Bydlení s partnerem: Na co si dát pozor?

https://www.blog.mojra.cz/post/322

Společné bydlení partnerů je ve vztahu velkým krokem. Pár spolu sdílí čas, prostor i své věci. Už není moje a tvoje, je naše. Partneři často mluví o tom, jak je skvělé večer usínat vedle milované osoby a ráno se vedle ní zase probouzet. První bydlení s přítelem znamená také zařizování, vybavování a spoustu plánování. Zní to krásně, na všechno jste přece dva, půjde to jedna báseň.


Nastěhovat se k sobě, to ale nejsou jenom tyhle příjemné věci. Objevují se nové typy problémů a ty o kterých se dosud nemluvilo, vyplavou na povrch. Společné plánování se také snadno může zvrhnout v koloběh hádek. Vlastně se ani nedivíme, že někteří mají ze společného bydlení strach.



Na co si dát při stěhování k partnerovi pozor? A jaká jsou zlatá pravidla spokojeného soužití?


 

Nastěhovat se nebo nenastěhovat?

 

Jak začít bydlet s partnerem? Kdy je ta správná doba? Na to vám bohužel jednoznačnou odpověď nedáme. Jsou páry, které se sestěhují po pár měsících, ale také páry, které mají i po několika letech vztah bez společného bydlení. Obojí je v pořádku. Pravidla si určujete vy, ne okolí.

 

Tady to nejčastěji drhne…

 


Nevyřčená očekávání


Do společného bydlení každý z partnerů vstupuje s určitými očekáváními a představami. S sebou si taky neseme zvyky a návyky, které fungovaly tam, kde jsme bydleli doposud. Jsme vybaveni taky moudry vlastních rodičů a skvělými recepty našich maminek a babiček. Víme přesně, jak má nové bydlení vypadat a fungovat.


Jenže ten druhý má svou představu taky. A dost možná je naprosto odlišná. Tak najdeme zlatý střed, říkáte si. Jasně, to je ideální řešení. Problém ale je, že všechny tyhle věci většinou oba partneři pokládají za naprosto samozřejmé a často se o nich nemluví.


Stručně řečeno, každý z partnerů něco očekává, ale přímo to tomu druhému neřekne.  


Mnoho očekávání tak zůstává nenaplněných zkrátka proto, že o nich ten druhý ani neví. A tak vznikají hádky. Proč partner nevysypává koš? Jak to, že ho nenapadlo zajít nakoupit? Čekala jsem, že až se vrátím bude aspoň to nádobí v myčce…



Společné bydlení a finance


Dalším kamenem úrazu bývají finance. Co kdo bude platit? Máme si založit společný účet nebo jet každý sám za sebe? Možná si teď říkáte, že tyhle starosti se vás netýkají, protože nejste ten typ, co by řešil peníze.


Velmi pravděpodobně se ale toto téma během prvních měsíců nového soužití objeví. Ať chcete nebo ne. Je dobré si o tom v klidu s partnerem promluvit a domluvit se.


Co se financí týče, opět si toho hodně neseme z původní rodiny. Rodiče to nějak dělali, fungovalo to, tak to tak bude i teď. Tak je to totiž správně. Pozor, nezapomínejte na to, že partner může být zvyklý zase na něco jiného a že i on bude s největší pravděpodobností přesvědčený o správnosti daného řešení. Vy jste teď ale vytvořili novou domácnost, budou to vaše pravidla.

 


Partneři nebo spolubydlící?


Když spolu budeme bydlet, konečně na sebe budeme mít více času. Ano, skutečně spolu strávíte času více než dosud, otázkou je ale jak? Páry jsou občas ubíjeny každodenní rutinou a stereotypem. Dříve se vídali třeba jen o víkendu, zašli na romantickou večeři a plně si užívali jeden druhého. Teď se sice vídají každý den, ale spíše se jen tak míjejí. Konverzace se často točí kolem praktických věcí – co si dáme k jídlu, co je třeba nakoupit, jsou už zaplacené účty…


Je důležité pořád na vztahu pracovat a pečovat o něj. Pomáhá, když si partneři vyhradí čas opravdu jen jeden na druhého. Žádná práce, žádné složenky ani nákupy. Jen vy dva a něco, co vás baví.

 


Bydlení s partnerovými rodiči


Situace se může ještě zkomplikovat tím, že s partnerem budete bydlet u rodičů. Ať už u těch vašich nebo partnerových.


Vícegenerační bydlení může být dost náročné. Nejen, že se budete muset sladit a zorganizovat vy dva, najednou do toho vstupuje ještě někdo další, třetí strana. A přiznejme si, že tato třetí strana, do toho vstupuje poměrně ráda a často.



Rodiče mívají pocit, že své zkušenosti musí mladší generaci předávat při každé možné příležitosti a vzhledem k tomu, že je to jejich dům, chtějí, aby se dodržovala určitá pravidla.

 


Pravidla spokojeného společného bydlení


Pojďme si teď shrnout pár základních pravidel, která společné bydlení s partnerem udělají jednodušší.


  1. Kompromisy: Nepočítejte s tím, že bude úplně všechno po vašem. Stejně tak se ale nemusíte všeho vzdávat. Hledejte s partnerem kompromisy, buďte oba připravení občas ustoupit.

  2. Rovnováha: Společné bydlení neznamená, že teď musíte být jenom jeden s druhým. Ačkoli jste v jedné místnosti, každý klidně může pracovat na svých věcech. Nechte si prostor. Najděte rovnováhu mezi časem, který trávíte jenom spolu a tím, který věnujete koníčkům nebo přátelům. Nezapomínejte ani na čas sami pro sebe, je důležitý a pomůže vám předejít partnerské ponorce.

  3. Spolupráce: Jste dva. Na radosti, ale i na starosti. Rozdělte si práci a úkoly, vzájemně si pomáhejte a podpořte se.

  4. Komunikace: Mluvte spolu! To je základní pravidlo. Promluvte si o tom, co vás trápí, co vás štve nebo co vám chybí. Povídejte si o běžných věcech, nových zážitcích a zajímejte se o to, jak jste se daný den měli a jakou máte náladu.



Pomoc psychologa pro páry

 

Partnerské vztahy bývají někdy komplikované. Partneři doufají, že společným bydlením vyřeší všechny své dosavadní problémy. Bohužel někdy je efekt spíše takový, že všechno, o čem se dosud nemluvilo najednou vylézá na povrch, a navíc se objevují úplně nové typy problémů.


V takových chvílích pomáhá, když na celou situaci získáte pohled od někoho nezúčastněného, někoho, kdo si vyslechne obě strany příběhu a poradí vám, jak dále. Tím někým, může být právě psycholog, se kterým můžete konzultovat individuálně nebo formou párové terapie.














Právě jste četli článek: Bydlení s partnerem: Na co si dát pozor?

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Rozhodli jste se vyhledat pomoc psychologa, ale neumíte se rozhodnout, zda si vybrat soukromou poradnu, nebo tu, kde vám konzultaci uhradí pojišťovna? Vše má svá pro a proti. Pojďme se tedy podívat na to, co vám může soukromý psycholog oproti psychologovi na pojišťovnu nabídnout. Třeba vám to ulehčí rozhodování.Když terapii proplácí pojišťovnaNěkteří lidé jednoduše nemají dostatek financí na to, aby si mohli zaplatit terapii u soukromého psychologa. Nebo...

Pokračovat ve čtení

Co dělat, když dítě nechce chodit do školy?

Co dělat, když dítě nechce chodit do školy?

Článek obsahuje: rada odborníka, komentář a diskuze s psychologem.  Každé dítě se někdy chce ulít ze školy, aby se vyhnulo testu, zkoušení, nebo se mu prostě jen nechce ráno brzo vstávat. Vzpomeňme si na svá školní léta, také jsme to na své rodiče několikrát zkoušeli a vymýšleli si různé důvody, které nám v návštěvě školy brání. Pokud vás dítě přemlouvá, abyste jej nechali sem tam doma, není to nic alarmují...

Pokračovat ve čtení

Stereotyp ve výchově dítěte

Stereotyp ve výchově dítěte

Dnešní rodiče, nejvíce však matky, čelí různým nevyžádaným radám o tom, jak by měli vychovávat svoje děti, v podstatě hned od narození miminka. Některé nevyžádané rady přicházejí už během těhotenství, například „teď musíš jíst za dva“, a podobně. Těhotenství je samo o sobě náročné, žena se připravuje na roli matky, přičemž jí pod srdcem roste dítě a takové rady nebývají příliš příjemné. Navíc, v dnešní době máme...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat