Homosexualita není nemoc

https://www.blog.mojra.cz/post/128

Postoj společnosti k homosexuálům se měnil napříč generacemi. Přestože homosexualita dnes většinou nevyvolává pohoršení, najdou se i tací, kteří jsou stále pod vlivem zažitých předsudků z minulosti a pohlížejí na homosexuální páry jako na „něco“ nepřirozeného.


Na téma přitažlivosti k osobě stejného pohlaví bylo napsáno mnoho obsáhlých studií a článků, my se dnes pokusíme podat co nejvíce ucelený pohled na danou problematiku, podíváme se na vývoj postojů k homosexuálům, vysvětlíme si, co to pojem homosexualita znamená a snad vám tak zodpovíme nejzásadnější otázky, které homosexualita ve společnosti vyvolává. Budeme vycházet zejména z historie, protože ta se na vývoji postojů k homosexualitě podepsala nejvíce.


Co je homosexualita


Definice označuje homosexualitu (z řeckého homós = stejný a lat. sexus = pohlaví) jako sexuální orientaci výhradně (či převážně) k osobám stejného pohlaví. Muž homosexuál je označován jako gay, homosexuální žena pak nese zažité označení lesba.


Homosexualita je již dlouhou dobu předmětem zkoumání mnoha oborů, od sexuologie po psychologii. Výzkumy se však převážně zaměřují na mužskou část populace, proto i my budeme v tomto ohledu vycházet z dostupných informací. Ženská homosexualita byla již v minulosti považována spíše za asociální chování, v konečném důsledku pak toho o ní nic moc nevíme.  



Homosexualita a její historie


Dějiny homosexuality sahají až do starověkého Řecka. V těchto dobách nešlo o žádný společensky nepřijatelný jev, ale spíš o životní styl – starší muž vychovával mladšího muže (resp. ještě chlapce) a udržoval s ním milenecký vztah. Nahlížení společnosti na homosexuální páry se razantně proměnilo s příchodem křesťanství. Bible označuje homosexualitu za velmi těžký hřích, proto byli často homosexuálové označováni za zplozence ďábla, nebo byli obviněni z čarodějnictví a stali se obětí inkvizice. Vliv křesťanství je patrný v průběhu věku, a i dnes zastává církev názor, že homosexualita není „normální“ a měla by se léčit.


Homosexualita ve světě a průlomy v přístupu k homosexuálům


S nástupem osvícenství, Velké francouzské revoluce a rozvojem sexuologie a psychologie se objevily první snahy o tolerantní přístup k homosexuálním párům. Bohužel v těchto dobách se jakékoliv pokusy o proměnu zažitých názorů a konvencí minuly účinkem. Prvním průkopníkem v oblasti psychologie byl německý sexuolog Magnus Hirschfeld, který se pokoušel prosadit nahlížení na homosexualitu jako na nemoc, kterou bude možné tolerovat. Kromě něj se k tomuto smýšlení později přiklonili i další učenci předválečného Německa a usilovali o to, aby homosexuálové nebyli stíhání pro trestný čin. Tyto snahy byly potlačeny v roce 1933 s nástupem Adolfa Hitlera k moci. Nacistické Německo odsuzovalo jakékoliv odlišnosti, homosexuálové byli posílání do koncentračních táborů a kvůli označení růžovým trojúhelníkem byli obětmi krutého týrání jak ze stran dozorců, tak i spoluvězňů. Po druhé světové válce se zákon trestající homosexuální vztahy několikrát novelizoval, avšak homosexualita v Německu byla definitivně zlegalizována až v roce 1994.


I v pokrokovém USA byl přístup k homosexuálům spíše záporný. Roku 1968 byl publikován seznam duševních poruch, mezi které se řadila i homosexualita. O několik let později se vedly diskuze, zda ji na seznamu duševních nemocí ponechat. Přestože většina psychiatrů byla pro její vymazání, k definitivnímu vyřazení z tohoto seznamu došlo až v roce 1990. Stalo se tak 17. května z rozhodnutí Světové zdravotnické organizace a tento den je dodnes označován jako Mezinárodní den boje proti homofobii. Od roku 1992 pak s konečnou platností nebyla homosexualita v USA označována jako nemoc.


V návaznosti na události v Americe se k názoru, že homosexualita není nemocí přiklonilo Japonsko (1997), Rusko (1999), Velká Británie (2000) a Čína (2001).


Homosexualita ve ČR


Přestože v mnoha ohledech Česká republika zaostává za vyspělejšími zeměmi, byla průlomovým mezníkem k přístupu k homosexualitě právě studie československého sexuologa Kurta Freunda, která potvrdila, že sexuální orientace je stavem neměnným. Freund se snažil léčit homosexualitu např. vyvoláváním zvracení při shlédnutí gay pornografie, či nuceným sňatkem mezi homosexuálním mužem a heterosexuální ženou. Tyto Freundovy „pokusy“ však nepřinesly žádný kýžený výsledek, avšak dopomohly k tomu, že roku 1962 přestala být homosexualita v Československu považována za trestný čin. Od roku 1999 bylo zakázáno diskriminovat homosexuály v pracovněprávních vztazích. Roku 2001 bylo v ČR uzákoněno neregistrované soužití homosexuálních párů a v roce 2006 pak bylo zákonně schváleno uzavírání registrovaného partnerství mezi osobami stejného pohlaví. V současnosti se jedná o zrušení institutu registrovaného partnerství s cílem umožnit homosexuálům uzavřít právoplatný sňatek. Horlivě se diskutuje také o umožnění pěstounské péče stejnopohlavním párům.


Homosexualita a její příčiny


Podle odborníků můžeme homosexualitu do jisté míry přičíst genetickým predispozicím, zejména ze strany matky. Výzkumy prokazují, že u žen, které porodily více synů, je větší pravděpodobnost, že jeden z nich (většinou ten nejmladší) bude homosexuálem. Může za to jakýsi autoimunitní boj s geny obsahujícími mužský pohlavní chromozom Y, který probíhá v těle matky a vyvolává hormonální změny, jenž se projeví tím, že se narodí muž, kterého přitahují jedinci stejného pohlaví. Vždy jde však o souhru více faktorů.


Homosexualita a její projevy


Přihlédneme-li k výzkumu příčin homosexuality, projevuje se odlišná sexuální orientace již u dětí. Většinou si však přitažlivost k jedinci stejného pohlaví začnete uvědomovat až v období dospívání, v době prvních sexuálních představ. Homosexualita je neměnným stavem, tudíž ji nevyvolá ani silné trauma z předchozího heterosexuálního vztahu.



Odborníci neustále provádějí výzkumy, ve kterých se zaměřují na odlišnosti homosexuálů. Podle těchto studií se gayové vyznačují menšími sklony k agresi, špatnou prostorovou představivostí, jsou častěji leváky a mají jiný poměr šířky ramen k bokům. Jde však pouze o předpoklady.



Homosexualita a výchova dětí


Toto je asi nejkontroverznější otázka, kterou se společnost zabývá. Většina i těch nejtolerantnějších jedinců se přiklání k názoru, že by homosexuálové neměli vychovávat děti, protože tím ovlivní jejich vývoj. Výchova jako taková neutváří osobnostní sklony k homosexualitě, nejsou tedy namístě obavy, že se dítě, které bude vychováváno dvěma muži či ženami, stane také homosexuálem. Problémem tedy není ani tak netradiční uspořádání rodiny jako spíše otázka, jak bude dítě přijímáno okolím. Je velice pravděpodobné, že toto dítě bude vrstevníky šikanováno, stane se předmětem posměšků, a to vše se pak odrazí na jeho psychice. V žádném případě však nechceme tvrdit, že by homosexuální rodiče byli horšími než heterosexuální. Zvláště dnes, kdy každé druhé manželství končí rozvodem, jehož následky se neblaze odrazí na dítěti.


Léčba homosexuality


Už jsme si vysvětlili, že homosexualita se neřadí mezi duševní choroby. Opět se tedy ohlédneme do historie, kdy se často používaly velmi drastické metody k jejímu vyléčení. Léčba spočívala v přísunu pohlavních hormonů, testosteronu, mužům byla odstraňována varlata, prováděla se léčba elektrošoky a náročné operace mozku, dokonce se lékaři snažili aplikovat hormony dosud nenarozeným dětem v děloze matky. Žádné z těchto pokusů se však nesetkaly s úspěchem, protože změnit sexuální orientaci není možné. Přestože toto vše dnes již víme, existují stále skupiny, které provádějí vlastní (často extrémní) výzkumy, jako např. americká NARTH - Národní asociace pro výzkum a terapii homosexuality.


Téma homosexuality již dávno není společenským tabu, stále více homosexuálů se ke své orientaci hlásí. Přiznat okolí, zejména rodině, že vás přitahují osoby stejného pohlaví je však velmi těžké. Obecně jsou tolerantnějšími matky, kdežto u otců se muž setká často s odsouzením.


Pokud se jako rodič nedokážete přes homosexualitu svého dítěte přenést, je namístě vyhledat pomoc odborníka. Ten vám pomůže se s celou situací vyrovnat a pochopit ji. A jste-li homosexuálem, který se neumí vyrovnat s reakcemi rodiny a okolí, doporučujeme taktéž návštěvu psychologa. Homosexualita není nemoc a nemáte se za co stydět, je to vaše přirozenost, kterou musíte přijmout, abyste mohli být v životě šťastní. 











Právě jste četli článek: Homosexualita není nemoc

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Víte, jak se mohou projevovat psychické poruchy u dětí? Jedná se o široké spektrum onemocnění, které mohou významně ovlivnit nejen chování a emocionální stav dítěte, ale i jeho celkový vývoj. Včasné rozpoznání a adekvátní reakce na tyto poruchy jsou klíčem k zajištění nejlepší možné péče a podpory.Studie ukazují, že až 50 % psychických onemocnění je možné diagnostikovat již v mladém věku.Rodiče by si měli všímat varovných signálů, mezi...

Pokračovat ve čtení

Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

V dnešní společnosti nacházíme různé fenomény, které často nejsou ničím výjimečné, nebo nové. Určité množství sociální perspektivy, soužití a péče se vždy v naší společnosti nacházelo, bylo tu v různých formách. No, možná ne vždy jsme o tom mluvili, nebo jsme neměli možnost konfrontace. Žena je symbolem matky, která se stará o svou rodinu a zabezpečuje nejen fyziologické, ale i psychické a sociální potřeby rodiny, a to i v ...

Pokračovat ve čtení

Jak objednat dítě k psychologovi?

Jak objednat dítě k psychologovi?

Návštěva psychologa je velice citlivé téma. Zejména v případě dětí se nad vším snáší mnoho otazníků. Je potřeba jít s dítětem k psychologovi? Kdy bychom jako rodiče neměli návštěvu psychologa odkládat? Jaké máme možnosti? Není na to naše dítě ještě moc malé?.... Pojďme se tomu podívat na zoubek. Mnoho rodičů neví, jaký je rozdíl mezi psychologem a psychiatrem, takže mi dovolte krátce toto objasnit. Zatímco PSYCHIATR je lékař, který d...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat