Jak si zpříjemnit stáří aneb Aktivní i v důchodu

https://www.blog.mojra.cz/post/81

Senioři jsou v dnešní době vystaveni většímu tlaku, než tomu bylo před několika desítkami let, musí se vyrovnat s moderními technologiemi, negativním postojem okolí i s těmi, kteří se snaží využívat jejich stáří a důvěřivosti. Přestože se může zdát, že lidé v důchodu jsou sešlí věkem, tráví volný čas jen u lékaře nebo nicneděláním doma, neumí používat mobil natož platební kartu, není tomu tak. Stále více seniorů se všemožně snaží zůstat aktivními i v důchodovém věku, nebrání se novým poznatkům, ovládají počítač, orientují se na internetu i na sociálních sítích.


V dnešním článku se zaměříme právě na ty seniory, kteří nerezignovali na život a namísto vzpomínání na staré dobré časy si snaží své stáří co nejvíce zpříjemnit.  



Proč jsou někteří senioři aktivní a jiní ne?


Aktivní životní styl je předpokladem kvalitního stárnutí, a to ve všech ohledech. To, jak jste dokázali trávit volný čas v mládí se velmi odrazí na vašem přístupu ke stáří. Jestliže jste žili stereotypním životem, po příchodu z práce jste si sedli k televizi a neměli žádné jiné zájmy, budete tento vzorec opakovat až do konce svého bytí. Často také slýchám ve svém okolí větu „na koníčky budu mít dost času v důchodu“ – ano, času bude spousta, ale věřte, že pokud jste si jej neudělali v produktivním věku, v důchodovém to nedoženete.


Z pohledu psychologů jsou v důchodu aktivní spíše ti, kteří měli pozitivní vzor v rodičích. Děti, jak známo přejímají vzorce chování svých rodičů, učí se od nich. Pokud tedy rodiče vedou dítě k různým volnočasovým aktivitám a k tomu jim dávají příklad i svým vlastním přístupem (dokáží si udělat čas na sport, kulturu, procházku…) je nasnadě, že v dospělosti budou mít jejich děti sklony vyplňovat volné chvíle nějakou smysluplnou činností namísto lenošení na gauči.



Důsledky pasivního přístupu ke stáří


Jestliže patříte k těm, kteří v důchodu zanevřeli na aktivní životní styl, nedbáte na zdravou výživu, pravidelnou tělesnou aktivitu apod. odrazí se to na vaší fyzické i psychické pohodě. Podle dostupných statistik čelí pasivní důchodci většímu riziku vzniku různých onemocnění, finanční nejistotě, depresím, úzkostem. Mnohdy se neumí vyrovnat s novou životní situací, izolují se od okolního světa, stávají se zatrpklými vůči ostatním.



Jak na aktivní stáří?


Odchodem do důchodu život nekončí, naopak je potřeba se na tuto životní etapu podívat z jiného úhlu – otevírají se vám nové možnosti, budete mít více volného času na své zájmy apod. Zde je několik rad, jak si můžete stáří zpříjemnit:


Vzdělávejte se.

Dnešní doba nabízí mnoho možností, jak si rozšířit vzdělání i ve stáří, ať už mluvíme o různých univerzitách třetího věku, vzdělávacích kurzech pro seniory aj.


Plánujte si čas.

Pořiďte si diář a naplánujte si možné aktivity tak, abyste co nejvíce vyplnili svůj volný čas. Samozřejmě s ohledem na vaše zdraví, nic se nemá přehánět.


Pomáhejte.

Vaše dlouholeté zkušenosti jsou pro mnohé k nezaplacení. Můžete doučovat, pomáhat jiným seniorům, kteří jsou odkázáni na druhé, věnujte se dobrovolnictví, pohlídejte vnoučata…


Pohybem ke zdraví.

S ohledem na vaše fyzické možnosti sportujte, jezděte na kole, choďte na procházky…


Buďte společenští.

Existují různé spolky a sdružení pro seniory, nevyhýbejte se jim. Mimo jiné je to způsob, jak se seznámit s novými lidmi a najít člověka, který bude vaše nadšení pro aktivně trávené stáří sdílet.


Cestujte.

Cestovní kanceláře nabízejí velké množství zájezdů šitých na míru potřebám seniorů, které nezruinují váš domácí rozpočet. Pokud netíhnete k zahraničnímu cestování, můžete prozkoumávat zajímavá místa v ČR apod.


Připravte se včas.

Na stáří je potřeba se připravit s předstihem, a to nejen po finanční stránce. Např. při rekonstrukci bytu nechte namontovat madla k vaně, zvolte kvalitní podlahu bez koberců, o které byste později zakopávali…


Trénujte mysl.

Mozek potřebuje neustále podněty k tomu, aby co nejdéle fungoval tak, jak má. Paměť a bystrou mysl můžete posílit luštěním křížovek, čtením, hraním logických her…







Pokud nejste schopni si stáří užívat i když byste sebevíc chtěli, uzavíráte se před světem, trpíte depresemi, úzkostmi či jinými psychickými problémy, je vhodné vyhledat pomoc odborníka. Psycholog zapátrá po příčinách vašich problémů a navrhne nejvhodnější způsob, jak se s nimi vypořádat.   











Právě jste četli článek: Jak si zpříjemnit stáří aneb Aktivní i v důchodu

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

V dnešní společnosti nacházíme různé fenomény, které často nejsou ničím výjimečné, nebo nové. Určité množství sociální perspektivy, soužití a péče se vždy v naší společnosti nacházelo, bylo tu v různých formách. No, možná ne vždy jsme o tom mluvili, nebo jsme neměli možnost konfrontace. Žena je symbolem matky, která se stará o svou rodinu a zabezpečuje nejen fyziologické, ale i psychické a sociální potřeby rodiny, a to i v ...

Pokračovat ve čtení

Jak objednat dítě k psychologovi?

Jak objednat dítě k psychologovi?

Návštěva psychologa je velice citlivé téma. Zejména v případě dětí se nad vším snáší mnoho otazníků. Je potřeba jít s dítětem k psychologovi? Kdy bychom jako rodiče neměli návštěvu psychologa odkládat? Jaké máme možnosti? Není na to naše dítě ještě moc malé?.... Pojďme se tomu podívat na zoubek. Mnoho rodičů neví, jaký je rozdíl mezi psychologem a psychiatrem, takže mi dovolte krátce toto objasnit. Zatímco PSYCHIATR je lékař, který d...

Pokračovat ve čtení

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Rozhodli jste se vyhledat pomoc psychologa, ale neumíte se rozhodnout, zda si vybrat soukromou poradnu, nebo tu, kde vám konzultaci uhradí pojišťovna? Vše má svá pro a proti. Pojďme se tedy podívat na to, co vám může soukromý psycholog oproti psychologovi na pojišťovnu nabídnout. Třeba vám to ulehčí rozhodování.Když terapii proplácí pojišťovnaNěkteří lidé jednoduše nemají dostatek financí na to, aby si mohli zaplatit terapii u soukromého psychologa. Nebo...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat