Ekonomické násilí

https://www.blog.mojra.cz/post/417

Domácí násilí může mít nejrůznější podoby. Některé můžeme rozeznat na první pohled, po jiných bychom museli pátrat o něco déle. Je také třeba říci, že většinou nezůstane pouze u jednoho typu domácího násilí, ale velice často dochází k jejich kombinaci. Ekonomické násilí patří právě mezi ty formy, u kterých je rozeznávání obtížné, protože nezanechává na oběti fyzické stopy.


Pracovat prostě nebudeš


Nikdy jsem si nemyslela, že bych se i já mohla stát obětí domácího násilí a ze začátku tomu ani nic nenasvědčovalo. Jenže pak jsem po mateřské chtěla nastoupit do práce. Byli jsme na tom s partnerem domluvení a neměl s tím nejmenší problém. Pak ale došlo na lámání chleba. Nejprve docházelo k menším hádkám, chtěl, ať zůstanu s malým doma a prakticky mi předhazoval, že malý bude chudák, když odejdu do práce. Situace vygradovala až do fáze, kdy mi do práce jít zakázal. A já se samozřejmě nechala přesvědčit.


Jedním ze znaků ekonomického násilí bývá zákaz chodit do práce. Agresor jde na věc velice opatrně, snaží se oběť chlácholit a přemlouvat. Postupně však přitvrzuje a přechází k větší a větší manipulaci. Nezřídka kdy dojde také na to, že k vydírání využije děti. Nejčastěji totiž k této situaci dochází poté, co má žena nastoupit do zaměstnání znovu po mateřské dovolené. Nemusí to ale být pravidlo.


Kontrola a kontrola


Zákazem chodit do zaměstnání to ale bohužel neskončilo. Nejen že partner vyžadoval, ať jsem téměř pořád doma, ale začal také kontrolovat všechno, za co jsem utrácela peníze. Jelikož mateřská mi na všechny potřebné věci nestačila, musel mi část peněz poskytovat on. Jeho přínos se ale postupně ztenčoval až na úplné minimum, které mi stačilo pouze na potřeby pro malého. Vyžadoval také, abych ke všem nákupům dokládala účty a paragony. A když jsem snad koupila něco navíc pro sebe z peněz, které mi poskytla moje matka, byl okamžitě problém.


Kontrola všech výdajů a neposkytování peněz na chod domácnosti je dalším znakem, že vás sužuje ekonomický agresor. Situace opět začíná velmi plíživě. Partner se vás nenápadně ptá, kolik jste kde a za co utratila. Možná přijde s nabídkou založení společného účtu, ke kterému vám ale později omezí přístup. Pokud je on ten, který poskytuje na domácnost větší množství financí, buď začne nákupy obstarávat sám, nebo vám bude posílat jen přesně vymezenou částku. Nakonec začnete zjišťovat, že na vaše potřeby vám žádné prostředky nezbývají a pokud najdete nějaký externí příjem (v příběhu výše peníze od matky), dostanete se do další hádky. Může se také stát, že nekoupíte všechno, co si partner představoval, pak se nejspíš dočkáte nadávek a ponižování.


Jak z toho ven?

Pokud jste se snad v tomto článku a příbězích, které uvádíme, našli, je načase začít se situací pracovat. Oběti domácího násilí se mohou obrátit na řadu poraden a center. Jako první se samozřejmě nabízí Linka bezpečí na telefonním čísle 116 111.


Jestli upřednostňujete spíše komunikaci „face to face“, ale nemáte prostor a čas dojet na osobní konzultaci, můžete využít služeb naší online poradny. Mojra.cz, online psychologická poradna, používá internet pro pomoc lidem, kteří vyžadují neodkladnou psychologickou konzultaci. Tato vymoženost moderní doby nám umožňuje komunikovat s klienty po celé České republice i zahraničí, prostřednictvím programů Skype, WhatsApp a Viber.

 

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Jak objednat dítě k psychologovi?

Jak objednat dítě k psychologovi?

Návštěva psychologa je velice citlivé téma. Zejména v případě dětí se nad vším snáší mnoho otazníků. Je potřeba jít s dítětem k psychologovi? Kdy bychom jako rodiče neměli návštěvu psychologa odkládat? Jaké máme možnosti? Není na to naše dítě ještě moc malé?.... Pojďme se tomu podívat na zoubek. Mnoho rodičů neví, jaký je rozdíl mezi psychologem a psychiatrem, takže mi dovolte krátce toto objasnit. Zatímco PSYCHIATR je lékař, který d...

Pokračovat ve čtení

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Rozhodli jste se vyhledat pomoc psychologa, ale neumíte se rozhodnout, zda si vybrat soukromou poradnu, nebo tu, kde vám konzultaci uhradí pojišťovna? Vše má svá pro a proti. Pojďme se tedy podívat na to, co vám může soukromý psycholog oproti psychologovi na pojišťovnu nabídnout. Třeba vám to ulehčí rozhodování.Když terapii proplácí pojišťovnaNěkteří lidé jednoduše nemají dostatek financí na to, aby si mohli zaplatit terapii u soukromého psychologa. Nebo...

Pokračovat ve čtení

Co dělat, když dítě nechce chodit do školy?

Co dělat, když dítě nechce chodit do školy?

Článek obsahuje: rada odborníka, komentář a diskuze s psychologem.  Každé dítě se někdy chce ulít ze školy, aby se vyhnulo testu, zkoušení, nebo se mu prostě jen nechce ráno brzo vstávat. Vzpomeňme si na svá školní léta, také jsme to na své rodiče několikrát zkoušeli a vymýšleli si různé důvody, které nám v návštěvě školy brání. Pokud vás dítě přemlouvá, abyste jej nechali sem tam doma, není to nic alarmují...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat