VÝZNAM TERAPEUTA v životě člověka

https://www.blog.mojra.cz/post/151

Nad určitými slovy se vznáší jisté stigma, proto je raději na veřejnosti ani nevyslovujeme. Mezi takováto slova patří mimo jiné i psycholog, terapeut, psychiatr, terapie, antidepresiva… Proč?


Je to jednoduché, dodnes totiž převládá názor, že člověk, který se svěří do péče psychologa je bláznem. V první řadě je potřeba si uvědomit, že toto tvrzení již opravdu dávno vzalo za své. Budeme znovu opakovat svá slova z předchozích článků – ne každý člověk, který navštíví psychologa je blázen, a ne každý blázen psychologa navštíví!


Psychiatr, psycholog nebo terapeut?


Často si lidé pletou jednotlivé termíny, neví, zda se obrátit na psychologa či psychiatra, jaký je mezi nimi rozdíl? A kdo je pak ten psychoterapeut? 


Psychiatr je absolventem lékařské fakulty, má oprávnění předepsat vám léky a pracuje většinou s lidmi, kteří trpí některou z duševních poruch – velmi zjednodušeně řečeno, samozřejmě. Oproti tomu psycholog je absolventem oboru psychologie na filozofické fakultě, nemá tedy lékařské vzdělání, ale i přesto může pracovat jako klinický psycholog s tím rozdílem, že vám nepředepíše žádné léky. Další důležitý rozdíl je v tom, že oproti psychiatrovi pracuje psycholog i s těmi, kteří jsou ve své podstatě zdraví, respektive mají problém, ale nejedná se přímo o psychickou poruchu, či onemocnění.


Psycholog se zabývá zejména poradenstvím, psychologickou diagnostikou a terapií, která se odvíjí od individuálních potřeb klienta.


(Psycho)terapeutem může být jak psycholog, tak psychiatr. Hlavní náplní jeho práce je poskytování terapeutických služeb v rámci delšího časového úseku. Při této terapii systematický odkrývá podstatu problémů klienta, navrhuje možná řešení, pomáhá s osobním rozvojem apod. Jakmile jednou naleznete svého terapeuta, budete se k němu v průběhu života vracet, stane se vítaným pomocníkem na vaší cestě za spokojeným životem.


Kdy vyhledat pomoc terapeuta?


Mnohdy si to ani neuvědomujeme, ale v průběhu života zažijeme určité situace, na které bychom neměli zůstávat sami. A to i opakovaně. Neměli bychom se bát vyhledat pomoc, když ji opravdu potřebujeme. Ať už se jedná o partnerské, rodinné, osobní problémy, výchovné problémy u dětí, těžká životní traumata, úmrtí blízké osoby a mnoho dalšího. Kromě toho hraje terapie významnou roli při léčbě duševních poruch, závislostí, depresí, anorexie, bulimie atd.


Proč mít svého terapeuta?


Jak už jsme výše zmínili, mnoho problémů na nás útočí opakovaně a v momentě, kdy to nejméně čekáme. Jakmile se jednou odhodláme navštívit terapeuta, který nám vyhovuje, je dobré u něj zůstat napořád.


Jaký význam má terapie?


Objektivní pohled na problém. 

Psycholog, terapeut, vám nikdy neposkytne zkreslený náhled na celou situaci. Je v pozici nezúčastněného posluchače, posuzuje bez emocí, vidí i to, co vám uniká.



Sdílení. 

Jak se říká, sdílená starost je poloviční starost. Terapeut vám dá prostor se o všem vypovídat, bude vám naslouchat, aniž by vás soudil.



Řešení.

Problémy, které v sobě dusíme a snažíme se je odsunout do pozadí mohou sice časem odeznít, avšak mnohem častěji se na ně nabalí jen další a další problémy. Situace se pak stává neřešitelnou, alespoň z našeho pohledu. Díky včasné terapii tomu všemu můžeme předejít. Terapeut za vás vaše problémy sice nevyřeší, ale nasměruje vás tím správným směrem, abyste to dokázali sami.



Podpora.

Jakmile si najdete osobního terapeuta, můžete se na něj v případě potřeby kdykoliv obrátit. Dlouhodobá terapie je založena nejen na zkoumání různých možností, ale také na průběžné podpoře klienta. Jestliže je potřeba učinit nějaké životní změny, bude terapeut právě tím, kdo vám s jejich realizací pomůže. 



Jak probíhá terapie?


Když už se jednou odhodláte k návštěvě terapeuta, nemělo by vás ve vašem rozhodnutí nic zviklat. Bohužel se často stává, že se lidé zaleknou neznáma, protože netuší, jak terapie probíhá. Dobrý psycholog a terapeut jedná se svým klientem vždy podle jeho individuálních potřeb. Základní princip terapie je však vždy stejný.


První sezení s terapeutem je spíše takovým oťukáváním, psycholog se snaží zjistit co nejvíce informací o vás a vašem problému, vy se naopak rozhodujete, zda je tento psycholog pro vás tím pravým. Pokud proběhne první konzultace dobře a přístup terapeuta vám vyhovuje, budou následovat další sezení. Ty budou zaměřeny na zjištění hlavní podstaty a příčiny problému, podle kterých pak psycholog zvolí nejvhodnější typ terapie (individuální, skupinová, rodinná…) a také předloží klientovi různé možnosti, díky kterým může dosáhnout trvalých změn ve svém životě a získat duševní klid. Následně pak společně jednotlivé fáze konzultují, zhodnocují pokroky a hledají kompromisy.




Cílem psychoterapie není potlačit problémy, ale docílit toho, aby klient dokázal změnit svůj přístup k řešení náročných životních situací.

 




Význam terapeuta v situacích, kdy jej potřebujeme je opravdu nezanedbatelný. Pomůže nám vymotat se ze začarovaného kruhu problémů, negativních emocí a bude připraven nám v jakékoliv situaci poskytnout tolik potřebnou psychickou podporu. Nebojte se tedy tuto nabízenou pomocnou ruku přijmout a pečujte o své duševní zdraví. 










Právě jste četli článek: VÝZNAM TERAPEUTA v životě člověka

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Co dělat, když dítě nechce chodit do školy?

Co dělat, když dítě nechce chodit do školy?

Článek obsahuje: rada odborníka, komentář a diskuze s psychologem.  Každé dítě se někdy chce ulít ze školy, aby se vyhnulo testu, zkoušení, nebo se mu prostě jen nechce ráno brzo vstávat. Vzpomeňme si na svá školní léta, také jsme to na své rodiče několikrát zkoušeli a vymýšleli si různé důvody, které nám v návštěvě školy brání. Pokud vás dítě přemlouvá, abyste jej nechali sem tam doma, není to nic alarmují...

Pokračovat ve čtení

Stereotyp ve výchově dítěte

Stereotyp ve výchově dítěte

Dnešní rodiče, nejvíce však matky, čelí různým nevyžádaným radám o tom, jak by měli vychovávat svoje děti, v podstatě hned od narození miminka. Některé nevyžádané rady přicházejí už během těhotenství, například „teď musíš jíst za dva“, a podobně. Těhotenství je samo o sobě náročné, žena se připravuje na roli matky, přičemž jí pod srdcem roste dítě a takové rady nebývají příliš příjemné. Navíc, v dnešní době máme...

Pokračovat ve čtení

Peklo násilného vztahu rozchodem/rozvodem nekončí, když tam jsou děti

Peklo násilného vztahu rozchodem/rozvodem nekončí, když tam jsou děti

 Pokud jste žili s manipulátorem, agresorem nebo jinak toxickým partnerem ve vztahu, kde se narodily děti, vězte, že se jeho toxického vlivu pravděpodobně jen tak nezbavíte. Je skvělé, když se vám podaří vztah ukončit, abyste zachránili sebe i děti, ale je důležité si uvědomit, že to nebude snadné. Toxický člověk vás často nenechá žít váš život. Cítí se velmi rozzlobený, že jste ho opustili, a pokud jste našli sílu odejít s dětmi, vězt...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat