Bezplatná centra okamžité psychické pomoci v ČR: Kdo vám pomůže v náročné situaci?

https://www.blog.mojra.cz/post/428

Článek obsahuje: rada odborníka, komentář a diskuze s psychologem. 


Psychické obtíže a krize mohou postihnout každého z nás. Je důležité vědět, že existuje řada center a služeb, které nabízejí okamžitou pomoc a podporu v obtížné situaci. V tomto článku se zaměříme na několik center okamžité psychické pomoci v České republice, která jsou k dispozici pro veřejnost. Tyto organizace poskytují různé typy podpory a služeb, ať už se jedná o telefonickou nebo online poradenskou linku, terapeutické sezení či poradenství pro konkrétní skupiny lidí, a to zcela zdarma. Pokud si tedy nemůžete dovolit konzultace s psychologem v soukromé poradně, ale řešíte opravdu složitou životní situaci, můžete se na některé z těchto center obrátit.

 

Dům tří přání 

Dům tří přání je nestátní nezisková organizace, která se zaměřuje na poskytování všestranné pomoci dětem a jejich rodinám v náročné životní situaci. Tým organizace je složen z odborníků různých profesí, kteří spolu úzce spolupracují a poskytují komplexní služby napříč centry. Dům tří přání se snaží pomoci dětem vyrůstat ve své rodině a v podmínkách, které pro jejich zdravý vývoj potřebují, a proto při řešení situace dítěte pracuje s celou rodinou. Centrum poskytuje terapeuticky zaměřené služby ohroženým dětem, které trápí například rodičovské konflikty, krize v rodině, neshody s vrstevníky, šikana, sebepoškozování, traumatické zážitky, duševní onemocnění dítěte nebo rodiče a další. Dům tří přání má "tři základní přání", na kterých staví svoji práci. Prvním přáním je, aby děti mohly vyslovovat svá přání a tím si prosadit své potřeby. Druhým přáním je vytvářet dětem a jejich rodinám ochranné a podporující prostředí, které jim pomáhá překonávat náročné situace. Třetím přáním je, aby děti a rodiče uměli společně překonávat náročné životní situace.

Dům tří přání je bezplatné centrum psychické pomoci, které pomáhá dětem a jejich rodinám zvládnout náročné situace a najít cestu k lepšímu zdraví a kvalitnějšímu životu. Pokud se vám nebo vašemu dítěti naskytne nějaká obtížná situace, můžete se na centrum obrátit s důvěrou a požádat o pomoc. Tým odborníků vám bude k dispozici a bude se snažit vám pomoci co nejefektivněji a nejcitlivěji.


Linka seniorů 

Linka seniorů je bezplatné centrum psychické pomoci, které je k dispozici pro seniory a pečující o ně, denně od 8 hodin ráno do 20 hodin večer, na bezplatném čísle 800 200 007. Tato služba je určena pro ty, kteří se chtějí poradit, potřebují praktickou radu, povzbuzení nebo pomoc s náročnou životní situací. Obrátit se můžete s jakoukoliv starostí, s níž se nechcete nebo nemůžete svěřit svému okolí. Linka seniorů poskytuje telefonickou krizovou pomoc a je registrovaná jako sociální služba. Pokud se tedy potřebujete někomu svěřit nebo se poradit, můžete bez obav zavolat a získat pomoc od zkušených odborníků.

  

Linka bezpečí

Lidé v každém věku mohou mít problémy s duševním zdravím. Děti a studenti nejsou výjimkou. Také oni se mohou cítit osamělí nebo přehlcení školními povinnostmi a každodenními problémy, u kterých si neví rady, jak je řešit. Proto je důležité, aby měli k dispozici bezplatné centrum psychické pomoci jako je Linka bezpečí. Tato linka poskytuje pomoc všem klientům, kteří se dostanou do náročné životní situace, či řeší každodenní starosti a problémy, se kterými si sami neví rady. Linka bezpečí je nonstop dostupná na telefonním čísle 116 111, ale také na chatu a v e-mailové poradně. Centrum věnuje velkou pozornost prevenci a aktivně se zapojuje do odborných a veřejných akcí, které přispívají k rozvoji péče o duševní zdraví dětí a mladistvých. Konzultanti jezdí za dětmi do škol a sportovních klubů, natáčejí vzdělávací videa, podcasty a blogy.


Bílý kruh bezpečí

Bílý kruh pomoci je organizace, která poskytuje komplexní pomoc obětem trestných činů, včetně domácího násilí. Oběti mohou očekávat bezpečný prostor, podporu při ventilaci svých oprávněných emocí a znovuobnovení pocitu bezpečí. Poradci Bílého kruhu pomoci také prověří základní potřeby oběti a pomohou najít potřebné zdroje. Organizace nabízí odbornou pomoc, včetně právních informací, psychologického a sociálního poradenství a praktických rad. Bílý kruh pomoci poskytuje své služby prostřednictvím bezplatné nonstop linky 116 006, celostátní sítě poraden a intervenčního centra v Ostravě. V mimořádně závažných případech nabízí i doplňkové služby. Poradci Bílého kruhu pomoci jsou odborníky ve svém oboru a věnují svůj volný čas a znalosti obětem trestných činů, svědkům a pozůstalým po obětech. Poskytovaná pomoc respektuje individuální potřeby oběti a její osobnost, a přihlíží také k okolnostem trestného činu. Bílý kruh pomoci je důležitou organizací, která pomáhá obětem trestných činů zvládnout jejich situaci a získat potřebnou pomoc.

 

Linka pro rodinu a školu

Linka pro rodinu a školuje bezplatná služba poskytující pomoc dětem, rodinám a dospělým v nepřehledných situacích, kdy je potřeba poradit se s odborníkem a najít řešení. Linka funguje nonstop a je k dispozici prostřednictvím telefonu nebo chatu. Služba je vhodná pro řešení různých problémů v rodině, ve škole i mimo ni. Rodiče se mohou obrátit na linku, když mají obavy o své dítě, když se hádají s partnerem o děti nebo když se dítě ztratí. Děti zase mohou zavolat, když se cítí ohrožené, jsou vystaveny šikaně nebo když chtějí zmizet. Linka pro rodinu a školu nabízí anonymitu a je k dispozici zdarma na čísle 116 000. Odborníci na lince vyslechnou situaci, poskytnou podporu a poradí, jak dál. Pokud je to potřeba, koordinují pomoc pro dítě s dalšími institucemi, jako jsou škola, sociální služby nebo policie. 


Modrá linka  

Modrá linka je nezisková organizace založená v roce 1994 třemi ženami – Evou Horkou, Jitkou Kačerovou a Věrou Jelínkovou. Jejich hlavním posláním bylo od počátku pomáhat dětem a mladým lidem v krizových a obtížných situacích. Za 25 let své existence se Modrá linka rozrostla do současné podoby, kdy poskytuje služby nejen pro děti, ale pro všechny, kteří se nacházejí v náročné životní situaci. Její název symbolizuje naději, kterou organizace nabízí lidem, kteří se trápí, bojí nebo jsou něčím znepokojeni. Modrá linka se snaží být oporou pro ty, kteří se ocitli na rozcestí a neví, jak dál, a pro ty, kteří mají pocit, že jsou na všechno sami. Rodiny a školy se tak mohou spolehnout na podporu a pomoc Modré linky v situacích, kdy potřebují nezištnou a odbornou radu. 

 



 

----  Související článek: Krizová linka –co potřebujete vědět

 

 

 

 

Článek obsahuje: rada odborníka, komentář a diskuze s psychologem
Právě jste četli článek: Bezplatná centra okamžité psychické pomoci v ČR: Kdo vám pomůže v náročné situaci? 

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar
  • M.Fridrichová před 5 měsíci
    M.Fridrichová

    Jsem seniorka 73 let a dostala jsem po 50 let manželství a zdravotních problémů do stavu, že si nevím rady kudy kam. Nejedná se finanční tíseň žiji skromně mám důchod i bydlení, nevím jak dál. No zkusila jsem písnout zde.Fridrichová

  • Mgr.Ľubica Mesarošová, Mojra

    Dobrý den, paní Fridrichová, děkuju za Váš dotaz. Z krátkého textu, který mám k dispozici mi vyvstává několik otázek… Píšete, že se nejedná o finanční tíseň, ale nějakou formu tísně zažíváte. Nejsem si jistá, jakou roli v tom hraje Vaše dlouholetého manželství, nebo jaký typ zdravotních potíží Vás trápí. Z toho popisu však vnímám, že je tento (psychický) stav se vyvíjel a věřím, že jste během času zkoušela reagovat na situaci a poradit si různými prostředky tak, jak bylo ve Vašich silách. Dovolím si pojmenovat, že nyní zažíváte vyčerpání. Zároveň se ale nevzdáváte naděje na změnu a zlepšení, jelikož jste si našla cestu k nám do poradny. Ráda bych Vás pobídka, ať si dovolíte o této naději přemýšlet a rozvíjet ji… Položte si otázky o tom, jak by mohla pro Vás ta změna vypadat. Kdyby jste se zítra vzbudila a byl by Váš život lepší, jak by to mohlo vypadat? Co by bylo jinak? Jak byste poznala změnu? První krok ke změně jste již udělala - rozpoznala jste svoje vyčerpání a řekla si o pomoc. To je také důležitá dovednost. V této chvíli možná stačí začít v malém - pohlídat si, ať nezanedbáváte základní životní potřeby - pravidelnou stravu, zdravý spánek, nějaký vyhovující pohyb. Nebraňte si v uvolnění emocí, projevte je třeba v soukromí, pokud možno sdílejte s těmi, komu důvěřujete. První zážitek úlevy Vám opět dodá naději ve vlastní síly. Vyčistí to hlavu a usnadní Vám přemýšlení. Nyní si můžete zkusit odpovědět, co potřebujete. Nakonec, nikdo není větší expert na Váš život, než vy sama. Ani v těžkém období o Vás nerozhodují pouze okolnosti… V životních oblastech, kde cítíte smutek, strach, napětí apod, je určitě část, která se nedá ovlivnit a část, kterou ovlivnit můžete. Když se začnete věnovat té druhé části, vyplynou z toho postupně další možnosti a cesty. To, co Vám dřív fungovalo při životních krizích, se teď může zdát nedostatečné a vy stojíte před úkolem objevit nové, lepší způsoby. V tomto procesu nemusíte být osamělá, podpůrná terapie, případně i krizová intervence je dostupná a služba, a já Vám přeji, ať v ní najdete toho pravého průvodce, či průvodkyni. S pozdravem a přáním všeho dobrého, Mgr. L. Mesarošová, Online psycholog poradny MOJRA

  • Zdeňka Kučerová před měsícem
    Zdeňka Kučerová

    Je mi 80 roků. S mužem a rozvedeným 59letým synem bydlíme v domku. Problém, který mě tíží je pití syna. Zatím odmítá jakoukoliv léčbu. V současné době nevím kudy kam, jak ho přimět, aby se léčil. Léta užívám antidepresiva, ale teď se cítím hůře a hůře. Beznaděj, zoufalství.... Potřebuji radu jak dál Děkuji za odpověď Kučerová

  • Tým poradny Mojra.cz před měsícem
    Tým poradny Mojra.cz

    Dobrý den pani Kučerová, děkujeme za projevenou důvěru. Z Vašeho dotazu soudím, že byste chtěli pomoci svému synovi, ale ten vaši pomoc odmítá. Závislost na alkoholu je druh psychického onemocnění, které lze léčit jen v tom případě, pokud člověk s tím souhlasí a jde k léčení sám a dobrovolně (jako i při jakémkoli jiném onemocnění). Pokud je člověk svéprávný, neexistuje způsob jak klienta dostat k léčení bez jeho souhlasu. Proces změny chování disponuje 4 základními fázemi, kde v první fázi člověk nemá potřebu měnit své chování a aktuální stav mu vyhovuje. Druhou fází změny je, když si člověk začne uvědomovat následky svého chování a začne mít potřebu něco změnit. Třetí fáze nastane, když člověk změnu učiní a své chování změní. A pak je čtvrtá fáze, kdy je důležité si změnu udržet a nevrátit se k předchozímu chování. Z vašeho komentáře usuzuji, že váš syn se nachází v první fázi a jeho chování, tedy závislost na alkoholu, mu může do jisté míry vyhovovat a nevidí důvod k tomu, aby něco změnil. V tomto případě by byl velkým pokrokem už jen přechod do druhé fáze, kdy by si váš syn začal uvědomovat, že závislost na alkoholu je škodlivá nejen pro něj samého ale i pro jeho okolí a tedy kdyby začal vůbec uvažovat nad možností změny chování a nad podstoupením léčby závislosti. K tomuto kroku mu můžete dopomoci zejména rozhovorem o tom, jak je pro něj alkohol škodlivý a jaký má vliv na jeho zdraví. Udělejte tak v soukromí, v klidu, kdy nebude pod vlivem alkoholu a bude si plně uvědomovat rozhovor s vámi. Nezlobte se na něj, mluvte klidným hlasem a dejte mu najevo, že jeho problému rozumíte, je velmi důležité pro jeho dobro aby si začal uvědomovat negativa závislosti. Projevte mu vaši podporu a zejména to, aby věděl, že v tom nebude sám, i když první krok musí udělat on. Důležitou složkou je v procesu změny i motivace, která člověka žene směrem vpřed. Zmínila jste se, že žijete ve společném domě a právě to byste mohla použít ve prospěch jeho motivace, že pokud chce zůstat žít s vámi pod jednou střechou, požadujete od něj, aby alespoň začal přemýšlet nad možností léčby a postupem času aby se do léčení také odhodlal. Někdy právě mírný nátlak ze strany blízkých lidí dokáže člověka přimět k tomu, aby začal vůbec uvažovat o nějaké změně ve svém chování. Přeji hodně sil a pevně věřím, že si Váš syn uvědomí, že alkohol je jeho nepřítel. Mgr. M. M. Ilavská, Online psycholog poradny MOJRA


Podobné články



Jak objednat dítě k psychologovi?

Jak objednat dítě k psychologovi?

Návštěva psychologa je velice citlivé téma. Zejména v případě dětí se nad vším snáší mnoho otazníků. Je potřeba jít s dítětem k psychologovi? Kdy bychom jako rodiče neměli návštěvu psychologa odkládat? Jaké máme možnosti? Není na to naše dítě ještě moc malé?.... Pojďme se tomu podívat na zoubek. Mnoho rodičů neví, jaký je rozdíl mezi psychologem a psychiatrem, takže mi dovolte krátce toto objasnit. Zatímco PSYCHIATR je lékař, který d...

Pokračovat ve čtení

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Rozhodli jste se vyhledat pomoc psychologa, ale neumíte se rozhodnout, zda si vybrat soukromou poradnu, nebo tu, kde vám konzultaci uhradí pojišťovna? Vše má svá pro a proti. Pojďme se tedy podívat na to, co vám může soukromý psycholog oproti psychologovi na pojišťovnu nabídnout. Třeba vám to ulehčí rozhodování.Když terapii proplácí pojišťovnaNěkteří lidé jednoduše nemají dostatek financí na to, aby si mohli zaplatit terapii u soukromého psychologa. Nebo...

Pokračovat ve čtení

Co dělat, když dítě nechce chodit do školy?

Co dělat, když dítě nechce chodit do školy?

Článek obsahuje: rada odborníka, komentář a diskuze s psychologem.  Každé dítě se někdy chce ulít ze školy, aby se vyhnulo testu, zkoušení, nebo se mu prostě jen nechce ráno brzo vstávat. Vzpomeňme si na svá školní léta, také jsme to na své rodiče několikrát zkoušeli a vymýšleli si různé důvody, které nám v návštěvě školy brání. Pokud vás dítě přemlouvá, abyste jej nechali sem tam doma, není to nic alarmují...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat