Jak se naučit odpouštět?

https://www.blog.mojra.cz/post/8

Tato otázka určitě „trápí“ většinu lidí. Existuje vůbec nějaký návod, jak dokázat odpouštět, aniž bychom si připadali slabí? Každý se během života ocitne v situaci, která pro něj není příjemná, ba může být přímo ponižující, emocionálně vysilující. Pak je namístě otázka, zda si viník odpuštění zaslouží, chceme mu vůbec odpustit, nebo se ho snažíme vytrestat tím, že mu odpuštění odepřeme a bude se cítit mizerně jako my? 


V takovéto chvíli je dobré si uvědomit jednu důležitou skutečnost – nedokážeme-li odpustit, netrestáme ani tak viníka, jako spíše sebe samé. To nás budou neustále pronásledovat myšlenky na danou křivdu.


Zkuste se na prožitou situaci podívat v širším kontextu, byla to od viníka cílená „rána pod pás“, nebo se dotkl citlivého místa aniž věděl, jak moc je to pro vás nepříjemné? Mnoho křivd bývá výsledkem špatné komunikace, z nedostatku informací. Pokud o vašich strastech nemá okolí ani tušení, může se lehce stát, že nedopatřením takzvaně „tnou do černého“ a neštěstí je na světě.


Co ovlivňuje schopnost odpustit? 


Na to, jak dokážeme či nedokážeme odpustit má vliv několik faktorů. Především je to výchova a prostředí, ve kterém jsme vyrůstali. Děti přejímají vzorce chování od svých rodičů, je proto jasné, že pokud jsme žili v prostředí, kde se chyby neodpouštěly, kde na nás byly kladeny vysoké nároky apod., bude pro nás obtížnější být k okolí shovívavější.


Dále nás ovlivňují životní zkušenosti a také  věk. Jinak se budeme stavět k problémům v pubertě, jinak ve vyšším věku, kdy už jsme leccos zažili, pochopili.


A neméně důležitým faktorem je naše povaha, pokud máme zdravou sebedůvěru budeme schopni odpouštět i takové chyby, které člověk citlivěji založený nedokáže přejít.


A jak se tedy naučit odpouštět?


Zaprvé je namístě si uvědomit, že prostředkem k odpuštění druhým je schopnost umět odpustit i sobě samému. Ano je to tak, mnoho lidí má v sobě silně zakořené chyby a křivdy z minulosti, které si vyčítá, a ty pak ovlivňují celý jeho život. Zkuste své pocity napsat, namalovat, či se svěřte osobě, které důvěřujete. Uvidíte, uleví se vám a dá vám to možnost nahlížet na situaci z různých úhlů. Rozhodně neduste svá trápení, vztek v sobě. Pokud je to možné, konfrontujte se přímo s viníkem. Dejte průchod svému rozhořčení, svým pocitům.


Potlačovaný vztek může zapříčinit řadu psychických problémů – nejste-li schopni se s tím vypořádat sami, vyhledejte odbornou pomoc. Špatnou cestou je snaha na křivdy zapomenout, tvářit se jako že se nic takového nestalo. Problémy tak nezmizí, budou „čekat“ v pozadí a nakonec nás stejně dostihnou, jen se s nimi pak již nemusíme umět vypořádat.


Abychom to shrnuli, pokud se chcete naučit odpouštět, musíte se řídit třemi základními pravidly:


1. přestaňte se ničit

2. nenoste křivdy v sobě

3. nebojte se požádat o pomoc





Samozřejmě nás mohou potkat situace, kdy odpustit nechceme, nemůžeme, nedokážeme. Jde například o případy sexuálního zneužívání v dětství, týrání apod. V takovémto případě je nejlepším řešením porada s odborníkem.




A na závěr si dovolíme ocitovat spisovatele a psychiatra G. Jampolského: „Klíčem ke štěstí je odpuštění.“












Právě jste četli článek: Jak se naučit odpouštět?

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Mojráček a nevychovaný kamarád

Mojráček a nevychovaný kamarád

Jednoho dne si po škole přivedl Mojráček domů na návštěvu nového kamaráda Erika. Mojráčkovi rodiče už byli doma, pozdravili kluky u dveří, Mojráček jim řekl, že půjdou nahoru do pokojíku. Erik se však jen rozhlížel po předsíni, ale nepozdravil ani jednoho z rodičů. Maminka se na tatínka zamyšleně podívala, ale ten jen pokýval hlavou a šel do obýváku. Po nějaké době Mojráček s Erikem seběhli dolů do kuchyně, protože dostali hlad. Než ...

Pokračovat ve čtení

Body positivity: Vyhýbejte se extrémům a najděte rovnováhu

Body positivity: Vyhýbejte se extrémům a najděte rovnováhu

V dnešní době, kdy se všude kolem nás množí obrazy dokonalosti, je stále více zdůrazňováno přijetí vlastního těla a odmítání extrémů. Tento nový přístup ještě více reflektuje potřebu rozumět fyzickému, mentálnímu a emocionálnímu zdraví. Přijmout své tělo neznamená rezignovat na zdravý životní styl, spíše to značí oslavu individuálních rozdílů a snahu nalézt osobní rovnováhu. Je důležité odmítat extrémy, které propagují nerealistic...

Pokračovat ve čtení

Mojráček a špatná parta

Mojráček a špatná parta

Jednoho dne odpoledne projížděl Mojráčkův tatínek kolem parku a viděl Mojráčka sedět na lavičce se staršími dětmi. Vypadalo to, že se všichni dobře baví. Tatínek si všiml, že někteří z kluků kouří. U večeře se tatínek zeptal Mojráčka, jak se celý den měl, co se dělo ve škole a kdo jsou jeho noví kamarádi. Mojráček na to stroze odpověděl, že se měl dobře a noví kamarádi jsou prostě normální kluci. Rodiče byli trochu překvapeni tím, jaký...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat