„Buď vše, nebo nic.“: Mají ultimáta ve vztahu své místo?

https://www.blog.mojra.cz/post/106

Každý z nás někdy použil nějaký druh ultimáta, a to zejména ve vztahu. Mezi nejtypičtější patří známé buď já, nebo ona/kamarádi/zvíře apod. Dnes se podíváme na to, jaký dopad může mít i sebemenší ultimátum na fungování vztahu, zda mu může prospět, nebo je to přímá cesta k rozchodu.


Co je ultimátum?


Definice vymezuje ultimátum jako požadavek, který má druhá strana splnit v určitém časovém úseku a za jehož nesplnění následuje trest/sankce, tedy v případě partnerských vztahů nejčastěji rozchod. Ultimátum nedáváme partnerovi z momentálního rozmaru, ale většinou je to důsledek dlouhodobého snažení o změnu, které však nebylo vyslyšeno.


V podstatě jde o určitý druh manipulace, ke které se jeden z partnerů uchyluje, jakmile je zatlačen do kouta a neumí najít jiné řešení. Z psychologického hlediska je ultimátum chápáno jako ukazatel toho, že ve vztahu něco nefunguje tak, jak má, proto se psychologové zaměřují zejména na odhalení příčiny než na samotný obsah požadavku. Jen tak je možné na vztahu účinně zapracovat a posouvat jej dále.


Jak se zachovat, pokud partner vysloví ultimátum?


Zapátrejte po příčině.

Jak už jsme zmínili výše, ultimátum je jakýmsi voláním o pomoc, když už partner neví, jak dále. Zkuste se zaměřit na to, proč muselo ultimátum zaznít, zda bylo vyřčeno pouze v návalu vzteku, nebo má hlubší význam.


Nepanikařte.

Jakmile partner vysloví ultimátum, snažte se zachovat klid a vše si promyslet. Tím, že začnete panikařit a snažíte se vše rychle napravit ničemu nepomůžete. Ba naopak dáváte partnerovi do rukou mocnou zbraň – ukazujete mu totiž, že s vámi může vcelku lehce manipulovat.


Diskutujte.

Komunikace je základem každého fungujícího vztahu, proto si s partnerem otevřeně promluvte o jeho pocitech apod. Jen pokud budete o všem společně diskutovat, můžete se dobrat přijatelného kompromisu. V opačném případě, tedy pokud spolu partneři nedokáží mluvit, spěje vztah k záhubě.


Rizika ultimát ve vztahu


Snažíte se změnit osobnost partnera k obrazu svému.

Chvíli to může fungovat, avšak nakonec se partner vrátí ke svým návykům. Povahu člověka nelze měnit násilím, mějte to na paměti a raději založte vztah na kompromisech.


Nedokážete dodržet vyřčené výhružky.

Ať už použijete jako výhružku cokoli, vždy to dotáhněte do konce. Jakmile totiž váš partner zjistí, že vše jsou jen planá slova, přestane vás brát vážně.


Asi největším rizikem je zjištění, že partnerovi na vás již nezáleží a nemá snahu zachránit váš vztah.



Ultimáta ve vztahu ano, nebo ne?


Z obecného hlediska jsou ultimáta pro vztah spíše zkázou než přínosem, proto doporučujeme se jim co největším obloukem vyhnout. Samozřejmě i zde existuje výjimka, a to v případě, kdy už jste opravdu tlačeni do kouta a nevíte kudy kam, vyzkoušeli jste úplně vše, ale bez účinku.


Psychologové tuto situaci popisují jako tzv. stanovení vnitřního ultimáta. Respektive jde o to, že si sami (v duchu) určíte dobu, do kdy má být ultimátum splněno. Jednoduše řečeno dáte vztahu poslední šanci. Ale pozor, i takovéto „oprávněné“ ultimátum má svá pravidla, která nesmíte opomenout.



Pravidla při stanovení ultimáta


Záměr.

Vždy si nejprve ujasněte, proč vlastně chcete ultimátum stanovit. Položte si jednoduchou otázku: Co je důvodem?


Konkrétnost.

Důležité je, aby z ultimáta bylo patrné, co je předmětem vašeho požadavku. Nestačí, abyste partnerovi pouze naznačili řešení, buďte co nejvíce konkrétní.


Ultimátum dodržte.

Neuchylujte se k planým výhružkám, ale vždy musíte dostát tomu, co jste vyslovili. Příkladem: Chcete, aby partner netrávil tolik času v hospodě, jinak se odstěhujete. Partner vám nevyhoví, vy se tedy sbalte a odejděte.


Netlačte partnera do kouta.

Velkou roli při vyslovení ultimáta hraje také forma, jakou jej partnerovi sdělíte. Snažte se zvolit takovou formulaci, ze které nebude mít partner pocit, že nemá na vybranou a vy chcete být ve vztahu tím, kdo bude mít jediné a konečné slovo.


Buďte otevření diskuzi.

Opět platí známé pravidlo, že komunikace je ve vztahu tím hlavním. Nemusíte se bát partnerovi sdělit, co vás k tomuto kroku vedlo a také dopřejte partnerovi prostor na argumenty.


Neponižujte se.

Jestliže jste se rozhodli použít ultimátum, nestyďte se za to. Je to vaše rozhodnutí, za kterým si musíte stát. Rozhodně nevyhrožujte, že si jakýmkoliv způsobem ublížíte, pokud vám partner nevyhoví. Toto opravdu není ta správná cesta, jak partnerskou krizi vyřešit.




Ultimáta by ve vztahu své stálé místo mít neměla, přesto se jim někdy nedokážeme vyhnout.




Pokud si nevíte rady, neumíte správně zareagovat na partnerovo ultimátum a cítíte, že se váš vztah dostal do partnerské krize, se kterou si neumíte sami poradit, nebojte se obrátit na některého z našich psychologů. S odbornou pomocí se dopátráte skutečného důvodu krize, dostane se vám nezaujatého pohledu a návrhu řešení, jak se s touto situací vyrovnat. 









Právě jste četli článek: „Buď vše, nebo nic.“: Mají ultimáta ve vztahu své místo?

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

V dnešní společnosti nacházíme různé fenomény, které často nejsou ničím výjimečné, nebo nové. Určité množství sociální perspektivy, soužití a péče se vždy v naší společnosti nacházelo, bylo tu v různých formách. No, možná ne vždy jsme o tom mluvili, nebo jsme neměli možnost konfrontace. Žena je symbolem matky, která se stará o svou rodinu a zabezpečuje nejen fyziologické, ale i psychické a sociální potřeby rodiny, a to i v ...

Pokračovat ve čtení

Jak objednat dítě k psychologovi?

Jak objednat dítě k psychologovi?

Návštěva psychologa je velice citlivé téma. Zejména v případě dětí se nad vším snáší mnoho otazníků. Je potřeba jít s dítětem k psychologovi? Kdy bychom jako rodiče neměli návštěvu psychologa odkládat? Jaké máme možnosti? Není na to naše dítě ještě moc malé?.... Pojďme se tomu podívat na zoubek. Mnoho rodičů neví, jaký je rozdíl mezi psychologem a psychiatrem, takže mi dovolte krátce toto objasnit. Zatímco PSYCHIATR je lékař, který d...

Pokračovat ve čtení

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Rozhodli jste se vyhledat pomoc psychologa, ale neumíte se rozhodnout, zda si vybrat soukromou poradnu, nebo tu, kde vám konzultaci uhradí pojišťovna? Vše má svá pro a proti. Pojďme se tedy podívat na to, co vám může soukromý psycholog oproti psychologovi na pojišťovnu nabídnout. Třeba vám to ulehčí rozhodování.Když terapii proplácí pojišťovnaNěkteří lidé jednoduše nemají dostatek financí na to, aby si mohli zaplatit terapii u soukromého psychologa. Nebo...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat