Jak přežít Valentýna, když jsme bez partnera?

https://www.blog.mojra.cz/post/44

Blíží se 14. únor a s ním spojený den sv. Valentýna. V obchodech vládne růžovo-červená barva, všude jsou vystavená srdíčka, plyšoví medvídci pro zamilované, květinářství jsou přeplněna růžemi, restaurace lákají svou nabídkou romantických večeří a hotely wellness pobyty pro páry. Sociální sítě jsou zaplněny dotazy na originální dárky pro partnera, sdílejí se zamilované fotky, mnohé ženy očekávají nabídku k sňatku, či plánují oznámit příteli těhotenství.



Den svatého Valentýna má své kořeny v anglosaských zemích a je spojen s legendou o knězi Valentýnovi, který vzdoroval římskému vládci Claudiovi II. a i přes jeho zákaz tajně oddával římské vojáky s milovanými dívkami. Kněz Valentýn byl zatčen a 14. února popraven, tento den byl později věnován oslavám jeho mučednictví, lásky a náklonnosti mezi partnery. Postupně začaly oslavy svátku zamilovaných pronikat i do evropských zemí, hlavně tedy z komerčních důvodů.



Každý se k oslavám dne sv. Valentýna staví jinak, jedni jsou nadšeni a plánují pro svého partnera různá překvapení, druzí naopak tento den zásadně odmítají a vnímají Valentýn jako pouhou komerci, případně jej naprosto ignorují. A pak jsou tady ti, kteří by jej chtěli slavit, ale nemají s kým, protože jsou single.



Jak přežít a užít si svátek zamilovaných, i když zrovna nemáme partnera?


Ne vždy máte to štěstí mít po svém boku vhodného partnera, jste delší dobu sama, případně jste se nedávno rozešla s přítelem a blížící se den sv. Valentýna vám na psychické pohodě nepřidá. Jestliže se trápíte a mrzí vás, že budete sama, nezoufejte! Kromě možnosti, že budete letos svátek zamilovaných ignorovat, je zde také šance, že si ho i bez partnera náležitě užijete.



Zde je několik tipů a rad, které by vám v tom mohly pomoci:


Den pro sebe


Valentýn je všeobecně oslavou lásky a zamilovanosti, proto se mějte ráda a v tento den si dovolte se hýčkat a rozmazlovat. Dopřejte si relaxační masáž, navštivte kosmetický salon, zajděte si do kina na film, který jste už dlouho chtěla vidět a vůbec neřešte, že půjdete sama, naopak si to užívejte.


Rozhýbejte se 

Místo večera stráveného na gauči u televize zvolte jakýkoliv druh pohybu, např. jógu, zumbu, pole dance apod. Nejenže tím prospějete svému tělu, ale díky endorfinům, které se při sportu vyplavují, budete v lepší psychické pohodě.


Dámská jízda 

Určitě máte kamarádku či kamarádky, které jsou zrovna taky single. Uspořádejte společně dámskou jízdu, věnujte se nákupům, poseďte u láhve vína, případně vyrazte na nějakou párty.


Pomáhejte 

Jste osamělá a cítíte se hrozně? Myslete na to, že jsou lidé, kteří jsou na tom hůře než vy. Navštivte např. nějakou charitativní akci či organizaci, která se zaměřuje na pomoc potřebným. Uvidíte, že vykonat dobrý skutek, jakkoli malý, vám zlepší náladu.


Obdarujte blízké i sebe sama 

Jestliže máte děti, věnujte den sv. Valentýna jim, kupte jim třeba čokoládu a jednu přiberte i pro sebe, určitě i ony vám vyrobí nějaké přáníčko, které vás pohladí u srdce. A pokud děti nemáte, kupte dáreček pro svého domácího mazlíčka, nejlepší kamarádku, rodiče.




A rada na závěr? NETRAPTE SE! Přestože vám svátek zamilovaných připomíná každá výloha obchodu, jde jen o jeden den, který je v podstatě jako každý jiný a není potřeba upadat do zbytečných depresí, že zrovna letos jej nemáte s kým oslavit.




Pokud se však dlouhodobě trápíte pocitem osamění, trpíte depresemi, pocity zmaru či méněcennosti, můžete se potýkat se závažnějším problémem, proto se nebojte a vyhledejte pomoc psychologa. 









Právě jste četli článek: Jak přežít Valentýna, když jsme bez partnera?

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Valentýn: Jaký vliv má tento svátek na naše emoce?

Valentýn: Jaký vliv má tento svátek na naše emoce?

Valentýn, den zamilovaných, je každoročně spojen s návaly růží, čokolád a romantických gest. Pro mnohé je toto sváteční období zdrojem radosti a romantiky, zatímco pro jiné může být spíše zdrojem stresu a úzkosti. Z pohledu psychologie můžeme zkoumat různé aspekty Valentýna a jeho dopad na naše emoce a vztahy. Ideál romantické lásky Jedním z hlavních faktorů, který ovlivňuje naše pocity v době Valentýna, je sociální tlak. Média a reklamy n...

Pokračovat ve čtení

NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

S novým rokem přichází opět čas bilancování. Prožili jste ten minulý rok tak, jak jste chtěli? Podařilo se vám posunout se blíže vaším snům? Nový Rok je jako dělaný pro nové začátky. Můžete začít jinak, lépe. V hlavě se rodí nápady a výzvy. Odhodlaně sáhnete po kusu papíru nebo jen nahlas v obýváku před rodinou prohlásíte: „Tak a letos už vážně chci…“ A opravdu chcete. Jenže i loni jste chtěli, ale moc to nedopad...

Pokračovat ve čtení

Peklo násilného vztahu rozchodem/rozvodem nekončí, když tam jsou děti

Peklo násilného vztahu rozchodem/rozvodem nekončí, když tam jsou děti

 Pokud jste žili s manipulátorem, agresorem nebo jinak toxickým partnerem ve vztahu, kde se narodily děti, vězte, že se jeho toxického vlivu pravděpodobně jen tak nezbavíte. Je skvělé, když se vám podaří vztah ukončit, abyste zachránili sebe i děti, ale je důležité si uvědomit, že to nebude snadné. Toxický člověk vás často nenechá žít váš život. Cítí se velmi rozzlobený, že jste ho opustili, a pokud jste našli sílu odejít s dětmi, vězt...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat