Jak si udržet vztah na dálku

https://www.blog.mojra.cz/post/117

Partnerské vztahy jsou různorodé, neexistuje žádný prototyp fungujícího vztahu, který by byl naprosto dokonalý. Každý člověk má své priority a hranice nastaveny jinak, a to, co je pro někoho normální, je pro druhého naopak nepředstavitelnou překážkou. Jedním ze specifických typů partnerství jsou vztahy na dálku. V dnešním článku se podíváme na to, co si pod tímto pojmem můžeme představit a nabídneme určité rady a tipy, jak vztah na dálku přežít bez úhony.


Co je to vztah na dálku?


Jak již samotný název napovídá, jde o takový vztah, kdy partnery od sebe dělí větší vzdálenost. Samozřejmě nemluvíme o několika málo kilometrech, ale o tom, kdy žije každý z partnerů např. na opačné straně republiky, v zahraničí apod. Ať už je důvodem této odluky přijetí na vysokou školu, práce, cizí národnost, či cokoliv jiného, je udržování vztahu na dálku velmi náročné a stresující. Podle statistik se většina vztahů na dálku rozpadne, avšak s trochou štěstí a notnou dávkou odvahy může také dost dobře vztah na dálku fungovat, a to i pokud se jedná o vztah dlouhodobý.


Vztah na dálku – výhody:

Vztah na dálku má z hlediska psychologie několik výhod, které mohou posunout vaše partnerství o úroveň výše.

  • Posílí se pouto mezi partnery. Pokud s partnerem ustojíte vztah na dálku, zvládnete už v podstatě ustát cokoliv.
  • Zjistíte, zda máte stejné představy o vážnosti vztahu.
  • Dokážete si plánovat společné aktivity.
  • Nehrozí, že byste se stali na partnerovi nezdravě závislými.
  • Váš vztah rozhodně není založen jen na sexu.



Vztah na dálku – nevýhody:


  • Absence osobního kontaktu. Kvůli tomuto většina vztahů na dálku ztroskotá, nemůžete se partnerovi vyplakat na rameni, když to nejvíce potřebujete atd.
  • Nedostatek intimností, sexu. Tento problém lze vyřešit sexem po telefonu, ale ne vždy to může fungovat dlouhodobě.



Jak udržet vztah na dálku?


Přestože statistiky jsou neúprosné, i vztah na dálku může mít smysl a fungovat, chce to jen dodržovat určitá pravidla.


Buďte upřímní.

Než se rozhodnete, zda se pustíte do vztahu na dálku, je potřeba si otevřeně promluvit. Ujasněte si, jak na tom jste, zda si umíte představit společnou budoucnost, respektive jestli se v budoucnu vidíte bok po boku. Pokud se neshodnete, případně jestliže očekáváte od vztahu na dálku každý něco jiného, dříve, či později jej budete nuceni ukončit.


Srovnejte pozitiva a negativa.

Vytvořte si seznam, jaké dopady bude mít odloučení na váš vztah, zaměřte se zejména na pozitivní přínosy a snažte se toho držet.


Udržujte kontakt.

V dnešní internetové době je udržování vztahu na dálku mnohem jednodušší než kdysi. Snažte se být s partnerem v kontaktu nejlépe každý den, minimálně si pošlete SMS. Neomezujte kontakt pouze na psaný text, ale alespoň jednou týdně uskutečněte s partnerem video hovor.


I na dálku dělejte věci společně.

Společné zájmy prohlubují vztah, nic se na tom nemění ani v případě, kdy vás s partnerem od sebe dělí mnoho kilometrů. Přečtěte si např. stejnou knihu, podívejte se na stejný film apod. Do jisté míry vám to bude suplovat osobní kontakt.


Překvapujte.

Není nic romantičtějšího, než když muž pošle přítelkyni kytici. V dnešní době donáškových služeb to není problém, i když jste od sebe na míle daleko. Překvapit může i ručně napsaný dopis namísto emailu apod.


Navštěvujte se.

Čím častěji, tím lépe. I sebekratší doba strávená společně se počítá. Nehledě na to, že vztah na dálku bez alespoň občasných intimností fungovat nebude.


Nežárlete.

Pokud patříte k chorobným žárlivcům, do vztahu na dálku se ani nepouštějte. Samozřejmě každého občas přepadnou pochyby, neduste je v sobě, ale přiznejte je partnerovi. Neustálé kontroly nebo neohlášené „přepadovky“ vašemu vztahu neprospějí.


Buďte věrní.

Nikdy nezapomínejte na to, že jste zadaní. Pokušení může být veliké, avšak nevěra je jistou cestou k záhubě.




Udržet vztah na dálku není jednoduché, pokud se s ním neumíte vyrovnat, řešíte partnerskou krizi, ale přese všechno vztah nechcete ukončit, může vám pomoci párová terapie či individuální konzultace pod vedením psychologa, který se specializuje na problematiku partnerských vztahů. 









Právě jste četli článek: Jak si udržet vztah na dálku

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

V dnešní společnosti nacházíme různé fenomény, které často nejsou ničím výjimečné, nebo nové. Určité množství sociální perspektivy, soužití a péče se vždy v naší společnosti nacházelo, bylo tu v různých formách. No, možná ne vždy jsme o tom mluvili, nebo jsme neměli možnost konfrontace. Žena je symbolem matky, která se stará o svou rodinu a zabezpečuje nejen fyziologické, ale i psychické a sociální potřeby rodiny, a to i v ...

Pokračovat ve čtení

Co dělat, když dítě nechce chodit do školy?

Co dělat, když dítě nechce chodit do školy?

Článek obsahuje: rada odborníka, komentář a diskuze s psychologem.  Každé dítě se někdy chce ulít ze školy, aby se vyhnulo testu, zkoušení, nebo se mu prostě jen nechce ráno brzo vstávat. Vzpomeňme si na svá školní léta, také jsme to na své rodiče několikrát zkoušeli a vymýšleli si různé důvody, které nám v návštěvě školy brání. Pokud vás dítě přemlouvá, abyste jej nechali sem tam doma, není to nic alarmují...

Pokračovat ve čtení

NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

S novým rokem přichází opět čas bilancování. Prožili jste ten minulý rok tak, jak jste chtěli? Podařilo se vám posunout se blíže vaším snům? Nový Rok je jako dělaný pro nové začátky. Můžete začít jinak, lépe. V hlavě se rodí nápady a výzvy. Odhodlaně sáhnete po kusu papíru nebo jen nahlas v obýváku před rodinou prohlásíte: „Tak a letos už vážně chci…“ A opravdu chcete. Jenže i loni jste chtěli, ale moc to nedopad...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat