Dítě krade, co s tím?

https://www.blog.mojra.cz/post/424

Poměrně často se v psychologických poradnách hromadí rodiče kvůli tomu, že jejich dítě něco ukradlo, nebo krade opakovaně. Je ale třeba rozlišovat motivy těchto krádeží a to, jestli jsou pouze demonstrativní nebo se opravdu jedná o patologické chování.


Kouzelná moc peněz

Přistihli jste vaše dítě, jak vybírá rodinnou pokladničku nebo vám snad potají krade peníze z peněženky? Pak nejspíš nejde o nic tak hrozného. Děti jen obecně láká kouzelná moc peněz. Mohou si za ně koupit cokoli, co se jim zamane a ne jen to, co potřebují. Vaše peněženka nebo společná pokladnička je zkrátka jen tím nejjednodušším prostředkem, jak peníze získat. Ani si nemusíte uvědomovat, jak lákavé pro děti peníze vlastně jsou. Pro dospělé je zcela přirozené, koupit si nějakou věc pro radost nebo jen tak z rozmaru. Děti toto ale často neznají, jsou absolutně vázané na rodiče a nějakou hloupost si nemohou koupit jen tak.


K těmto typům krádeží tak často dochází především v rodinách, kde se za peníze pořizují samé užitečné věci. Lék je přitom triviální – často totiž stačí, když začnete dítěti dávat kapesné. Nemusí být nijak velké, mnohdy stačí pár korun. Dítě tím, ale získá svobodu a může peníze použít na věci, které se mu líbí nebo má rádo. To, co si dítě pořídí, pak přílišně nekomentujte a nehodnoťte. Po nějakém čase můžete dát vaší ratolesti pár rad, ale pro začátek ho nechte si peněz užít.


Pozor na dramatické reakce

Vylekaní rodiče často reagují na krádeže svých dětí velmi bouřlivě, což je samozřejmě pochopitelné. Je ale zřejmé, že tvrdé tresty a přísné zákazy téměř nic neřeší. U některých dětí mohou naopak uškodit, protože navodí nutkání k dalším podobným činům.


Samozřejmě musíte dát důrazně najevo svůj nesouhlas s tímto typem chování. Vše ale řešte v klidu a věcně. Nemusíte nutně dítě zatracovat a hrozit mu všemi možnými tresty. Rodiče se často obávají toho, aby se něco podobného neopakovalo a právě proto mají sklon k razantním reakcím. Můžeme vás ale uklidnit, pokud se jedná o takový přestupek, jako je krádež sladkostí v samoobsluze, jde obvykle o jednorázový čin. Děti takto často experimentují a největším ponaučením je, když je při krádeži někdo chytí.  


Složitější případy

Existují ovšem i složitější případy a to, promyšlené a opakované krádeže. Objevují se obvykle u dětí v předpubertálním a pubertálním věku. Důvodů může být hned několik:

  • Snaha o přízeň - u dětí, které si těžko získávají kamarády, se často stává, že si přízeň svých vrstevníků snaží koupit. V tomto případě jde o dětský pokus změnit svou sociální pozici. Na rodičích je, aby tuto situaci zachytili včas, správně ji pochopili a za pomoci odborníka ji začali řešit. 
  • Tvrdý a přísný styl výchovy - některé děti kradou tehdy, když mohou svým rodičům, nebo alespoň jednomu, udělat ostudu. Vyhledávají tak návštěvy, dovolené nebo jiné akce, kde je mnoho dalších lidí. 
  • Nedostatek morálních opor - nejsložitějším případem krádeží jsou ty, které vznikají v důsledku nedostatku morálních a etických norem. Pokud jsou v okolí dětí normy dospělých sporné nebo jim dávají špatné příklady, dá se těžko očekávat, že si osvojí ty správné zásady. Tento komplexní problém je třeba řešit postupně.


Ve všech těchto případech není od věci využití odborné pomoci. Situaci můžete probrat s učiteli nebo školním pedagogickým poradcem či dětským psychologem a společně ji začít řešit. 




Právě jste četli článek: Dítě krade, co s tím?

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Mojráček domácí práce

Mojráček domácí práce

Byl víkend a maminka po snídani poprosila Mojráčka, jestli by mohl vyluxovat celý dům. Mojráček jí to slíbil. Po snídani se ale zvedl od stolu, neodnesl si ani talířek, a utíkal do svého pokoje, kde si zapnul počítač. Když se ani za hodinu nezačalo nic dít, zavolala maminka na Mojráčka znovu. „Jóó,“ volal Mojráček na maminku z pokojen, „jen si tu něco dodělám, a už jdu. Počkej chvilku!“ A tak se to opakovalo ještě dvakrát. Nakonec mamince do...

Pokračovat ve čtení

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

Mateřství je obvykle spojováno především s pozitivními pocity. Těšení se na miminko. Radost z prvního úsměvu. Dojetí z miminkovské vůně. Pocit všeprostupujícího štěstí. Pravdou ovšem je, že téměř každá pátá maminka se potýká také s množstvím negativních emocí. Všudypřítomný strach, úzkost, vyčerpání, zmatek. Mateřství přináší množství změn, novou životní roli a pořádný hormonální koktejl. Prozatím se stále...

Pokračovat ve čtení

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Děti se mohou potýkat s různými problémy, ať už jsou to obtíže ve škole, změny v chování, deprese, úzkosti, strach, nebo jen nejistota v nových situacích. Mnoho rodičů se obává vyhledat pomoc dětského psychologa. Strach z neznámého, stigmatizace a mýty o psychologické péči brání rodičům v tom, aby pomohli svému dítěti i sobě samým. Co dětský psycholog dělá? Dětský psycholog se zaměřuje na péči o duševní zdraví dětí...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat