Manžel je homosexuál! Jak se s tím vyrovnat?

https://www.blog.mojra.cz/post/88

Život si s námi dokáže v různých ohledech zahrávat, někdy jsme nuceni čelit situacím, které nás hluboce zasáhnou. Jednou z nich může být zjištění, že se z milovaného partnera a manžela „najednou“ vyklube homosexuál.


Ptáte se, kde jste udělala chybu, že manžel hledá uspokojení jinde, ba co víc v náručí muže? Podle odborníků není změna orientace v manželství činem nahodilým, ale muž byl s největší pravděpodobností homosexuálem již předtím, jen si to buďto neuvědomoval, nebo se snažil své pravé touhy potlačit.


V dnešním článku se podíváme na zoubek tomu, proč muži i přes svou homosexualitu uzavírají manželství se ženou a jak se s tím, že váš manžel je gay můžete vyrovnat.


Proč muži tají svou homosexualitu?


Přestože se uvažování po revoluci v roce 1989 značně změnilo, uvolnila se přísná společenská pravidla a na homosexualitu se přestalo nahlížet jako na smrtelný hřích, je odlišná orientace i dnes pro mnohé považována za tabu. Lidé dokáží být mnohem víc přezíraví, když zpovzdálí sledují homosexuální páry.


Ovšem v momentě, kdy se k homosexualitě přizná někdo z jejich blízkých, jde všechno jejich pochopení stranou. I proto se mnoho mužů raději nepřizná ke své odlišné orientaci a snaží se přizpůsobit většině. Motiv jejich jednání je jednoznačný – mají strach. Bojí se, jak by reagovalo okolí, kdyby se k homosexualitě otevřeně přiznali, že by se setkali pouze s opovržením, že by mohli přijít o dosavadní přátele, místo v práci apod.



Čím prochází žena, pokud odhalí manželovu homosexualitu?


V první řadě se dostaví šok a snaha celou situaci popírat. Nejde o žádnou neadekvátní reakci, protože smířit se s tím, že manžela, kterého nadevše milujete a se kterým máte děti ve skutečnosti přitahují více muži je opravdu těžké. Mysl vám zahltí nepřeberné množství otázek, ptáte se, kde jste selhala, zda se manžel po celou dobu přetvařoval, zda vás někdy skutečně miloval atd. Potýkáte se také s mnoha pocity, od pocitu zrady, provinilosti, studu a devastace až po pocity zhnusení.


Následky odhalené homosexuality partnera jsou dalekosáhlé, nejenže se s tímto faktem musíte vyrovnat sama, ale je potřeba to říci dětem, rodině a přátelům. Jenže jak? Předem naplánovaná budoucnost se najednou rozplyne jako pára nad hrncem a všechny dosavadní jistoty jsou pryč.



Může vydržet manželství s homosexuálem?


Toto je velmi těžká otázka, na kterou si musíte odpovědět jedině sama. Každá žena má jiné priority, jiné nazírání na sexualitu a jiný práh tolerance. Přestože se to zdá nemožné, mnoho manželství s homosexuálem funguje dále a úspěšně. Ona každá mince má totiž dvě strany, tak jako je pro ženu odhalení manželovy homosexuality šokující, je situace těžká i pro muže. Už jen odhodlat se přiznat je složitým krokem, stejně tak vyrovnat se s následky. Proto je velmi důležitá komunikace mezi partnery. Jen pokud si dokážete otevřeně promluvit, můžete zjistit, zda společný život bude fungovat, či nikoliv.



Zajímavostí je, že i manželství s homosexuálním partnerem může být stabilní. Ne vždy je totiž pravidlem, že manžel svou ženu vůbec nemiluje. I homosexuál se může zamilovat do partnerky, hluboce si jí váží, respektuje ji a vytváří pozitivní rodinné zázemí. Pokud se žena dokáže přenést přes fakt, že jejich manželství bude láskyplným vztahem s absencí sexuálního života, můžou společně spokojeně zestárnout bok po boku.



Jak se vyrovnat s odhalenou homosexualitou manžela?


Empatie

Snažte se vcítit do partnera, jak je pro něj těžké odhalit skutečný stav věcí.


Pochopení

 Samozřejmě se dostaví vlna výčitek a obviňování, na druhou stranu není od věci vyslechnout partnera a snažit se jej pochopit.


Postavit se situaci čelem

To, že se budete neustále chlácholit tím, že se vše časem spraví, že manžel se možná jen sám v sobě nevyzná a uvědomí si, že vlastně ani homosexuálem není, vám rozhodně situaci neulehčí ani ji nevyřeší. Berte v potaz, že s homosexualitou se člověk již narodí, jen je otázkou času, kdy si vše naplno přizná.


Důvěra

Jestliže vám tvrdí, že si svou homosexualitu uvědomil až po svatbě, bude to nejspíš pravda. Stejně tak manžel nelže, pokud vám tvrdí, že vás miluje. Jakmile se vám manžel odhodlá přiznat ke své orientaci, nemá potřebu před vámi nic jiného tajit, nebo lhát.


Komunikace

Ujasněte si, jak si představujete budoucnost, zda spolu či bez sebe. Jsou situace, kdy se partneři i přes veškerá úskalí nechtějí jeden druhého vzdát, jen je potřeba si ujasnit nová pravidla.


Neohlížejte se na okolí

Důležité není, jak na váš vztah pohlížejí ostatní, ale jak se v něm cítíte vy. To, že se manžel veřejně přiznal k homosexualitě ještě neznamená, že se musíte hned nechat rozvést. Ať se to ostatním líbí, nebo ne.






Přenést se přes zjištění, že vašeho partnera přitahují muži je však někdy opravdu nadlidský úkol. Nebojte se tedy obrátit o pomoc ke zkušenému psychologovi. Ten nejčastěji formou párové terapie dokáže manželům pomoci vyznat se v jejich pocitech a najít cestu ven z této zapeklité situace. 










Právě jste četli článek: Manžel je homosexuál! Jak se s tím vyrovnat?

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar
  • Sylva před 4 měsíci
    Sylva

    Je to strašně těžké, vůbec nevím, jak dál! Nám černé myšlenky, nebýt děti, tak už tu vůbec nechci být, bolest je nesnesitelná. P0 více než 30 letech nemám pevný bod v životě.

  • Tým poradny Mojra.cz před 4 měsíci
    Tým poradny Mojra.cz

    Dobrý den Sylvo, když se člověk po 30 letech dozví tuto skutečnost, musí to být jistě šokující. Dokážu si představit, že se ve Vás perou a střídají různé pocity, od bolesti, kterou zmiňujete, přes pocit zranění, podvedení, nedůvěry. Zde by Vám mohlo pomoci položit si několik zásadních otázek. Jaký Váš vztah s manželem byl, než jste se dozvěděla, že je homosexuál? Co pro Vás znamená jako člověk? Jak na tuto novou skutečnost zareagovaly Vaše děti? Co je na Vašem soužití pozitivního a v čem je svazek pevný? Vadí mi více, že je manžel homosexuál, nebo že mi to 30 let tajil? Otevřeně s manželem mluvte o tom, co cítíte. Nebojte se nazvat negativní emoce a myšlenky. Chápu, že v aktuální fázi zřejmě těžko nacházíte pro manžela jakékoliv pochopení, natož odpuštění. Je dobré zmínit i toto. A je dobré si uvědomit, co byste nyní potřebovala. Ať už od manžela, sama od sebe, nebo případně od psychologa nebo terapeuta, který Vám může pomoct tuto situaci lépe zvládnout a vyrovnat se s ní. Držím Vám palce! Mgr. Bc.Michaela Kajfoszová, Online psycholog poradny Mojra.cz


Podobné články



Co dělat, když dítě nechce chodit do školy?

Co dělat, když dítě nechce chodit do školy?

Článek obsahuje: rada odborníka, komentář a diskuze s psychologem.  Každé dítě se někdy chce ulít ze školy, aby se vyhnulo testu, zkoušení, nebo se mu prostě jen nechce ráno brzo vstávat. Vzpomeňme si na svá školní léta, také jsme to na své rodiče několikrát zkoušeli a vymýšleli si různé důvody, které nám v návštěvě školy brání. Pokud vás dítě přemlouvá, abyste jej nechali sem tam doma, není to nic alarmují...

Pokračovat ve čtení

Otázky a odpovědi: Jak poznat manipulátora ve vztahu?

Otázky a odpovědi: Jak poznat manipulátora ve vztahu?

Jak mohu hned na začátku zjistit, že dotyčný je manipulátor a že si s ním raději nemám začínat?Rozpoznat manipulátora na začátku vztahu může být velmi obtížné. Tito lidé bývají okouzlující, pozorní, projevují vám náklonost a zdají se být dokonalými partnery. Myslím, že dobrou strategií, jak rozpoznat, zda je váš/vaše potenciální partner/ka na začátku vztahu manipulativní, je dát najevo, že s ní/m nesouhlasíte nebo máte jiný názor než ...

Pokračovat ve čtení

NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

S novým rokem přichází opět čas bilancování. Prožili jste ten minulý rok tak, jak jste chtěli? Podařilo se vám posunout se blíže vaším snům? Nový Rok je jako dělaný pro nové začátky. Můžete začít jinak, lépe. V hlavě se rodí nápady a výzvy. Odhodlaně sáhnete po kusu papíru nebo jen nahlas v obýváku před rodinou prohlásíte: „Tak a letos už vážně chci…“ A opravdu chcete. Jenže i loni jste chtěli, ale moc to nedopad...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat