DOWNŮV SYNDROM: Jak vychovávat dítě s Downovým syndromem

https://www.blog.mojra.cz/post/173

Zploštělá tvář a šikmé oči – typické znaky dětí s Downovým syndromem. Dnes je tato genetická anomálie dobře odhalitelná již v prvním trimestru těhotenství, avšak stoprocentní diagnóza může být stanovena až po narození. Budoucí rodiče tak stojí před těžkým rozhodnutím, poslechnout doporučení lékařů a ukončit těhotenství, nebo podstoupit riziko, že jejich dítě bude jiné a nést všechny následky s tím spojené? Situace, ve které se nikdo z nás nechce ocitnout. My si v dnešním pokračování článku o Downově syndromu přiblížíme, jak se dítě s touto diagnózou vyvíjí, jak by se rodiče měli stavět k jeho výchově a také jaké mýty tuto poruchu provázejí.


Šokující diagnóza


Downův syndrom je genetickou anomálií, kdy v buňce nadbývá jeden chromozom 21. Zdravý jedinec má v každé buňce pouze dva tyto chromozomy, zatímco lidé s Downovým syndromem mají tři. Proč k tomuto ztrojení dochází je zatím předmětem dohadů, jedním z faktorů může být vyšší věk matky či otce, výjimečně pak může jít o dědičnou predispozici. Díky screeningu v prvním trimestru, double/triple testu v druhém trimestru, či odběru plodové vody/vzorku placenty lze dnes s velkou mírou přesnosti stanovit diagnózu před samotným porodem.


I když by se mohlo nabízet, že díky těmto vyšetřením se děti s Downovým syndromem přestanou rodit, není tomu tak, což je pochopitelné. Spousta matek odmítne vyšetření podstoupit, u jiných se potvrdí až po porodu, a v neposlední řadě se rodička sama rozhodne, že dítě s Downovým syndromem porodí a vychová.


Ať už se rozhodnete tak, či onak, nikdo vás do ničeho nemůže nutit, přestože lékaři mnohdy preferují ukončení těhotenství a předkládají mnoho „pádných“ důvodů. Mimo jiné (v případě, kdy je diagnóza stanovena až po porodu) navrhují, ač by neměli, umístit dítě do ústavu. Dětem s Downovým syndromem je však nejlépe v kruhu milující rodiny.


Vývoj dítěte s Downovým syndromem


Dítě s Downovým syndromem poznáte na první pohled. Mezi typické rysy patří zploštělý obličej, malý vzrůst, šikmější oči, malá ústa, velký jazyk, krátký krk, nízko posazené uši, tzv. opičí rýha na dlani, skvrny na krajích duhovky aj.


Růst


Přestože se děti s Downovým syndromem rodí menší, zhruba v druhém roce dorostou své vrstevníky, ovšem s výraznými disproporcemi určitých částí těla (ruce, prsty, hlava). Okolo třetího roku se však jejich růst opět začíná zpomalovat, u někoho výrazněji, u jiného méně.


Sociální vývoj


Děti s Downovým syndromem jsou většinou velmi společenské, rády navazují kontakty s jinými lidmi, dobře reagují na různé podněty okolí, zvládají základní principy sebeobsluhy – najíst se, napít, umýt, s pomocí se obléct… Snaží se napodobovat dospělé, vypomáhají rády při vaření, úklidu apod.


Psychomotorický vývoj


Typické je výrazné opoždění řečových schopností (až okolo 3 roku života), což je dáno zvětšením a ochablostí jazyka. Problémy s vyjadřováním mohou být také důsledkem zhoršeného sluchu. Již od počátku je patrná určitá míra mentální retardace (lehká až střední forma), ovšem i děti s Downovým syndromem jsou schopné vystudovat střední či vysokou školu, vše však záleží na přístupu a péči rodiny, správných podnětech apod. Opoždění v oblasti motoriky je dáno svalovou slabostí, dítě se neumí otočit na bříško, později začíná lézt po čtyřech, neovládá jemnou motoriku.


Jak vychovávat dítě s Downovým syndromem


Je potřeba si uvědomit, že výchova dítěte s Downovým syndromem bude složitější, zejména co se dosahování pokroků týče. Rodiče se musí obrnit notnou dávkou trpělivosti, nespěchat a do ničeho dítě nenutit. V tomto případě platí, že důraz se musí klást na kvalitu, nikoliv kvantitu. Každé dítě je jiné, i ty s Downovým syndromem, proto si najděte svůj specifický způsob výchovy, který vám a vašemu dítěti bude nejvíce vyhovovat. Nebojte se také požádat o pomoc různé organizace, ať už z oblasti vzdělávání, psychologie, sociální péče, různá rodičovská sdružení apod.  


Sociální péče vám pomůže zejména s rodinným rozpočtem. Dítě s Downovým syndromem vyžaduje každodenní, respektive celodenní péči, jste odkázáni pouze na příjem partnera a péče je mnohdy nákladná. Sociální pracovnice vám pomohou se získáním příspěvku na péči a pomůcky.


Vzdělávání dětí s Downovým syndromem je dobré založit na individuálních metodách (Montessori, znakování…). S problémem se můžete setkat při snaze zařadit dítě do mateřské školy mezi zdravé děti. Přestože „normální“ složení dětského kolektivu přispívá k rozvoji dítěte s Downovým syndromem, školky je většinou nechtějí přijmout. Na základní škole již takový problém nebývá, dítě však musí podstoupit vyšetření ve specializovaném centru, kde se posoudí jeho individuální schopnosti a možnosti. Až na pár výjimek jsou děti zařazeny do běžné školy.


V současnosti můžete vyhledat mnoho rodičovských sdružení, kde se setkáte s jinými rodinami, vyměníte si zkušenosti a poznatky. Tato sdružení vám také pomohou s řešením různých problému, stanou se vaší oporou.


Psychologa by měli vyhledat všichni rodiče dětí s Downovým syndromem. Zvládnout tento životní úděl není lehké, mohou se objevit různé komplikace např. silné deprese a rodič pak nedokáže být dítěti tou správnou oporou. Vždy je potřeba celou situaci nejprve dobře zpracovat, přijmout ji.



Nejčastější mýty okolo Downova syndromu:



1. Dítě musíte umístit do ústavu, protože je těžce mentálně retardované. Tuto skutečnost vám často předhazují sami lékaři v porodnici. Míra retardace je však většinou na lehké, či střední úrovni. Výchova takového dítěte je náročná, avšak ne nemožná. Nehledě na to, že dítěti je vždy lépe v kruhu milující rodiny.


2. Dítě nelze nijak vychovávat, neumí se nic naučit, musí být zařazeny do speciálních školek/škol. Toto už jsme naznačili výše v článku, školy a školky se jakýchkoliv odlišností u žáků obávají. Je potřeba hledat zařízení, kde budou k vašemu dítěti vstřícní. Vzdělávání dítěte s Downovým syndromem sice často vyžaduje individuální plán, rozhodně však nelze tvrdit, že by se nezvládly naučit to, co ostatní.


3. Downův syndrom je vzácný. Naopak. Downův syndrom je nečastější vrozenou anomálií. V ČR se narodí přibližně 50 takto postižených dětí ročně.


4. Děti s Downovým syndromem nejsou schopné navazovat mezilidské vztahy. Další velmi rozšířený mýtus. Děti s Downovým syndromem jsou srdeční, umí si získat oblibu okolí, rády navazují nové sociální kontakty, často zakládají vlastní rodiny.


5. Příčinou Downova syndromu je vysoký věk rodičů. Vyšší věk matky/otce může zvýšit pravděpodobnost výskytu Downova syndromu, není to však pravidlem.


6. Děti a dospělí s Downovým syndromem neumí být smutní. Tito lidé se sice většinou usmívají, mají radost ze života na rozdávání, ale ani jim se nevyhýbají smutky a starosti.


7. Lidé s Downovým syndromem se nedožijí vysokého věku. Tento mýtus je založen na faktu, že Downův syndrom provází spousta vážných zdravotních komplikací. Díky neustálému rozvoji v oblasti medicíny se jejich život i přes různá omezení a nemoci značně prodloužil.

 


Situace, kdy rodiče zjistí, že jejich dítě trpí Downovým syndromem je velmi obtížná. Stojí před zásadním rozhodnutím, zda si dítě ponechat, jak zvládnou jeho výchovu apod. Doporučuje již v průběhu těhotenství vyhledat pomoc odborníka, který vám pomůže zvážit všechna pro a proti, bude vám oporou, navrhne vhodné způsoby přístupu k dítěti a mnoho dalšího. 









Právě jste četli článek: DOWNŮV SYNDROM: Jak vychovávat dítě s Downovým syndromem

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Víte, jak se mohou projevovat psychické poruchy u dětí? Jedná se o široké spektrum onemocnění, které mohou významně ovlivnit nejen chování a emocionální stav dítěte, ale i jeho celkový vývoj. Včasné rozpoznání a adekvátní reakce na tyto poruchy jsou klíčem k zajištění nejlepší možné péče a podpory.Studie ukazují, že až 50 % psychických onemocnění je možné diagnostikovat již v mladém věku.Rodiče by si měli všímat varovných signálů, mezi...

Pokračovat ve čtení

Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

V dnešní společnosti nacházíme různé fenomény, které často nejsou ničím výjimečné, nebo nové. Určité množství sociální perspektivy, soužití a péče se vždy v naší společnosti nacházelo, bylo tu v různých formách. No, možná ne vždy jsme o tom mluvili, nebo jsme neměli možnost konfrontace. Žena je symbolem matky, která se stará o svou rodinu a zabezpečuje nejen fyziologické, ale i psychické a sociální potřeby rodiny, a to i v ...

Pokračovat ve čtení

Jak objednat dítě k psychologovi?

Jak objednat dítě k psychologovi?

Návštěva psychologa je velice citlivé téma. Zejména v případě dětí se nad vším snáší mnoho otazníků. Je potřeba jít s dítětem k psychologovi? Kdy bychom jako rodiče neměli návštěvu psychologa odkládat? Jaké máme možnosti? Není na to naše dítě ještě moc malé?.... Pojďme se tomu podívat na zoubek. Mnoho rodičů neví, jaký je rozdíl mezi psychologem a psychiatrem, takže mi dovolte krátce toto objasnit. Zatímco PSYCHIATR je lékař, který d...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat