Co jsou to halucinace a co se při nich děje s naší psychikou?

https://www.blog.mojra.cz/post/367

Možná jste už zažili situaci, kdy jste šli po ulici a povšimli si poměrně výstředního kolemjdoucího, který vypadal, jako by si s někým povídal. Nebo jste snad i vy sami někdy použili termín „Nemáš jenom halušky?“. Co ale ve skutečnosti jsou halucinace a jak působí na naši psychiku, si přiblížíme v následujícím článku.

Co jsou to halucinace a jaké známe druhy?

Halucinace jsou šalebné vjemy, které mohou postihovat všechny smyslové modality a nemají žádný reálný podklad. Je třeba zmínit, že vznikají v bdělém stavu - sny tedy nejsou halucinacemi. V jednoduchosti lze tedy říci, že vidíme, slyšíme nebo cítíme něco, co ve skutečnosti neexistuje a nikdo jiný tento podnět nevnímá. Halucinující člověk je ovšem nevývratně přesvědčen o jejich pravosti, což způsobuje i aktivaci odpovídajících center v mozku. Na základě toho, jestli si jedinec své halucinace dokáže uvědomit, rozlišujeme halucinace pravé a pseudohalucinace. V prvním případě si jedinec neuvědomuje, že klamné vjemy vznikly pouze v jeho hlavě a nejsou reálné. V případě druhém si je tohoto faktu jedince vědom a dokáže se svými halucinacemi odpovídajícím způsobem pracovat – nikoli je potlačit, ale minimálně se jim nepoddávat, takže ho nemusí tolik omezovat v každodenním životě.


Jaké jsou možné příčiny halucinací?

Halucinace často doprovází závažnější duševní poruchy jako je například schizofrenie, demence nebo bipolární porucha. U schizofrenie se můžeme setkat hned s několika typy, které mohou vznikat buď izolovaně (např. pouze zrakové halucinace) nebo kombinovaně (např. dotyčný vidí osobu, která neexistuje a také slyší, jak na něho mluví). Vznikat ale mohou i v souvislosti s nadměrným užíváním alkoholu nebo jiných psychotropních látek – typicky halucinogenů (LSD, lysohlávky, extáze apod.). V případě alkoholu dochází nejčastěji ke stavu, který nazýváme delirium tremens. Postižený vidí malé bílé myšky nebo jiná malá zvířata.  Halucinace pak mohou vyvolat i organická onemocnění mozku jako jsou nádory, zánětlivá nebo cévní postižení a také poúrazové stavy. Krátkodobé halucinace může způsobit například i dehydratace nebo nedostatek spánku, v tomto případě se ale nejedná o patologický problém, protože halucinace zmizí, jakmile nedostatková potřeba doplněna.


Řešení a léčba

Pokud pozorujete u sebe nebo u svého blízkého některý z výše uvedených problémů, rozhodně byste neměli otálet. Halucinace jsou velice závažným problémem, který může narušit každodenní život. Pro správnou diagnózu a příčinu halucinací je třeba podstoupit speciální neurologické a psychiatrické vyšetření, od věci není ani vyplnění kompletní anamnézy a lékařská prohlídka. V případě, že jsou halucinace přidružené například ke schizofrenii nebo demenci, mohou pomoci i zobrazovací metody, jako je magnetická rezonance či CT. U halucinací způsobených alkoholem nebo jinými psychotropními látkami zase najde své uplatnění toxikologický rozbor krve či moči.


Co se týká léčby, záleží právě na tom, jakou mají halucinace příčinu. Léčba může zahrnovat užívání různých medikamentů (např.: antipsychotika), psychologickou terapii (např.: kognitivně behaviorální terapii), dodržování různých režimových opatření (např.: omezit užívání alkoholu), ale v případě závažných obtíží také hospitalizaci na příslušném psychiatrickém oddělení. Důležitou roli při léčbě pak samozřejmě hraje i podpora ze strany rodiny a blízkých. 






Právě jste četli článek: 
Co jsou to halucinace a co se při nich děje s naší psychikou? 

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar
  • Kateřina před 2 roky
    Kateřina

    Zajímalo by mě, zda se dá halucinace vyfotit? Děkuji a zdravím.

  • Tým poradny Mojra.cz před 2 roky
    Tým poradny Mojra.cz

    Dobrý den, jelikož halucinace nejsou reálné, tak je vyfotit nelze. S pozdravem Tým poradny Mojra.cz


Podobné články



Psycholog: Kdy a proč vyhledat jeho pomoc?

Psycholog: Kdy a proč vyhledat jeho pomoc?

Pryč s předsudky! Teď už je opravdu čas říct si o pomoc Existuje bohužel mnoho předsudků, které lidem brání v návštěvě psychologa. Mezi ty nejznámější jistě patří rozšířené přesvědčení, že každý, kdo se svěří do péče psychologa, je blázen. To je naprostý nesmysl. I zdravý člověk se může někdy potýkat s problémem, který není schopen zvládnout svépomocí.  A v dnešní náročné době to není nic ...

Pokračovat ve čtení

Co jsou poruchy příjmu potravy a jejich léčba

Co jsou poruchy příjmu potravy a jejich léčba

Trendem současnosti je mít štíhlou postavu, touha po ní je však často tak silná, že může vést k mnoha nemocem, mezi něž patří mj. poruchy příjmu potravy. Jde o velmi obsáhlou tematiku, proto jsme se rozhodli napsat tuto minisérii článků. V prvním se zaměříme na obecnou charakteristiku poruch příjmu potravy, koho se týká a jaké jsou možnosti léčby. Další díly pak budeme věnovat konkrétně anorexii, bulimii a záchvatovitému přejídán...

Pokračovat ve čtení

Nemalujte čerta na zeď! Jak překonat strach a nejistotu z budoucnosti?

Nemalujte čerta na zeď! Jak překonat strach a nejistotu z budoucnosti?

Události posledních let, měsíců a dní nenechávají klidným skoro nikoho z nás. Dopady covidu, válka na Ukrajině, energetická krize, neustálý růst inflace a zdražování se odráží nejen na sociální situaci člověka, ale také je to obrovský nápor na psychiku. A tak se někteří mohou potýkat s nepřestávajícími obavami a strachem z budoucnosti, ze ztráty zaměstnání, neschopností splácet náklady na bydlení, zaopatřit děti a udržet si ale...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat