Nejlepší kamarádka partnera: Jak se s tím vypořádat a nežárlit?

https://www.blog.mojra.cz/post/96

V dnešním článku se budeme zabývat velmi palčivým tématem, které trápí nejednu ženu, a tím je partnerův vztah s jeho nejlepší kamarádkou. Ať už se jedná o kamarádku z dětství, bývalou partnerku, či kolegyni z práce, je to osoba, která do jisté míry narušuje váš jinak harmonický vztah.


Nejlepší kamarády partnera, tedy pokud jsou výhradně mužského pohlaví, žena nijak neodsuzuje. Ovšem jakmile váš přítel poruší zažitý vzorec a namísto kamaráda má kamarádku, začnete v ní vidět sokyni v lásce, a to i za předpokladu, že jsou vaše obavy zcela nepodložené. Otázkou tedy zůstává, jak se s nejlepší kamarádkou partnera vypořádat a nežárlit?


Psychologové se v názorech na kamarádství mezi ženou a mužem vyjadřují nejednoznačně. Jedni tvrdí, že takovéto přátelství může fungovat, jiní si tím nejsou tak jistí a svůj názor podkládají tím, že aby si muž se ženou mohli opravdu rozumět musí mezi nimi přeskočit jakási jiskra.  



Proč ženy žárlí na nejlepší kamarádku svého partnera?


Hlavním důvodem je obava, že by mohly o partnera přijít. Přece jen, nejlepší kamarádka zná vašeho muže většinou lépe než vy, a to i jeho největší tajemství. Pokud je to navíc jeho bývalá, je zde značné riziko, že mezi nimi znovu vzplane láska.


Velký problém je zde pak s důvěrou. Zaprvé vy jakožto partnerka se užíráte neustálými pochybami, jestli mezi nimi nejde o něco víc, které nepodpoří ani fakt, že se partner může raději s problémy svěřovat své kamarádce než vám. Jistě, muž se obhajuje tím, že vy si jakožto jeho partnerka nedokážete udržet zdravý odstup a kamarádka ano – to můžete pochopit, ale jen do určité míry. Pokud se vám (se sebelepšími úmysly) partner nesvěřuje, zatímco s nejlepší kamarádkou probírá vše, jak se můžete cítit jako jeho osudová žena? To vše pak vede jen k posílení žárlivosti a v mnoha případech si žena vůči partnerově nejlepší kamarádce vypěstuje doslova averzi.



Jak se vyrovnat s  tím, že má partner nejlepší kamarádku? 


Pokud si přejete vztah s partnerem udržet a jeho vztah s nejlepší kamarádkou překousnout, je potřeba držet se určitých pravidel.


Otevřeně si promluvte.

Svěřte se partnerovi se vším, co vás trápí, čeho se obáváte. Nechte partnera, aby vám vysvětlil, co cítí ke své nejlepší kamarádce on a jak mají nastavená pravidla.


Důvěřujte a snažte se nežárlit.

Jistě je těžké nepředstavovat si, že je mezi nimi i jiný než kamarádský vztah, ovšem důvěra a upřímnost je základem každého fungujícího vztahu. Vaše pochybnosti dříve, či později přerostou únosnou míru a začnete se ve vztahu potýkat s problémy.


Podívejte se na situaci z jiného úhlu pohledu.

Kdybyste vy měla nejlepšího přítele (muže), chtěla byste, aby vám partner důvěřoval a tento vztah respektoval? Myslím, že ano. Proto i vy projevte určité pochopení, neupírejte muži právo na to, mít nejlepší kamarádku. Uvidíte, že v konečném důsledku tento váš přístup ocení a bude si vás o to víc vážit.


Nevyžadujte, aby partner vztah s nejlepší kamarádkou ukončil.

Ačkoli ji sebevíc vnímáte jako nežádoucí konkurenci, není namístě po partnerovi vyžadovat, aby s ní zpřetrhal všechny vazby. Problém může nastat v případě, kdy zpozorujete, že kamarádka cítí k vašemu muži více než přátelství. V této situaci doporučujeme si o všem s partnerem upřímně promluvit, zjistit, jak se k tomu staví on sám. Určitě by bylo dobré, aby kontakt s nejlepší kamarádkou značně omezil, ale to hlavně z důvodu, že by si jinak mohla dělat falešné naděje.


Partnerské problémy řešte spolu s partnerem.

Mnoho mužů má tendenci obracet se ke svým nejlepším kamarádkám o radu, jak vyřešit krizi ve vztahu. Pokud jde opravdu jen o získání nadhledu a rady, je to v pořádku. Jakmile však bude problémy řešit jen s ní, a s vámi se o nich bude odmítat bavit, je namístě udělat tomu přítrž. Všeho moc škodí.


Nedovolte, aby vám nejlepší kamarádka diktovala pravidla.

Vztah je o vás a vašem partnerovi, ne o ní. Tedy pokud partnera nejlepší kamarádka ovlivňuje nad přípustné limity, její názor je tím hlavním apod. promluvte si o tom s partnerem a vyřešte to. Ve vztahu prostě nemohou být tři.


Neztrácejte nervy.

Zachovejte klid a rozhodně neklaďte na partnera přehnané nároky. Upřímnost nadevše, pokud uvidí partner z vaší strany určitou shovívavost, nebude cítit potřebu vám lhát (např. co se schůzek s kamarádkou týče). Dalším problémem je přílišná až chronická žárlivost ženy, která sama sebe v podstatě přesvědčí o tom, že nejlepší kamarádka je pro partnera tou pravou. Nezřídka se pod vlivem těchto domněnek uchyluje žena k nesmyslným ultimátům, citovému vydírání apod. Vztah založený na žárlivosti směřuje rychlým tempem k rozchodu.





Pokud si nevíte rady a nedokážete se nad vztahem vašeho přítele s jeho nejlepší kamarádkou dostatečně povznést, není na škodu vyhledat pomoc odborníka.


Psycholog zabývající se problematikou partnerských vztahů vám pomůže vyrovnat se s celou situací co nejlépe. Také vám může ukázat možnosti, jak přesvědčit partnera, aby se svou nejlepší kamarádkou netrávil tolik času, aniž by tím jejich kamarádství nějak významně utrpělo. 











Právě jste četli článek: Nejlepší kamarádka partnera: Jak se s tím vypořádat a nežárlit?

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Otázky a odpovědi: Jak poznat manipulátora ve vztahu?

Otázky a odpovědi: Jak poznat manipulátora ve vztahu?

Jak mohu hned na začátku zjistit, že dotyčný je manipulátor a že si s ním raději nemám začínat?Rozpoznat manipulátora na začátku vztahu může být velmi obtížné. Tito lidé bývají okouzlující, pozorní, projevují vám náklonost a zdají se být dokonalými partnery. Myslím, že dobrou strategií, jak rozpoznat, zda je váš/vaše potenciální partner/ka na začátku vztahu manipulativní, je dát najevo, že s ní/m nesouhlasíte nebo máte jiný názor než ...

Pokračovat ve čtení

NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

S novým rokem přichází opět čas bilancování. Prožili jste ten minulý rok tak, jak jste chtěli? Podařilo se vám posunout se blíže vaším snům? Nový Rok je jako dělaný pro nové začátky. Můžete začít jinak, lépe. V hlavě se rodí nápady a výzvy. Odhodlaně sáhnete po kusu papíru nebo jen nahlas v obýváku před rodinou prohlásíte: „Tak a letos už vážně chci…“ A opravdu chcete. Jenže i loni jste chtěli, ale moc to nedopad...

Pokračovat ve čtení

Peklo násilného vztahu rozchodem/rozvodem nekončí, když tam jsou děti

Peklo násilného vztahu rozchodem/rozvodem nekončí, když tam jsou děti

 Pokud jste žili s manipulátorem, agresorem nebo jinak toxickým partnerem ve vztahu, kde se narodily děti, vězte, že se jeho toxického vlivu pravděpodobně jen tak nezbavíte. Je skvělé, když se vám podaří vztah ukončit, abyste zachránili sebe i děti, ale je důležité si uvědomit, že to nebude snadné. Toxický člověk vás často nenechá žít váš život. Cítí se velmi rozzlobený, že jste ho opustili, a pokud jste našli sílu odejít s dětmi, vězt...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat