležitá. Samozřejmě chvalte jen v případě, kdy si to zaslouží, např. vydrží psát úkol, uklidí si pokoj apod.

Pokud naopak udělá něco špatně, zkuste pokárání podat formou „Nelíbí se mi… Vadí mi…“. Pro dítě je snazší vstřebat informaci o tom, co vy sami cítíte než hodnocení vlastních nedostatků (zlobíš, jsi nepořádný…).


Materiální odměny

Děti s poruchou pozornosti zvládají lépe vstřebat materiální než slovní ohodnocení. S ohledem na osobnost dítěte najděte to, z čeho bude mít největší radost a co si spojí právě s dosaženým úspěchem. Ať už je to objetí, drobné hračky, malý finanční obnos…


Pochvala před trestem

Dítě s ADHD mají často problémy s autoritami a chováním. Proto tresty jako takové ztrácejí na účinnosti, jelikož by se staly pravidlem. Je potřeba, aby to rodič vzal za jiný konec. Pokud dítě něco provede, tak ho po dobrém požádejte, aby své chování změnil. Jestliže vás poslechne, pochvalte ho. Až ve chvíli, kdy neuposlechne, by měl následovat trest spíše mírnější povahy.


Připomínejte

Děti s ADHD mají jinak nastaveno vnímání času a informací. Proto je potřeba jim neustále vše připomínat. Opět zde pomáhá fyzické zviditelnění, při vstřebávání informací/učení např. pomocné kartičky, při časovém limitu budík/časovač v hodinkách apod.

Osvědčilo se také sepsání seznamu s tím, na co dítě nemá zapomenout. Ať už při chystání věcí do školy, před zkouškou, testem apod. Čím častěji si bude základní pravidla opakovat, tím lépe.


Viník ADHD

Za hodně „přestupků“ nemůže samo dítě, ale jeho porucha chování. To by si měli uvědomit jak rodiče, tak i samotné děti. Proto se to snažte dítěti vysvětlit. Opět pomůže názorné zpracování, kde ADHD vykreslíte jako příšeru, která rozhazuje věci atd.


Předvídejte

Než se vydáte na dlouhý nákup nebo na návštěvu nemocné tetičky, zkuste se zamyslet, jak to bude působit na vaše dítě. Pokud mu nedokážete vymyslet náhradní program, snažte se mu vše co nejvíce zpříjemnit, předcházejte dlouhé nudě apod.

Rozhodně ho nezahrnujte desítkami pravidel, které musí dodržet, ale soustřeďte se na max. 2 nejdůležitější. Samozřejmě ho pozitivně motivujte odměnou, kterou za dodržení pravidel získá. V průběhu ho nezapomeňte chválit za jeho snahu.


Nekřičte, nevyjednávejte, ale konejte

Dítěti s ADHD nedomluvíte. Respektive chápe, že jej káráte, ale obsah vašich výtek (obzvlášť pokud je vaše sdělení dlouhé) mu začne po chvíli unikat. Proto než abyste dítě dlouze poučovali o jeho prohřešku, přistupte hned k trestu.


Soustavnost a pravidelnost

V určitých situacích jednejte vždy stejně. O své strategii si promluvte i ve škole, kde by vaše postupy měli v dané situaci také dodržovat.


Každodenní zhodnocení

Před spaním si udělejte chvilku na to, abyste společně s dítětem zhodnotili, co se mu povedlo a co ne. Opět by měly pochvaly převažovat nad káráním. A pokud se negativnímu hodnocení nevyhnete, ujistěte dítě, že ho i přesto máte rádi, aby se zbavilo pocitu viny. A sami se pak snažte najít způsob, jak se nedostatkům napříště vyhnout.

 


Připravte se na to, že než najdete fungující systém budete s dítětem vést namáhavé souboje a hádky, ve kterých se vám ne vždy podaří vyhrát. Nezoufejte a nenechte se ovládnout pocitem viny. Nedejte dítěti najevo, že vás zklamalo, že to nezvládáte… Vy jste teď pro něj tím nejdůležitějším učitelem a koučem.

Vaše dítě může i s poruchou chování dosáhnout úspěchů jak v soukromém, tak pracovním životě. Může z něj být doktor, právník i učitel. Pokud s ním neztratíte trpělivost a naučíte jej, jak vypjaté situace zvládat bez větších problémů, jak udržet pozornost…

 

 









Právě jste četli článek: Jak vychovávat dítě s ADHD?

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Mojráček a nevychovaný kamarád

Mojráček a nevychovaný kamarád

Jednoho dne si po škole přivedl Mojráček domů na návštěvu nového kamaráda Erika. Mojráčkovi rodiče už byli doma, pozdravili kluky u dveří, Mojráček jim řekl, že půjdou nahoru do pokojíku. Erik se však jen rozhlížel po předsíni, ale nepozdravil ani jednoho z rodičů. Maminka se na tatínka zamyšleně podívala, ale ten jen pokýval hlavou a šel do obýváku. Po nějaké době Mojráček s Erikem seběhli dolů do kuchyně, protože dostali hlad. Než ...

Pokračovat ve čtení

Mojráček a špatná parta

Mojráček a špatná parta

Jednoho dne odpoledne projížděl Mojráčkův tatínek kolem parku a viděl Mojráčka sedět na lavičce se staršími dětmi. Vypadalo to, že se všichni dobře baví. Tatínek si všiml, že někteří z kluků kouří. U večeře se tatínek zeptal Mojráčka, jak se celý den měl, co se dělo ve škole a kdo jsou jeho noví kamarádi. Mojráček na to stroze odpověděl, že se měl dobře a noví kamarádi jsou prostě normální kluci. Rodiče byli trochu překvapeni tím, jaký...

Pokračovat ve čtení

Časopis Mojráček: První vydání ZDARMA

Časopis Mojráček: První vydání ZDARMA

S postavičkou Mojráčka se již nějakou dobu setkáváte na našem blogu. Jsme nadšení, že vám můžeme oznámit velkou novinu. Právě jsme vydali první číslo našeho nového časopisu pro děti a rodiče – MOJRÁČEK. Tento časopis bude vycházet pravidelně 4x do roka a obsahuje jak vybrané příběhy pro děti, tak i tipy pro rodiče a ještě něco navíc.   MOJRÁČEK vznikl z lásky k dětem, touhy podporovat je i jejich rodiče. Je to spole...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat