Gaslighting: domácí násilí, které není vidět

https://www.blog.mojra.cz/post/416

Domácí násilí není jen o modřinách, zlomeninách a fyzických zraněních. Naopak se fyzické napadení často objevuje až v pokročilých fázích vztahu s agresorem. Neměli bychom ale podceňovat ani zranění na duši, které nám může takový toxický vztah způsobit. Gaslighting je forma domácího násilí, kdy se námi pachatel snaží psychicky manipulovat a zasít do nás pochybnosti o nějaké události. Čím je tlak větší, tím více začínáme zpochybňovat svou paměť a vnímání reality.


Tohle děláš špatně, jsi hrozná, stalo se to kvůli tobě

Prvotní známkou toho, že jste sedli na lep inteligentnímu manipulátorovi, je pocit hlubokých pochybností o sobě samé, svých schopnostech a kompetencích. Nedůvěřujete paměti a vzpomínkám, protože se vám zdá, že vše mohlo být vlastně jinak. Máte pocit, že nemůžete věřit ani vlastním smyslům, tomu co jste viděla nebo slyšela, protože dotyčný je schopný vše otočit proti vám.


Ptáte se, podle jakých vět a slov něco takového poznat? Odpověď je jednoduchá, jestliže se poznáte v následujícím monologu, zřejmě zažíváte gaslighting.


Neustále mi říká, že něco dělám špatně, že jsem hrozná, doma neuklidím a mám všude špínu. Kdybych měla spočítat, kolikrát jsem od něho slyšela, že jsem tlustá, ošklivá a jak nejsem schopná udělat něco pořádně, nejspíš bych se ani nedopočítala. Situace zašla až tak daleko, že mi vyčetl, že náš syn si rozbil koleno kvůli mně, i když se mu to stalo na fotbalovém kroužku. Pořád říká, že jsem někam zapomněla jít, něco zapomněla udělat, že jsem zapomněla něco koupit, i když já jsem přesvědčená, že ne. Dokonce mě poslal na vyšetření do Alzheimer centra…


Syndrom vařené žáby

Psychická manipulace, stejně jako všechny formy domácího násilí, se rozvíjí postupně. Je tak velmi těžké ji odhalit. Někdy se můžeme v souvislosti s tímto tématem setkat s pojmem „syndrom vařené žáby“. Jedná se o to, že pokud vhodíme žábu do vroucí vody, zákonitě vyskočí. Pokud ale budeme vodu kolem ní zahřívat postupně, nevšimne si, že je voda příliš horká a uvaří se. S manipulací je to obdobně. Začíná nenápadně a plíživě a je náročné ji rozpoznat. A než se nadějeme, jsme až po uši v toxickém vztahu, který nás dusí.


Na začátku se přitom stačí „jen“ zamilovat a mít v sobě zaseté semínko pochybnosti o sobě samé. Stačí maličkost, nemilá vzpomínka na to, že se vám ve škole smáli za to, že máte nějaké to kilo navíc. A i když dnes víte, že je vaše váha přiměřená vašemu věku, stačí, aby váš partner pronesl zdánlivě neškodnou větu o tom, jestli si nechcete dát k obědu raději něco lehčího. I to může být první náznak problému. Tím spíš, pokud to u takové poznámky neskončí.


Situace eskaluje, možná vás manipulátor posílá do nedalekého fit centra, vychvaluje postavu kolemjdoucích žen. A vy stojíte před zrcadlem a říkáte si, že má přeci jen pravdu a myslí to s vámi dobře. Než se nadějete, se vším souhlasíte a myslíte si, že je váš partner vlastně chudák a snaží se vám pomoct. Tak to ale rozhodně není!


Braňte se!

Pokud máte podezření, že i vy ještě obětí gaslightingu, přinášíme vám pár užitečných rad, jak se proti této manipulaci bránit:

  • Poznámky nebo deník – Nejjednodušší cestou, jak se bránit tomu, že se situace stala, tak jak říkáte, je, že si ji zapíšete. Máte v ruce hmatatelný důkaz o tom, že jste na nic nezapomněla nebo snad neposlouchala. Navíc vám může posloužit jako zpětná vazba o manipulativním chování vašeho partnera.
  • Svěřte se kamarádkám – Zapojení třetí strany je důležitým krokem. Můžete si tak ověřit výroky a chování vašeho protějšku. Ptejte se, jestli se jim takové chování zdá běžné a přiměřené. Konkretizujte a zjistěte, jestli i ony mají pocit, že jste tlustá nebo snad máte doma nepořádek.
  • Neomlouvejte se – Pokud jste si jistá, že pravda je na vaší straně, nezabředávejte do dalšího obhajování. Zkrátka ukončete debatu s tím, že se situace odehrála jinak. Vyhnete se tak zbytečné diskuzi a komentářům, které jsou kolikrát bezpředmětné.
  • Začněte u sebe – Jednoduše se mějte ráda. Člověka, který je se sebou spokojen, je jen velmi těžké jakkoliv ovlivnit a zmanipulovat.

 

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Bezplatná centra okamžité psychické pomoci v ČR: Kdo vám pomůže v náročné situaci?

Bezplatná centra okamžité psychické pomoci v ČR: Kdo vám pomůže v náročné situaci?

Článek obsahuje: rada odborníka, komentář a diskuze s psychologem. Psychické obtíže a krize mohou postihnout každého z nás. Je důležité vědět, že existuje řada center a služeb, které nabízejí okamžitou pomoc a podporu v obtížné situaci. V tomto článku se zaměříme na několik center okamžité psychické pomoci v České republice, která jsou k dispozici pro veřejnost. Tyto organizace poskytují různé typy podpory a služeb, ať už se jedná...

Pokračovat ve čtení

Ekonomické násilí

Ekonomické násilí

Domácí násilí může mít nejrůznější podoby. Některé můžeme rozeznat na první pohled, po jiných bychom museli pátrat o něco déle. Je také třeba říci, že většinou nezůstane pouze u jednoho typu domácího násilí, ale velice často dochází k jejich kombinaci. Ekonomické násilí patří právě mezi ty formy, u kterých je rozeznávání obtížné, protože nezanechává na oběti fyzické stopy. Pracovat prostě nebudešNikdy jsem si nemyslela, že bych s...

Pokračovat ve čtení

Násilí na ženách: Rozhovor s Mgr. Adélou Segetovou

Násilí na ženách: Rozhovor s Mgr. Adélou Segetovou

Jaké pocity nejčastěji z dlouhodobého hlediska prožívají oběti domácího násilí či znásilnění? Jak to ovlivní jejich psychiku?Oběti domácího násilí zažívají celou paletu emocí. Mohou prožívat strach, hněv, smutek, apatii, ale také stud, naději, lásku či vinu. Tato různorodost pocitů souvisí s cyklem násilí, při kterém dochází ke střídání fáze klidu, zvyšování napětí a násilí. Rovněž díky tomu, že oběti domácího násilí ...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat