Co je domácí násilí?

https://www.blog.mojra.cz/post/21

Manželství či vztah někdy prochází těžkým obdobím, mnohdy probíhají hádky, občas může padnout i nějaká facka. Velmi často se setkáváme s tím, že po bouřlivé výměně názorů, jeden z partnerů obviní toho druhého z domácího násilí.


Avšak je nutné si uvědomit, že ne každé uhození, psychický nátlak aj. je možné tímto termínem označit. V tomto článku si rozebereme základní pravidla, která musí být splněna, aby šlo opravdu o domácí násilí.

 


Domácí násilí – znaky:


1. Repetice (opakování)


2. Dlouhodobost


3. Eskalace (stupňování)


4. Jasné rozdělení rolí násilník X oběť


5. Neveřejnost

 


Domácí násilí a jeho oběti


Nejčastěji bývá v pozici oběti žena. Ovšem domácí násilí v rodině je mnohdy pácháno také na mužích, dětech či seniorech. Ať už se obětí stane kdokoli, vždy je zde zřejmý dopad na fyzické i psychické zdraví.


Oběť často přejímá vinu sama na sebe, ospravedlňuje násilníkovy činy, zlehčuje následky, které přitom mohou mít (zejména u fyzického násilí) fatální konec, odmítá pomoc.


Z psychického hlediska se u oběti často vyskytuje postraumatická stresová porucha, vyznačující se nespavostí, nervozitou, psychickým vyčerpáním, časté jsou poruchy příjmu potravy, alkoholismus, narkomanie, sebevražedné myšlenky aj.

 

Podoby domácího násilí v rodině:


1. Fyzické – nejčastěji bití, které se postupně stupňuje. Násilník může oběť kopat, škrtit, řezat, pálit cigaretou apod.   

2. Psychické – násilník vyžaduje úplnou kontrolu nad obětí, vyhrožuje, zastrašuje, ponižuje, vydírá, snižuje důstojnost týrané osoby, zpochybňuje její duševní zdraví aj.

3. Sexuální – požadování sexuálního styku i přes nechuť oběti, znásilnění

4. Sociální a ekonomické – úplná kontrola nad financemi, odtržení oběti od okolí

 

Fáze domácího násilí:


Násilník se pokaždé drží stejného scénáře. Nejprve vyvolává konflikt a napětí, poté přechází k samotnému násilí, po kterém vždy následuje lítost a pokud je mu odpuštěno nastává chvilkové období klidu. Postupem času se zkracuje interval mezi obdobím klidu a konfliktem, násilí nabývá na brutalitě.


Domácí násilí – pomoc:

Pokud jste se stali obětí domácího násilí, či víte o někom, na kom je pácháno, nenechávejte to být, ale vyhledejte pomoc, ať už se obrátíte na policii, neziskové organizace či psychologickou poradnu.


 


„Jsem proti násilí, protože i když se zdá, že je pro dobrou věc, ta dobrá věc je pouze přechodná, ale zlo, které zplodí, je trvalé!“


M. K. Gándhí









Právě jste četli článek: Co je domácí násilí?

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Jak objednat dítě k psychologovi?

Jak objednat dítě k psychologovi?

Návštěva psychologa je velice citlivé téma. Zejména v případě dětí se nad vším snáší mnoho otazníků. Je potřeba jít s dítětem k psychologovi? Kdy bychom jako rodiče neměli návštěvu psychologa odkládat? Jaké máme možnosti? Není na to naše dítě ještě moc malé?.... Pojďme se tomu podívat na zoubek. Mnoho rodičů neví, jaký je rozdíl mezi psychologem a psychiatrem, takže mi dovolte krátce toto objasnit. Zatímco PSYCHIATR je lékař, který d...

Pokračovat ve čtení

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Rozhodli jste se vyhledat pomoc psychologa, ale neumíte se rozhodnout, zda si vybrat soukromou poradnu, nebo tu, kde vám konzultaci uhradí pojišťovna? Vše má svá pro a proti. Pojďme se tedy podívat na to, co vám může soukromý psycholog oproti psychologovi na pojišťovnu nabídnout. Třeba vám to ulehčí rozhodování.Když terapii proplácí pojišťovnaNěkteří lidé jednoduše nemají dostatek financí na to, aby si mohli zaplatit terapii u soukromého psychologa. Nebo...

Pokračovat ve čtení

Valentýn: Jaký vliv má tento svátek na naše emoce?

Valentýn: Jaký vliv má tento svátek na naše emoce?

Valentýn, den zamilovaných, je každoročně spojen s návaly růží, čokolád a romantických gest. Pro mnohé je toto sváteční období zdrojem radosti a romantiky, zatímco pro jiné může být spíše zdrojem stresu a úzkosti. Z pohledu psychologie můžeme zkoumat různé aspekty Valentýna a jeho dopad na naše emoce a vztahy. Ideál romantické lásky Jedním z hlavních faktorů, který ovlivňuje naše pocity v době Valentýna, je sociální tlak. Média a reklamy n...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat