Vánoce bez peněz? Víme, jak zařídit nezapomenutelné Vánoce i s omezeným rozpočtem

https://www.blog.mojra.cz/post/332

Vánoce jsou svátky klidu, zpívá se ve známé písničce. Jenže o čem už vám koledníci zpívat rozhodně nebudou, jsou ty dny nebo přesněji týdny, které Štědrému dni předcházejí.  V adventním období má totiž ke klidu člověk hodně daleko. Všechen ten shon, dohánění restů, pečení cukroví, nakupování dárků, výzdoba… Jen stres, stres a ještě větší stres. Večer padáte vyčerpáním, ale nedaří se vám usnout, protože přemýšlíte, co vše budete muset stihnout zařídit hned od rána.


Hlavně aby bylo vše dokonalé. Vše podle poslední „módy“ – výzdoba, 20 druhů cukroví, obrovský stromeček, spousta dárků i pro ty, o kterých jste celý rok neslyšeli, ale přece jen je to slušné poslat prezent tetičce z pátého kolene. Seznam povinností se plní čím dál tím víc, peněženkou proletělo tornádo, které po sobě zanechalo jen pár drobných, aby se neřeklo. A tak pořád dokola. Ráno vstát, zařizovat vše z nekonečného seznamu úkolů, večer padnout do postele a v průběhu noci se tisíckrát budit s pocitem, že jste na něco zapomněli…. Myslíte si, že už nemůže být hůř? Věřte, že může.


Jsem bez práce! Co teď?!


A je to tady, ten okamžik, který vám zamává se životem. Dostali jste výpověď. A zrovna před Vánocemi. Jak to vysvětlíte doma? Jak zvládnete uspořádat ty „perfektní Vánoce“, když na to nemáte dostatek úspor? Odcházíte z práce s několika osobními věcmi, příslibem poslední výplaty a možná nějakého toho odstupného. S hlavou plnou myšlenek na budoucnost. Co vás čeká? Jak dlouho budete bez práce? Jak vyjdete s tím, co máte?

 


Víte, že ztráta práce a omezení rodinného rozpočtu jsou jednou z nejvíce stresujících situací, které vás v životě mohou potkat? Zajímá vás víc? Tak ti přečtěte článek Jak se psychicky vyrovnat se ztrátou zaměstnání

 


Napadlo vás někdy, proč vlastně lidé o Vánocích utrácejí tolik peněz? Je to jednoduché, jsou zvyklí na svůj osobní komfort, chtějí uspokojit své potřeby a hlavně, chtějí se vyrovnat ostatním. Bojí se, že by je někdo mohl označit za „socku“, když nesplní určité společenské normy. Jednoduše řečeno, z Vánoc se stal natolik komerční svátek, že je těžké rozlišit, co je a co není v mezích normálních útrat.

 



Touha udržet si vydobytý společenský status je u mnohých tak silná, že jsou schopni se kvůli Vánocům zadlužit. Jenže půjčky vaše problémy nevyřeší, obzvlášť jste-li bez práce. V konečném důsledku vedou k pravému opaku, k naprosté likvidaci vás i vaší rodiny

 



Čas a pozornost – dárky, které si za peníze nekoupíte


Jste bez práce. Přijměte to. Zhluboka se nadechněte, vydechněte a vezměte si papír a tužku. Proč? Abyste si sepsali, bez čeho se o Vánocích neobejdete a co naopak klidně oželíte. Pozor, nemyslete v duchu toho, co vám káže okolí a média. Oprostěte se od komerčního pojetí vánočních svátků.


Nemusíte na to zůstat sami, přizvěte si na pomoc rodinu, partnera. Pěkně jim vysvětlete, co se stalo a že letošní Vánoce budou jiné. Což ale nutně neznamená, že by měly být horší.



Ztráta práce je novou životní etapou. Proč si díky tomu také nevytvořit nové vánoční tradice?

 

Máte jedinečný důvod se zastavit a přemýšlet. Jak si můžete udělat pohodové svátky? Věřte, že to není nic tak složitého. Zkuste být více s rodinou a užívat si ty společné chvíle. Letos si můžete udělat Vánoce po svém.


V rámci šetření upečte pouze to cukroví, o kterém víte, že ho má vaše rodina nejraději. I kdyby to měly být jen tři druhy z dvaceti. Přiznejte se, že jste stejně většinu pak házeli slepicím nebo rovnou do popelnice? Pokud jste jezdili každoročně na hory, vězte, že i bez toho se obejdete. Vydejte se na celodenní výlet po okolí, sbalte si svačinu a termosku s čajem. Napadl sníh? Postavte sněhuláka. Koukejte se na vánoční pohádky, celá rodina společně. Vyprávějte si nad hrnkem horkého kakaa vánoční příběhy.

Jednoduše buďte spolu. Vždyť přesně o tom by Vánoce měly být.


Hodně muziky za málo peněz


Nejvíce nejspíš utratíte za dárky pro děti. Zkuste těm větším, které už nevěří na Ježíška, vysvětlil, že letos bohužel opravdu nemůžou dostat nový mobil, Playstation a podobně drahé dárky. U těch menších najděte vhodný způsob, jak jim říct, že Ježíšek má letos omezené možnosti. A jeden fígl za všechny – nahraďte kvalitu kvantitou. Děti totiž u stromečku hlavně počítají, kolik dárků dostali. Stanovte si nějaký rozpočet a nakupte různé drobnosti. Na internetu můžete sehnat různé hračky s vysokými slevami, nevyhýbejte se ani diskontům atd. Budete se divit, kolik dárků zvládnete pořídit za přijatelnou cenu.


Vsaďte na domácí poukazy!


Rodičům i přátelům (těm opravdovým) udělají stejnou radost dárky ve stylu „zrob si sám“. Napleťte ponožky, šály, čepice, napečte sušenky, vyrobte poličku nebo budku pro ptáčky. Cokoli vás napadne a co víte, že udělá radost. Pokud nepatříte k těm manuálně zručným, tak věnujte poukaz na vaše služby. Jeho výroba vás bude stát jen trochu času. Partnerovi věnujte domácí masáž, mamince voucher na jarní úklid, tatínkovi úklid garáže nebo umytí auta. Prarodiče jistě ocení, pokud jim věnujete poukaz na častější návštěvy. Fantazii se meze nekladou.


 

Když se naučíte slavit je jinak než penězi, nejen že ušetříte, ale i vyděláte. Protože chvíle s rodinou, pohodu a štěstí si za peníze koupit nemůžete.

 

 

Být chvíli sám…


Při všem tom stresu a změnách nesmíte zapomínat také na sebe. Vymezte si chvilku sami, vydejte se na procházku, nebo se jen zavřete v pokoji. Zkuste relaxovat, na chvíli hoďte starosti za hlavu. Však vám nikam neutečou. Můžete také poprosit partnera, aby vzal děti někam na výlet a vy si mezitím napusťte horkou vanu, zapněte relaxační hudbu, zavřete oči a na nic nemyslete. Uvidíte, jak blahodárné účinky to bude mít.

 


Potkala vás životní změna, která vám obrátila život naruby? Hledáte vhodný dárek pro někoho, kdo přišel o práci, neumí se s tím vyrovnat, nebo řeší nějakou jinou složitou situaci? Darujte duševní pohodu prostřednictvím našich dárkových poukazů.


OBJEDNAT DÁRKOVÝ POUKAZ















Právě jste četli článek: Vánoce bez peněz? Víme, jak zařídit nezapomenutelné Vánoce i s omezeným rozpočtem

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Autor: Psychologická poradna| Jak motivovat děti k domácím pracím? Co funguje a co ne? Jak k dětem přistupovat?Byl víkend a maminka po snídani poprosila Mojráčka, jestli by mohl vyluxovat celý dům. Mojráček jí to slíbil. Po snídani se ale zvedl od stolu, neodnesl si ani talířek, a utíkal do svého pokoje, kde si zapnul počítač. Když se ani za hodinu nezačalo nic dít, zavolala maminka na Mojráčka znovu. „Jóó,“ volal Mojráček na maminku z pokojen, „...

Pokračovat ve čtení

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

Mateřství je obvykle spojováno především s pozitivními pocity. Těšení se na miminko. Radost z prvního úsměvu. Dojetí z miminkovské vůně. Pocit všeprostupujícího štěstí. Pravdou ovšem je, že téměř každá pátá maminka se potýká také s množstvím negativních emocí. Všudypřítomný strach, úzkost, vyčerpání, zmatek. Mateřství přináší množství změn, novou životní roli a pořádný hormonální koktejl. Prozatím se stále...

Pokračovat ve čtení

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Děti se mohou potýkat s různými problémy, ať už jsou to obtíže ve škole, změny v chování, deprese, úzkosti, strach, nebo jen nejistota v nových situacích. Mnoho rodičů se obává vyhledat pomoc dětského psychologa. Strach z neznámého, stigmatizace a mýty o psychologické péči brání rodičům v tom, aby pomohli svému dítěti i sobě samým. Co dětský psycholog dělá? Dětský psycholog se zaměřuje na péči o duševní zdraví dětí...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat