Jak najít dobrého psychologa

https://www.blog.mojra.cz/post/104

V minulých článcích jsme si vysvětlili kdy, kde a proč vyhledat pomoc psychologa. Dnes se zaměříme na jednu z nejzásadnějších otázek – jak si najít dobrého psychologa a jak vlastně dobrý psycholog pracuje?


Na to se ptá určitě každý, kdo se rozhodne navštívit psychologickou poradnu. S psychology je to jako s botami, to, že sedí jednomu ještě neznamená, že padnou jako ulité i druhému. Nabídneme vám určitý přehled vlastností, kterými by měl dobrý psycholog oplývat a na co si dát při výběru psychologa zejména pozor. Obecně však platí, že nejdůležitější roli při výběru vhodného psychologa hraje váš vlastní úsudek, proto se nebojte klidně i několikrát změnit psychologa, než najdete toho pravého.


Znaky dobrého psychologa:

  • Naslouchá vám a dokáže dát zpětnou vazbu.

  • Mluví srozumitelně, všechny odborné termíny vám vysvětlí a ujistí se, že jste mu rozuměli.

  • Podstatné věci opakuje podle potřeby, avšak nepokládá dokola stále stejné otázky. Nabídne vám různé pohledy na problém tak, abyste se posouvali co nejvíce dopředu, směrem k uspokojivému řešení.

  • Nevyhýbá se tématům, které přímo nesouvisí s podstatou vašeho problému.

  • Je vašim důvěrníkem, můžete mu svěřit cokoliv, aniž by vás odsuzoval.

  • Umíte si představit, že jej doporučíte svým přátelům a známým.

  • Zajímá se o vaše pocity, dokáže si na vás udělat čas i v nepředvídaných krizových situacích, aniž byste měli pocit, že jej obtěžujete.

  • Pokud nejednáte výhradně podle jeho doporučení, může vám vaše jednání vytknout, ale snaží se také pochopit, proč jste se rozhodli jinak a situaci s vámi detailně rozebere.

  • V případě potřeby vám umí doporučit vhodnou literaturu, má přehled a dokáže reagovat na vaše otázky.

  • Nebojí se přiznat, že něčemu nerozumí, neví si rady. Kvalitní psycholog nemá problém s tím, aby vás doporučil ke kolegovi, který se ve vaší problematice lépe orientuje.

  • Navrhne vám vhodná řešení, ale konečné rozhodnutí nechává na vás.

  • Nezakládá terapii pouze na výsledcích různých psychologických testů. Pokud se k nějakému uchýlí, vždy vám podrobně vysvětlí jeho význam i výsledek.

  • Vyhýbá se kritice kolegů, ať je jakkoli oprávněná. Sám dokáže přijmout kritiku své osoby, aniž by z toho vyvozoval jakékoliv závěry.

  • Dobrý psycholog se striktně nedrží osvědčených schémat terapie, ale přizpůsobí ji vašim potřebám.

  • Je dochvilný, na sezení nepřichází pozdě, případně jen ze závažných důvodů.

  • Dokáže ve vás vzbudit důvěru natolik, že se na sezeních budete cítit uvolněně.


Na co se zaměřit při výběru psychologa?


Při hledání dobrého psychologa byste se měli zaměřit na to, aby splňoval 3 základní kritéria :



Reference

Před návštěvou psychologické poradny si můžete zjistit, jaké jsou zkušenosti jiných klientů. Možností je hned několik, nejčastěji jsou to internetové diskuze, recenze a hodnocení vašich známých na základě osobního kontaktu. Ne vždy vám však i ten nejlépe hodnocený psycholog bude vyhovovat, proto berte tato doporučení s jistou rezervou.



Odbornost

Samozřejmostí je ukončené vysokoškolské vzdělání v oboru psychologie. Mimo to si před návštěvou psychologa zjistěte, jaké další kurzy a výcviky má za sebou, jak dlouhá je jeho praxe apod. Dobrý psycholog má všechny tyto informace uvedeny na svých stránkách tak, aby byly veřejně dostupné. Pokud se o dosažené kvalifikaci nijak blíže nevyjadřuje, je to mj. značně podezřelé.



Osobní zkušenost

Nejlépe hodnotit psychologa můžete až po prvním sezení na základě vlastní zkušenosti. Obecně však platí, že jeho kvality poznáte zhruba po 3-4 návštěvách a pokud po cca desátém sezení neuvidíte žádné výsledky vašich snah, je něco špatně a doporučujeme zkusit řešit problém i s jiným psychologem.



Co by při výběru dobrého psychologa naopak nemělo hrát roli?


  • Cena konzultace

    Kolik stojí sezení u dobrého psychologa? Cena je ovlivňována mnoha faktory. Ať už je to životní, respektive finanční úroveň dané lokality, náklady spojené s konzultací apod. V psychologii však levné rozhodně neznamená horší. A naopak vysoká cena není zárukou kvality.

  • Pohlaví 

    To, zda bude psycholog muž či žena není podstatné. Samozřejmě si můžete v mnoha poradnách zvolit, koho spíše preferujete, v konečném důsledku to však neurčuje psychologovy kvality.

  • Vzdálenost od domova

    Mnoho lidí volí psychologa, který má poradnu nedaleko, jiní naopak do psychologické poradny dojíždějí i několik desítek kilometrů. Zde platí, že za dobrým psychologem se vyplatí cestovat.



Pokud hledáte kvalitního psychologa, ovšem nechcete strávit cestou k němu několik hodin, doporučujeme obrátit se na psychologickou poradnu online, jakou je právě Mojra.cz




Ať už se rozhodnete pro jakéhokoliv psychologa, vždy věnujte dostatek času tomu, abyste si o něm zjistili co nejvíce informací. Naše online psychologická poradna Mojra.cz si zakládá na tom, aby vám poskytla co nejširší spektrum hodnocení na základě zkušeností klientů, proto po ukončení terapie dostává každý klient email, ve kterém může psychologa ohodnotit a toto je pak anonymně vkládáno na profil konkrétního psychologa. Kromě možnosti vyjádřit vlastními slovy názor na psychologa a jeho přínos v průběhu terapie se hodnotí psychologova dochvilnost, připravenost, přístup a celková spokojenost klienta. Jen tak máme možnost na všechna negativní hodnocení reagovat a sjednávat nápravu a vy můžete mít jistotu, že naši psychologové jsou opravdu lidmi na svém místě. 









Právě jste četli článek:  Jak najít dobrého psychologa

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Autor: Psychologická poradna| Jak motivovat děti k domácím pracím? Co funguje a co ne? Jak k dětem přistupovat?Byl víkend a maminka po snídani poprosila Mojráčka, jestli by mohl vyluxovat celý dům. Mojráček jí to slíbil. Po snídani se ale zvedl od stolu, neodnesl si ani talířek, a utíkal do svého pokoje, kde si zapnul počítač. Když se ani za hodinu nezačalo nic dít, zavolala maminka na Mojráčka znovu. „Jóó,“ volal Mojráček na maminku z pokojen, „...

Pokračovat ve čtení

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

Mateřství je obvykle spojováno především s pozitivními pocity. Těšení se na miminko. Radost z prvního úsměvu. Dojetí z miminkovské vůně. Pocit všeprostupujícího štěstí. Pravdou ovšem je, že téměř každá pátá maminka se potýká také s množstvím negativních emocí. Všudypřítomný strach, úzkost, vyčerpání, zmatek. Mateřství přináší množství změn, novou životní roli a pořádný hormonální koktejl. Prozatím se stále...

Pokračovat ve čtení

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Děti se mohou potýkat s různými problémy, ať už jsou to obtíže ve škole, změny v chování, deprese, úzkosti, strach, nebo jen nejistota v nových situacích. Mnoho rodičů se obává vyhledat pomoc dětského psychologa. Strach z neznámého, stigmatizace a mýty o psychologické péči brání rodičům v tom, aby pomohli svému dítěti i sobě samým. Co dětský psycholog dělá? Dětský psycholog se zaměřuje na péči o duševní zdraví dětí...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat