ADHD aneb Hyperaktivní dítě

https://www.blog.mojra.cz/post/6

V současné době se stále častěji setkáváme s pojmem ADHD u dětí. Označení pochází z anglického Attention Deficit Hyperactivity Disorder, neboli porucha pozornosti s hyperaktivitou.


Tato porucha se vyskytuje především u dětí předškolního věku, přičemž častěji bývají postiženi chlapci než děvčata.


Vznik nemoci je ovlivněn jak genetikou dítěte, tak negenetickými faktory, jako je například kouření a užívání alkoholu během těhotenství, komplikace během porodu, či disharmonické vztahy v rodině, špatné sociální podmínky apod.


Příznaky nemoci


Nepozornost


Děti se nedokáží dlouho soustředit, mají problém s plněním zadaných úkolů a jejich dokončením. Nevydrží u zdlouhavé či opakující se činnosti bez pomoci dospělé osoby. Děti s ADHD potřebují pracovat v krátkých intervalech, úkoly musí být podány zajímavou formou a důležitá je také pozitivní zpětná vazba okolí.


Impulsivnost


Časté je impulzivní chování, reakce jsou rychlé, neadekvátní situaci, předbíhají instrukcím. Výsledkem jsou pak zbytečné chyby. Absence rozvážnosti má mnohdy za následek zapojování se do rizikových, zdraví ohrožujících činností.


Hyperaktivita


Pro děti s ADHD je typická přílišná fyzická aktivita. Dítě nevydrží dlouho na jednom místě, např. při  vyučování často opouští lavici, hraje si s předměty a vyrušuje.




Léčba nemoci


Pokud je u dítěte diagnostikováno ADHD, je důležitá spolupráce rodiny s psychologem a také školou. Psycholog zkoumá do jaké míry se u dítěte projevují tři základní příznaky nemoci, jaký je rozpor mezi intelektuálními možnostmi a podávaným výkonem ve škole, zda se u dítěte neprojevují i jiné psychické poruchy (častá je agresivita, deprese aj.), případně nasadí psychofarmaka. Na základě včasně stanovené diagnózy může přistoupit škola na individuální plán výuky, přizpůsobit ji možnostem dítěte, ozvláštnit vyučování tak, aby bylo pro dítě snazší zapojit se do kolektivu. 



Výchova dítěte s ADHD není jednoduchá. Je důležité uvědomit si, že ač může rodič dítěti ulehčit situaci různými způsoby, v tomto případě se bez odborné pomoci opravdu neobejde.








Právě jste četli článek: ADHD aneb hyperaktivní dítě

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar
  • Vojtěch havel před 5 roky
    Vojtěch havel

    Mám tuto nemoc a celkově ji ovládám


Podobné články



Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Autor: Psychologická poradna| Jak motivovat děti k domácím pracím? Co funguje a co ne? Jak k dětem přistupovat?Byl víkend a maminka po snídani poprosila Mojráčka, jestli by mohl vyluxovat celý dům. Mojráček jí to slíbil. Po snídani se ale zvedl od stolu, neodnesl si ani talířek, a utíkal do svého pokoje, kde si zapnul počítač. Když se ani za hodinu nezačalo nic dít, zavolala maminka na Mojráčka znovu. „Jóó,“ volal Mojráček na maminku z pokojen, „...

Pokračovat ve čtení

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

Mateřství je obvykle spojováno především s pozitivními pocity. Těšení se na miminko. Radost z prvního úsměvu. Dojetí z miminkovské vůně. Pocit všeprostupujícího štěstí. Pravdou ovšem je, že téměř každá pátá maminka se potýká také s množstvím negativních emocí. Všudypřítomný strach, úzkost, vyčerpání, zmatek. Mateřství přináší množství změn, novou životní roli a pořádný hormonální koktejl. Prozatím se stále...

Pokračovat ve čtení

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Děti se mohou potýkat s různými problémy, ať už jsou to obtíže ve škole, změny v chování, deprese, úzkosti, strach, nebo jen nejistota v nových situacích. Mnoho rodičů se obává vyhledat pomoc dětského psychologa. Strach z neznámého, stigmatizace a mýty o psychologické péči brání rodičům v tom, aby pomohli svému dítěti i sobě samým. Co dětský psycholog dělá? Dětský psycholog se zaměřuje na péči o duševní zdraví dětí...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat