Věkový rozdíl mezi partnery: Když muž miluje starší ženu

https://www.blog.mojra.cz/post/122

Přestože žijeme v moderní době, jsme neustále pod vlivem zažitých dogmat, která se těžko překonávají. Jedním z velmi diskutovaných témat je věkový rozdíl mezi partnery. Abychom byli upřímní, problémem není to, jak velký věkový rozestup od sebe partneři mají, ale to, kdo je ve vztahu tím starším. Potkáte-li na ulici starého muže, který se vede za ruku s výrazně mladší partnerkou, většinou vám to nepřijde divné. Vždyť i v dobách dávno minulých se uzavíraly věkově nerovné svazky, kdy nevěsta mohla být v podstatě ještě dítětem. Vztah staršího muže s mladší partnerkou v nás tedy nevzbudí žádné veliké antipatie, dokážeme jej přijmout. Proč je tomu ale jinak u vztahu mezi starší ženou a mladším mužem?


Jak už bylo řečeno výše, jde o zažité zvyklosti. Naši předkové vytvořili jakési nepsané pravidlo, že ve vztahu má být vždy starší muž. S touto myšlenkou byli vychováváni naši rodiče a předali ji i nám. Zažité jsou také představy, že stará žena rovná se „stařena“ se vším všudy – ošklivá, sešlá, tlustá, nepřitažlivá… Dnes je však mnohdy opak pravdou, ženy o sebe více dbají, mají různé možnosti, jak si mladistvý vzhled udržet co nejdéle, od liftingu po plastickou operaci. Ať už jsou postoje společnosti jakékoliv, pravdou zůstává, že v dnešní době zhruba třetina žen udržuje vztah s mladším mužem.


Proč starší ženy přitahují mladší muži?


Vzhled.

Každá žena bude mít raději po svém boku někoho se vzhledem Adonise než sešlého staříka.


Výdrž.

A to po všech stránkách. Mladý partner se jen tak něčím neunaví, můžete jej brát na firemní večírky a zdržet se až do rána. A co se sexu týče, mladý partner většinou může kdykoliv a kdekoliv.


Výchova.

Určitě žádná žena netouží po tom, přetvořit náturu partnera. Ale trochu výchovy podle mého neuškodí.


Upřímnost.

Mladý partner většinou nic nepředstírá. Upřímnost mnohdy zaujme ženu víc, než naditá peněženka.


Žije okamžikem.

Mladý muž si nemá často ještě myšlenky na budoucnost, založení rodiny. Chce si užívat, což vyhovuje starším ženám, které touží po dobrodružství a nechtějí se točit jen kolem rodinného krbu.



Proč mladší muže přitahují starší ženy?


Zkušenosti.

Mladí muži vidí často ve zralých ženách sexuální bohyně. Imponují jim také jejich životní zkušenosti a nadhled.


Společenská pozice.

Mnohdy mladí muži spatřují ve vztahu se starší ženou možnost společensky se zviditelnit, dostat se na jinou úroveň apod. Namísto zamilovanosti je vedou jiné pohnutky, zejména pokud mají vztah se slavnou osobností.


Oidipovský komplex.

Někteří muži mají prostě jen rádi mateřské typy žen, jiní takto řeší problematický vztah ke své vlastní matce. Psychologové se shodují v názoru, že pokud muž touží po starší partnerce, vždy v tom sehrává jeho vztah k matce významnou roli. Často si tak muži kompenzují vztahem se starší ženou závislost na mamince, kdy pečující matku nahradí pečující partnerka apod.



Jaká rizika sebou nese vztah ke starší ženě?


Jednou velkou neznámou je zde budoucnost. V první řadě starší žena již netouží (nemůže) zakládat rodinu. Toto v první chvíli muži určitě imponuje, zejména když je ve věku, že si chce jen užívat, ale postupem času se dobere do fáze, kdy i on zatouží po dětech. Otázkou zůstává, zda toto bude důvodem k rozchodu, či nikoliv. Dalším faktorem je zdravotní stav partnerky, protože s přibývajícím věkem přichází i různá zdravotní omezení, žena přestane svému mladšímu partnerovi stačit apod.





Nemůžeme tvrdit, že věkově nevyrovnaný vztah je odkázán k záhubě, mnoho jich přetrvá i dlouhá léta. Pokud si nevíte s čímkoliv rady, máte pochybnosti, řešíte různé partnerské problémy, nebo jste rodičem, který neumí zpracovat vztah svého syna ke starší ženě, vyhledejte odbornou pomoc. Jen psycholog vám dokáže nabídnout ucelený pohled na věc, podložený léty praxe. 









Právě jste četli článek: Věkový rozdíl mezi partnery: Když muž miluje starší ženu

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar
  • Vendulka před 5 měsíci
    Vendulka

    Dobry den muj vstah s pritelem je 20 let mladsi nemam knemu nic nic necitim knemua stale se rozciluju a jsem znej nervozni kdyz je doma date mi radu co si mam pocit problem je mujdekuju liter

  • Milada před 3 měsíci
    Milada

    Mám přítele o 27 let mladším( 65 já,on 38 let).Rozumíme si ve všem ale nemáme sex ,on žije v celibátu.Pro mne hrůza,já jsem vždy byla pro sex a tak to řeším jinak.Jen se trápím,že mě přestane tento kontakt zajímat.Jsme spolu už 1 rok a jsme spolu na vysoké intelektuální rovině.Už jsem se chtěla s ním 3x rozejít,ale on o tom nechce ani slyšet.On nežije z mých peněz,vše řešíme napůl.Pracuji nadále k mému důchodu jako Dipl.zdr.sestra v zahraničí a on též,náhodou ve stejném městě a tak není problém se sejít a 2x týdně mi volá.On je svobodný,bezdětný a já mám dospělé děti,které se mnou už nežijí,mají své rodiny.Jak to vše může dopadnout?kladu si otázku a nevím co mám dělat. Celý můj život jsem si partnery vybírala a nyní si nevím rady. A tak mám otázku.

  • Tým poradny Mojra.cz před 3 měsíci
    Tým poradny Mojra.cz

    Dobrý den paní Milado, Jsme velmi rádi, že jste nám napsala. Podle toho, co popisujete, tak na jedné straně, žijete v harmonickém vztahu, kde si rozumíte, scházíte se, máte předpokládám společné zájmy, rádi spolu trávíte čas. Na druhé straně Vám chybí fyzický kontakt. Máte ale strach, že Vás vztah omrzí a zároveň jste se chtěla už 3x rozejít. Mám pocit, že se rozhodujete, zda má smysl, zůstat v takovém vztahu. Vašemu partnerovi to podle toho, co jste psala, vyhovuje. Tedy je na Vás, abyste zvážila všechny pro a proti. Nemůžu Vám dát jednoznačnou odpověď, to asi víte. Myslím, že už sama tušíte, jak dále. Doporučila bych Vám online konzultaci s psychologem, který by Vám mohl pomoci posunout se dál v tomto rozhodování a dodat Vám odvahu. . S pozdravem a přáním všeho dobrého, Mgr. Jana Brunariová, Online psycholog poradny MOJRA.


Podobné články



Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

Sendvičová generace: Jak zvládat péči o rodiče a děti bez stresu a vyčerpání

V dnešní společnosti nacházíme různé fenomény, které často nejsou ničím výjimečné, nebo nové. Určité množství sociální perspektivy, soužití a péče se vždy v naší společnosti nacházelo, bylo tu v různých formách. No, možná ne vždy jsme o tom mluvili, nebo jsme neměli možnost konfrontace. Žena je symbolem matky, která se stará o svou rodinu a zabezpečuje nejen fyziologické, ale i psychické a sociální potřeby rodiny, a to i v ...

Pokračovat ve čtení

NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ: Tipy pro plány, které vydrží

S novým rokem přichází opět čas bilancování. Prožili jste ten minulý rok tak, jak jste chtěli? Podařilo se vám posunout se blíže vaším snům? Nový Rok je jako dělaný pro nové začátky. Můžete začít jinak, lépe. V hlavě se rodí nápady a výzvy. Odhodlaně sáhnete po kusu papíru nebo jen nahlas v obýváku před rodinou prohlásíte: „Tak a letos už vážně chci…“ A opravdu chcete. Jenže i loni jste chtěli, ale moc to nedopad...

Pokračovat ve čtení

Partner je závislý na alkoholu, jak mu můžu pomoct?

Partner je závislý na alkoholu, jak mu můžu pomoct?

Na úvod bychom si velmi stručně vysvětlili, co je alkohol a jak vzniká závislost na alkoholu. Alkohol je nebezpečná droga, na které máme ze všech návykových látek nejvíce závislých lidí. Nebezpečí alkoholu spočívá mimo jiné v tom, že je v Česku i na Slovensku spojený s nejrůznějšími společenskými událostmi, jako jsou narozeniny, svatby, Vánoce, Nový Rok a tak podobně. Všechny tyto faktory přispívají k tomu, že máme tendenci vn...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat