Víte, jak správně komunikovat se svým dospívajícím dítětem? Přinášíme vám několik klíčových pravidel

https://www.blog.mojra.cz/post/353

 

Dospívání je obdobím velkých změn. Z dítěte se stává teenager, jinak vypadá, mluví i myslí. Tyto změny jsou náročné nejen pro ně samotné, ale také pro jejich rodiče. Děti se začínají osamostatňovat a může dojít i k tomu, že se odcizí. Předpokladem dobrých vztahů s dospívajícím je komunikace, ale ne jen tak ledajaká komunikace. Velmi důležité je, jakým způsobem rodiče s teenagerem mluví. V tomto článku vám přinášíme několik tipů pro úspěšnou komunikaci s vašim puberťákem.



1. Naslouchejte mu

Bez naslouchání není žádný dialog. Dospělí jsou zvyklí moralizovat, soudit, komentovat a radit, ale to obvykle dítě nepotřebuje. Mnoho dospívajících dětí právě na takovýto přístup reaguje tím, že se ještě více uzavře a raději se svými rodiči nemluví vůbec. Proto je důležité se pokusit svému dítěti nejdřív naslouchat, nepřerušovat ho a dát mu dostatečný prostor, aby se vyjádřil.


2. Zajímejte se o něj

Promluvte si s ním o tom, co ho zajímá. Neodsuzujte hned jeho vkus, ale zkuste nejdřív poznat, co se  mu líbí a co ho zajímá. Možná se vám tímto způsobem podaří navázat vzájemné porozumění.


3. Berte ho vážně

V období puberty se utvářejí názory a zájmy dítěte. Pokud mu dáte příležitost, aby vyjádřilo své myšlenky v konstruktivní diskuzi, bude si vážit samo sebe. Proto stojí za to zacházet s dítětem během diskuze jako s rovnocenným partnerem – tímto způsobem s ním začínáte budovat zralejší vztah.


4. Oceňujte ho

Stojí za to všímat si a oceňovat úsilí svého dítěte, které vkládá do různých činností. I když se mu něco zrovna nepovede, ale vy víte, že se snažilo, tak je místo kritiky mnohem lepší mu projevit porozumění a připomenout mu to úsilí, které do dané činnost vložilo.


5. Své zákazy dostatečně vysvětlete

Pokud rodič svému dítěti něco zakazuje, je vhodné vysvětlit proč a vyhýbat se argumentům typu „protože to říkám“. Dostatečně vysvětlete dítěti své rozhodnutí a pokuste se pochopit i to, když s ním nebude souhlasit. Nechte ho vyjádřit svůj přirozený hněv v dané situaci, aniž byste změnili své rozhodnutí.


6.
Přeneste zodpovědnost a důvěřujte mu

Pokud chcete, aby vás vaše dospívající dítě bralo vážně, zkuste ho vážně i vy sami. Po přenesení odpovědnosti na samotného teenagera se některé problémy mohou snadněji vyřešit. Neznamená to, že to bude dělat přesně tak, jak chcete vy, ale bude to dělat tak, jak sám nejlépe umí. Dítě občas musí samo pocítit následky svého jednání, poučit se ze svých chyb a získat tak cenné zkušenosti.


7. Netlačte na něj

Nevyvíjejte na své dospívající dítě tlak a nesnažte se za každou cenu o rozhovor. Možná v daném okamžiku z nějakého důvodu mluvit nechce. Je dobré dát mu čas a počkat, až bude samo připraveno mluvit. Úkolem rodiče je zajistit, aby dítě vědělo, že za ním může přijít kdykoliv a s jakýmkoliv problémem a bude vyslyšeno.




>>>> další zajímavý článek: Nástrahy rodičovství: Jak vyjít s puberťákem


Snažíte se dodržovat tyto pravidla a i přesto se vám nadále nedaří komunikovat s vašim dospívajícím dítětem tak, jak byste si přáli? Neváhejte se poradit s psychologem. Online psychologická poradna Mojra.cz nabízí konzultace hned s několika dětskými psychology, kteří jsou vám schopni poskytnout cenné rady, jak se zachovat a postupovat v této situaci. Nepodceňujte komunikační problémy se svým dítětem. Je to základ vzájemně fungujících vztahů. 

 

 

 

 

 

 
Právě jste četli článek: Víte, jak správně komunikovat se svým dospívajícím dítětem? Přinášíme vám několik klíčových pravidel
 

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Psychické poruchy u dětí: 5 varovných signálů, které byste neměli přehlížet

Víte, jak se mohou projevovat psychické poruchy u dětí? Jedná se o široké spektrum onemocnění, které mohou významně ovlivnit nejen chování a emocionální stav dítěte, ale i jeho celkový vývoj. Včasné rozpoznání a adekvátní reakce na tyto poruchy jsou klíčem k zajištění nejlepší možné péče a podpory.Studie ukazují, že až 50 % psychických onemocnění je možné diagnostikovat již v mladém věku.Rodiče by si měli všímat varovných signálů, mezi...

Pokračovat ve čtení

Mojráček a nevychovaný kamarád

Mojráček a nevychovaný kamarád

Jednoho dne si po škole přivedl Mojráček domů na návštěvu nového kamaráda Erika. Mojráčkovi rodiče už byli doma, pozdravili kluky u dveří, Mojráček jim řekl, že půjdou nahoru do pokojíku. Erik se však jen rozhlížel po předsíni, ale nepozdravil ani jednoho z rodičů. Maminka se na tatínka zamyšleně podívala, ale ten jen pokýval hlavou a šel do obýváku. Po nějaké době Mojráček s Erikem seběhli dolů do kuchyně, protože dostali hlad. Než ...

Pokračovat ve čtení

Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

V dnešní společnosti nacházíme různé fenomény, které často nejsou ničím výjimečné, nebo nové. Určité množství sociální perspektivy, soužití a péče se vždy v naší společnosti nacházelo, bylo tu v různých formách. No, možná ne vždy jsme o tom mluvili, nebo jsme neměli možnost konfrontace. Žena je symbolem matky, která se stará o svou rodinu a zabezpečuje nejen fyziologické, ale i psychické a sociální potřeby rodiny, a to i v ...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat