Vztah s dospělým dítětem aneb Nezodpovědný partner

https://www.blog.mojra.cz/post/150

Protiklady se přitahují. A kde by toto pravidlo mohlo platit více než v partnerských vztazích? Jednoduše si k sobě hledáme především takové protějšky, které nás něčím překvapí, nejsou stejní jako my. Jenže ono to překvapení mnohdy nemusí být zrovna nejmilejší. Jakmile vystřízlivíme z prvotního poblouznění, sundáme si růžové brýle a začneme čelit každodenním problémům, můžeme zjistit, že jsme si k sobě nejspíš nevybrali vhodného partnera.


Když svobodomyslnost střídá lenost


Patříte spíše k těm, kteří mají rádi své jistoty? Stálá práce, každodenní rutina, peníze vždy včas na účtu, žádné (nebo jen malé) dluhy? Pak vám můžete partnerův svobodomyslný postoj ke kariéře připadat osvěžujícím. Do jisté míry obdivujete jeho odvahu, být pánem svého času a neuvázat se v práci, která ho nebude bavit.


Nezávislost má však své meze. Dokud partner i přes nestálost v práci zvládá platit účty a postarat se sám o sebe, není důvod k povyku. Problém však nastává, jakmile začnete v rámci společné domácnosti vše platit vy. Jednou, dvakrát, to bychom snad mohli odpustit. Ale stále? Toto už hraničí s leností a dobře promyšleným příživnictvím. A na takových základech nelze budovat fungující vztah. V tom je vždy potřeba oboustranná spolehlivost a odpovědnost.


Proč nedokáže být partner zodpovědný?


Těžká otázka. Pokud ji položíte partnerovi, dočkáte se vždy vyhýbavé odpovědi, ve které bude obviňovat všechny kromě sebe.


Příčiny můžeme hledat nejspíše v dětství, kdy bylo dítě obletováno rodiči, nebylo vedeno k zodpovědnosti. Tyto zažité stereotypy si pak nese do dospělosti a očekává stejnou péči od své partnerky.


Jenže tíhu zodpovědnosti ve vztahu musí nést oba partneři, jinak se situace může stát neúnosnou. Začne to tím, že partner přestane hledat i nárazové práce, nepřispěje do rodinného rozpočtu ani korunu. V horším případě může peníze vydělat, ale nezodpovědně je utratí za své potřeby. A v tom asi nejhorším případě začne peníze utápět v automatech, alkoholu, drogách apod. Svou finanční krizi začne řešit půjčkami, ty neustále navyšuje, až vám jednoho krásného dne zaklepe na dveře bytu exekutor.


Co dělat?


V první řadě se zaměřte na sebe. Jak se k nezodpovědnému partnerovi chováte? Podstrojujete mu, nevyčítáte, jste shovívavá? Pak toho ihned zanechte! Každá starost má své meze. Zkuste si s partnerem o jeho nespolehlivosti promluvit, řekněte mu, co od něj očekáváte, jak by měl přispívat do společného rozpočtu apod. Nastavte určité meze, pravidla a trvejte na nich.


Bohužel nezodpovědného partnera nejspíš svépomocí nepředěláte. On si totiž většinou svůj problém ani neuvědomuje. Proto doporučujeme vyhledat pomoc odborníka. Jen zkušený psycholog dokáže odhalit příčinu partnerova problému a navrhnout vhodná řešení. Pokud by však ani tato terapie nezabrala, případně by ji partner razantně odmítal, promyslete si možnost vztah ukončit. Je to sice bolestivý, ale mnohdy jediný správný krok. 








Právě jste četli článek: Vztah s dospělým dítětem aneb nezodpovědný partner

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Partner je závislý na alkoholu, jak mu můžu pomoct?

Partner je závislý na alkoholu, jak mu můžu pomoct?

Na úvod bychom si velmi stručně vysvětlili, co je alkohol a jak vzniká závislost na alkoholu. Alkohol je nebezpečná droga, na které máme ze všech návykových látek nejvíce závislých lidí. Nebezpečí alkoholu spočívá mimo jiné v tom, že je v Česku i na Slovensku spojený s nejrůznějšími společenskými událostmi, jako jsou narozeniny, svatby, Vánoce, Nový Rok a tak podobně. Všechny tyto faktory přispívají k tomu, že máme tendenci vn...

Pokračovat ve čtení

Proč se senioři stávají tak často oběťmi podvodníků?

Proč se senioři stávají tak často oběťmi podvodníků?

V dnešní době jsme svědky zvýšené trestní činnosti páchané na seiorech. Jde o podvody, vystupňovaný tlak, hrozby, lži, krádeže, ale i agresivní útoky. Pachatelé se cíleně zaměřují na seniory proto, že jsou pro ně „lehčí“ obětí kriminality, a to zejména kvůli jejich vyššímu věku.  Podvodník, případně agresor, se chová ke své oběti sofistikovaným způsobem s dopředu dobře promyšleným (často organizovaným) programem.  S...

Pokračovat ve čtení

Život s alkoholikem: Sliby, naděje a zklamání

Život s alkoholikem: Sliby, naděje a zklamání

Alkohol. V České republice látka, která silně zasahuje do společenského a rodinného života. Pije se, když se daří i když se nedaří. Připíjíme lidem na zdraví, na šťastný život i za dobře odvedenou práci. Některým ovšem alkohol přeroste přes hlavu. Nepijí na radost ani na žal, ale pijí, aby byli. Aby vůbec byli schopni existovat a fungovat. Z alkoholu se tak stává jediný smysl života a ničí nejen dotyčného, ale i všechny okolo něj.Život...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat