Závislost na marihuaně: jak se projevuje a jak na ni vyzrát?

https://www.blog.mojra.cz/post/390

Marihuana je nejen u nás velmi populární drogou, která se do popředí dostala především v posledních letech. O tom svědčí také fakt, že ji minimálně jednou ročně zakusí až polovina populace ve věku 15-16 let. Ve většině případů se jedná pouze o experimentování a jednorázovou záležitost, známé jsou ale i případy, kdy dojde k překročení hranice a u uživatelů se rozvine silná závislost. Byť je marihuana méně návyková, než například volně dostupný alkohol, přináší s sebou jiné strasti, kterými musí dotyčný při odvykání projít.


Psychická závislost jako kámen úrazu

THC, které marihuana obsahuje, nevyvolává tak silnou fyzickou závislost. Je to především z toho důvodu, že se při dlouhodobém užívání ukládá do tukových tkání, ze kterých se při abstinenci postupně vyplavuje a odvykací stav tím mírní. Přesto známe i případy, kdy se abstinenční příznaky skutečně objevily, patří mezi ně například: úzkost, bolest svalů, agresivita, poruchy spánkového cyklu, bolesti hlavy, zažívací obtíže, závratě.

Nicméně tento krok většina lidí zvládne téměř bez problémů. Daleko zákeřnější je ale závislost psychická. Dotyčný neustále zažívá tzv. craving neboli bažení po droze. I když ji tělo nepotřebuje, mozek se je snaží přesvědčit, že ano. THC navíc silně mění osobnost závislého. Nejznámějšími změnami je především demotivační syndrom (ztráta jakékoliv motivace a chuti se do něčeho pouštět) a abulie (oslabení nebo úplná ztráta vůle). Tyto osobnostní odchylky se mohou později negativně projevit v osobním, profesním i rodinném životě.


Rekreační vs. závislí uživatelé

Mezi rekreační uživatele můžeme zařadit jedince, kteří užívají konopí maximálně čtyřikrát do měsíce a to především v rámci společenských událostí. Jedná se o lidi, kteří si tzv. „ubalí brko“ v rámci víkendového tahu s kamarády nebo si párkrát „potáhnou“ během jiné podobné akce. Bez užívání marihuany se dovedou bez problémů obejít a nedošlo u nich k žádným osobnostním změnám.

U závislých uživatelů se marihuana stává nedílnou součástí života a může nabýt až rituálního charakteru. Dotyční si dají jointa pokaždé, co odchází z práce, před spaním apod. Po vzniku psychické závislosti dochází také k tomu, že člověk již není schopen prožívat potěšení jiným způsobem, než konzumací marihuany. V případě, že jedinec nemá marihuanu k dispozici, pociťuje výraznou podrážděnost a rozladěnost.

 

Léčba závislosti a poruch jí vyvolaných

Léčba závislosti na marihuaně je velmi specifická. V první fázi je důležité definovat nepříjemné situace a stavy, kterých se uživatel pomocí marihuany chce zbavit. Může se jednat o profesní, vztahové nebo jiné záležitosti, které dotyčného negativně ovlivňují. Následuje intenzivní práce s emocemi, myšlenkami a tělesnými projevy. Je třeba pracovat na obnovení motivace, vůle a také na posílení oslabených sociálních vazeb.

Psychotické poruchy vyvolané užíváním konopí pak zpravidla vyžadují také farmakologickou léčbu. Krátkodobě se využívají léky z řad antipsychotik, které se vysadí po odeznění akutních příznaků. 

 





















Právě jste četli článek: Závislost na marihuaně: jak se projevuje a jak na ni vyzrát?

 

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Soukromý psycholog vs. psycholog na pojišťovnu

Rozhodli jste se vyhledat pomoc psychologa, ale neumíte se rozhodnout, zda si vybrat soukromou poradnu, nebo tu, kde vám konzultaci uhradí pojišťovna? Vše má svá pro a proti. Pojďme se tedy podívat na to, co vám může soukromý psycholog oproti psychologovi na pojišťovnu nabídnout. Třeba vám to ulehčí rozhodování.Když terapii proplácí pojišťovnaNěkteří lidé jednoduše nemají dostatek financí na to, aby si mohli zaplatit terapii u soukromého psychologa. Nebo...

Pokračovat ve čtení

Online psychologická poradna MOJRA a RBP zdravotní pojišťovna: Nový standard v péči o vaše duševní zdraví

Online psychologická poradna MOJRA a RBP zdravotní pojišťovna: Nový standard v péči o vaše duševní zdraví

V dnešním uspěchaném světě, kde se stres, úzkost a deprese stávají stále běžnějšími, se péče o psychické zdraví stává prioritou. Zatímco je péče o fyzické zdraví běžně dostupná, péče o psychiku často čelí různým bariérám, jako je stigma, nedostatek zdrojů nebo nedostatečná informovanost.   Je nám ctí oznámit, že online psychologická poradna MOJRA a RBP zdravotní pojišťovna spojily síly s cílem odstranit tyto bariéry a poskytnout...

Pokračovat ve čtení

Stereotyp ve výchově dítěte

Stereotyp ve výchově dítěte

Dnešní rodiče, nejvíce však matky, čelí různým nevyžádaným radám o tom, jak by měli vychovávat svoje děti, v podstatě hned od narození miminka. Některé nevyžádané rady přicházejí už během těhotenství, například „teď musíš jíst za dva“, a podobně. Těhotenství je samo o sobě náročné, žena se připravuje na roli matky, přičemž jí pod srdcem roste dítě a takové rady nebývají příliš příjemné. Navíc, v dnešní době máme...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat