Psycholog: Kdy a proč vyhledat jeho pomoc?

https://www.blog.mojra.cz/post/102

Pryč s předsudky! Teď už je opravdu čas říct si o pomoc

 

Existuje bohužel mnoho předsudků, které lidem brání v návštěvě psychologa. Mezi ty nejznámější jistě patří rozšířené přesvědčení, že každý, kdo se svěří do péče psychologa, je blázen. To je naprostý nesmysl. I zdravý člověk se může někdy potýkat s problémem, který není schopen zvládnout svépomocí.  A v dnešní náročné době to není nic neobvyklého.

 



Jít k psychologovi? Ani náhodou, nejsem žádný slaboch ani blázen!

Rozjel jsem vlastní firmu, oženil se se svou nádhernou ženou a už brzy z nás bude rodina, syn by se měl narodit za pár měsíců. Považuju se za naprosto normálního člověka, s poměrně obyčejným, ale spokojeným životem.


Mému otci byla ale nedávno diagnostikovaná rakovina. Bojuje statečně, ale je to náročné. Nejen pro něj, ale i pro mámu a pro mě. Mám o otce strach, najednou se trápím věcmi, které jsem mu kdysi řekl, přemýšlím nad tím, co jsem nedělal a dělat jsem asi měl. A bojím se. Bojím se o něj, ale – i když to v této chvíli bude znít asi hrozně sobecky – i o sebe.


Manželka mi navrhla, abych navštívil psychologa. Rázně jsem to odmítl, připadalo mi to jako naprostá blbost. Naštval jsem se, protože jsem měl pocit, že mě má za blázna nebo za naprosto neschopného chlapa.
S tímhle si přece poradím úplně hravě sám.


Neporadil. Začal jsem docházet na pravidelná sezení s psycholožkou a jsem moc rád, že mě žena nakonec přemluvila. Můžu mluvit o tom, čeho se bojím a nemusím přemýšlet nad tím, jestli vypadám nebo nevypadám jako slaboch. Pomáhá mi to, jsem na tom psychicky o dost lépe a můžu být teď svým rodičům konečně taky takovou oporou, jakou si zaslouží.


Tohle zvládnu sám! Proč vyhledat pomoc psychologa?

 

Shrňme si ještě jednou fakta:

è
Jít k psychologovi neznamená, že jste blázen.

è
Požádat psychologa o pomoc není známkou slabosti. Naopak, v dnešní době je spíše zarážející, pokud o své duševní zdraví nepečujete.

Uvědomění, že na vaše problémy nemusíte být sami, je prvním krokem na cestě za životem bez starostí a trápení.

 


Často se ptáte, proč byste se na psychologa měli obrátit a co tím získáte. Existuje jednoduchá odpověď.

 

V první řadě vám psycholog nabídne nezaujatý pohled na celou situaci, který je podložen praktickými znalostmi z oblasti lidské psychiky. Psycholog má také nemalé zkušenosti s jinými klienty, kteří se potýkají s obdobným problémem jako vy, a je schopen tyto poznatky zúročit v průběhu terapie, samozřejmě s přihlédnutím na vaše individuální potřeby. Vytvoří pro vás bezpečný prostor, kde budete moct mluvit úplně otevřeně o všem, nad čím přemýšlíte, čeho se bojíte nebo co si přejete.

 

 
Důležité!

Vše, co byste rádi věděli, ale styděli jste se zeptat

 

KDO JE PSYCHOLOG?


 

Psycholog je absolvent filozofické fakulty v oboru psychologie s titulem Mgr. či PhDr. Oproti psychiatrovi, který je lékař, vám však nemůže předepsat lékyHlavní náplní práce psychologa je poradenství, psychologická diagnostika a pomoc klientovi formou individuálně nastavené psychoterapie.

 

 

CO MŮŽETE ČEKAT OD PSYCHOLOGA


…. A CO ON OČEKÁVÁ OD VÁS?


 

Ve většině případů funguje obecné schéma: Psycholog očekává, že se mu svěříte s problémem, vy očekáváte, že váš problém vyřeší. Je to opravdu hodně zjednodušené, podstatou psychologické terapie totiž není to, aby za vás psycholog vyřešil problém, ale aby vám nabídnul možnosti, jak toho dosáhnete sami. Psycholog vám ale během této cesty bude rádcem, průvodcem i oporou. Jeho role je nezanedbatelná, přece jen je podložená odbornými znalostmi.

 


Kdy vyhledat pomoc psychologa?

Jestliže se nechcete dostat do začarovaného kruhu, ve kterém se kupí jeden problém na druhý, je potřeba učinit první, nejdůležitější krok – připustit si problém a chtít jej řešit. A nejlépe právě pod taktovkou odborníka.

 


V jakých oblastech vám může psycholog pomoci:

·         Partnerské problémy: už se potýkáte s krizí ve vztahu, problémy s komunikací, nebo s čímkoliv jiným je vhodné navštívit psychologickou poradnu.

 

·         Duševní onemocnění a poruchy: Psychologové často pomáhají při léčbě závislostí, problémech s příjmem potravy, depresemi aj.

 

·         Osobní problémy: Tato skupina je velmi obsáhlá, v podstatě sem můžete zařadit cokoli, co výrazně narušuje vaše fungování v běžném životě, od nízkého sebevědomí po psychosomatické obtíže.

 

·         Problémy dětí: Pro každého rodiče je prioritou duševní pohoda jeho dítěte/dětí, proto je odborná pomoc v této oblasti velmi důležitá. Někdy se rodiče na psychologa obracejí i v relativně banálních případech, v momentě, kdy si nejsou jistí, zda se jejich dítě vyvíjí správně. Ani tehdy není psychologická pomoc zanedbatelná, o to více je pak důležitá v momentě, kdy je psychika dítěte opravdu vážně narušená např. kvůli šikaně, rozvodu rodičů, depresi, problémům s příjmem potravy apod.

 


Začněte svou péči o duševní zdraví na Mojra.cz

 

Jak na to?

 

1. Vyberte si psychologa

Prohlédněte si profily našich psychologůMůžete si přečíst, na jaké problémy se nejčastěji zaměřují a hned vidíte i nejbližší možný termín konzultací.

 

K dispozici je Vám nyní tým více než dvaceti zkušených psychologů, kteří se zaměřují na širokou škálu problémů: od těch profesních, přes vztahové až po různé osobní strasti a trápení.

 

 

2. Zvolte typ konzultace

Vybrat si můžete mezi e-mailovou nebo hovorovou konzultací (klasický telefonický rozhovor, Skype, WhatsApp, Viber…).

 

Všechny konzultace probíhají online – s psychologem tedy můžete klidně mluvit z pohodlí vašeho domova, není potřeba nikam dojíždět, což jistě ušetří váš drahocenný čas.

 

 

 

3. Objednejte se

Přes jednoduchý formulář dokončete vaši objednávku. Ničeho se nemusíte bát, formulář vás vede hezky krok po kroku, takže vždy přesně víte, co máte zadat.

 

Konzultaci můžete mít ještě dnes, klidně i do hodiny. Nabízíme několik volných termínů denně - v ranních, dopoledních, odpoledních i večerních hodinách.

 

 

 

V případě jakýchkoli nejasností, dotazů nebo nevyhovujících termínů nás kontaktujte na čísle +420 731 226 690.












Právě jste četli článek: Psycholog: Kdy a proč vyhledat jeho pomoc?

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Autor: Psychologická poradna| Jak motivovat děti k domácím pracím? Co funguje a co ne? Jak k dětem přistupovat?Byl víkend a maminka po snídani poprosila Mojráčka, jestli by mohl vyluxovat celý dům. Mojráček jí to slíbil. Po snídani se ale zvedl od stolu, neodnesl si ani talířek, a utíkal do svého pokoje, kde si zapnul počítač. Když se ani za hodinu nezačalo nic dít, zavolala maminka na Mojráčka znovu. „Jóó,“ volal Mojráček na maminku z pokojen, „...

Pokračovat ve čtení

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

Mateřství je obvykle spojováno především s pozitivními pocity. Těšení se na miminko. Radost z prvního úsměvu. Dojetí z miminkovské vůně. Pocit všeprostupujícího štěstí. Pravdou ovšem je, že téměř každá pátá maminka se potýká také s množstvím negativních emocí. Všudypřítomný strach, úzkost, vyčerpání, zmatek. Mateřství přináší množství změn, novou životní roli a pořádný hormonální koktejl. Prozatím se stále...

Pokračovat ve čtení

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Děti se mohou potýkat s různými problémy, ať už jsou to obtíže ve škole, změny v chování, deprese, úzkosti, strach, nebo jen nejistota v nových situacích. Mnoho rodičů se obává vyhledat pomoc dětského psychologa. Strach z neznámého, stigmatizace a mýty o psychologické péči brání rodičům v tom, aby pomohli svému dítěti i sobě samým. Co dětský psycholog dělá? Dětský psycholog se zaměřuje na péči o duševní zdraví dětí...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat