ÚSMĚV MÁMY A MOJRA.CZ SPOJILI SVÉ SÍLY

https://www.blog.mojra.cz/post/356

Mateřství je spojováno s pocity štěstí a radosti. Sociální sítě plní dokonalé fotky dokonalých rodin. Všichni se usmívají od ucha k uchu, všichni vypadají, že přesně vědí, co dělají. Je to ale vždycky opravdu tak? Po porodu se může objevit také smutek, úzkosti, strach a panika. Maminky pak bojují s tím, že se přece takhle cítit nemůžou. Přicházejí otázky: Proč se tohle děje jenom mně? Proč nejsem šťastná jako ostatní mámy? 


Přitom pravda je taková, že téměř každá pátá žena po porodu prochází náročným a těžkým obdobím. Jen se o tom bohužel příliš nemluví. Právě tohle se rozhodla změnit organizace Úsměv mámy.


Mateřství je krásné, ale…


Úsměv mámy pečuje o křehkou psychiku maminek po porodu, která je mnohdy vystavena splínům, strachu a dalším obtížím. Reaguje také na to, že tématu poporodních obtíží je v České republice věnovaná jen okrajová pozornost. Právě to se Úsměv mámy snaží změnit. Momentálně organizace funguje hned v několika českých městech, ale jednotlivé týmy pořádají akce a vytvářejí materiály pro maminky napříč celou Českou republikou. V Praze v roce 2020 vzniklo také centrum pro maminky.


S jakými těžkostmi se maminky nejčastěji potýkají?


Maminky po porodu prožívají pestrou paletu pocitů – od těch příjemných až po ty méně příjemné. Radost, láska, štěstí, únava, vyčerpání, špatná nálada, vztek – to vše je přirozenou součástí mateřství. Příchod miminka na svět je velkou změnou. A je vlastně jedno, jestli je to miminko první nebo už kolem vás po příchodu z nemocnice pobíhají starší rošťáci. Je potřeba si znovu zvyknout na nový režim a s miminkem se sladit. Do toho všeho se přidávají také hormony, které můžou spustit pořádnou emoční houpačku. Svou roli pak také hrají i další okolnosti – obzvláště těžký porod, problémy s kojením, tlak a nároky rodiny…



Je naprosto v pořádku, když se vám posteskne po dřívějším bezstarostném způsobu života. Neobvyklý není ani krátkodobý pokles nálady – tzv. baby blues, které prožívá až 75 % maminek. Tento stav ale časem odeznívá a i v období poporodního blues se maminka dokáže radovat.


Poporodní deprese


„Necítím radost ani štěstí. Necítím nic. Ani lásku. Slyším, jak miminko pláče, ale nemůžu se zvednout, nejde to. Mám chuť si jen přetáhnout polštář přes hlavu a spát…“


Zpozornět je potřeba pokud pokleslá nálada neustupuje nebo se naopak zhoršuje a maminka se nedokáže vůbec z ničeho radovat. Objevují se problémy se spánkem či nechutenství.  Maminky pak mnohdy musejí vynaložit veškerou svou energii na to, aby ráno zvládly vstát z postele.




Úzkosti a nejistota


„Dělám to správně? Nejsem špatná matka? Neublížím děťátku? Jak to, že jsem nezvládla uklidit, když ostatní matky mají pořád poklizeno i navařeno? Není se mnou něco špatně?“


Nikdy nekončící seznam otázek, strach, nejistota a panika. I takhle mohou vypadat poporodní úzkosti. Maminky jako by byly neustále ve střehu, nikdy se vlastně úplně neuvolní, často se také stává, že se bojí s miminkem zůstat samy, protože mají strach, že by se něco mohlo stát.



Poporodní psychózy


„Všechno kolem je zvláštní. Včera jsem šla na procházku a všichni mě sledovali. Slyšela jsem jejich myšlenky. Pár, co se seděl v parku ze mě nespustil oči. Myslím, že mi moje miminko chtěli vzít…“


Poporodní psychózy jsou méně časté, ale vážné potíže, které vyžadují odbornou péči. Projevují se bludy, halucinacemi nebo například paranoiou.


Jak Úsměv mámy pomáhá maminkám?


Už víme, že mateřství není vždy jen růžové a že o jeho odvrácené straně se příliš nemluví. Maminky mohou bojovat s depresemi, úzkostmi, strachy, nejistotou i psychotickými příznaky. Naštěstí na to už nemusejí být samy, Úsměv mámy o maminky a jejich psychiku pečuje hned na několika frontách!


Screening: Včasná pomoc je důležitá


V České republice prozatím chybí systematická multidisciplinární vícestupňová péče o maminky po porodu. I to se Úsměv mámy ve spolupráci s Národním ústavem duševního zdraví snaží změnit. Prvním krokem je zavedení plošných screeningů.


Ve vybraných gynekologických ordinacích a porodnicích vyplňují maminky krátký dotazník, který dokáže odhadnout riziko vzniku poporodních obtíží u konkrétní maminky.



Osobní konzultantka: Žádná maminka na to nemusí být sama


Na základě výsledku screeningu maminku kontaktuje koordinátorka nebo konzultantka a nabídne ji podporu a pomoc. Každá maminka se sama rozhodne, zda této možnosti využije nebo ne. S Úsměvem mámy ale nespolupracují jen maminky, které vyplnily screening, konzultantku může kontaktovat každá maminka, která se po porodu necítí po psychické stránce dobře.


Každé mamince je k dispozici osobní konzultantka, které se může se vším kdykoli svěřit, probrat své pocity, myšlenky, obavy ale i radosti a pokroky. Konzultantkami jsou mnohdy maminky, které si samy poporodními obtížemi prošly (tzv. peer konzultantky).



Setkávání maminek: Místo plné vzájemného porozumění


Úsměv mámy také pravidelně pořádá setkání pro maminky, která probíhají osobně i v online podobě. Maminky se tak mohou vzájemně podpořit, sdílet své aktuální prožívání a především se ujistit, že v tom rozhodně nejsou samy.


Setkávání maminek je bezpečným místem plným vzájemného porozumění a pochopení. Setkání jsou bezplatná, dobrovolná a účastní se jich také (peer) konzultantky nebo třeba psychologové.



Osvěta: Poporodní obtíže by neměly být tabu


Poporodní obtíže nejvíce komplikuje fakt, že mají maminky pocit, že jsou v tom samy, že se to děje jenom jim a často vlastně vůbec nevědí, na koho se mají obrátit nebo s vyhledáním pomoci váhají. Je tedy potřeba, aby se toto téma mezi lidmi více otevíralo.


Úsměv mámy pravidelně pořádá různé osvětové akce – odborné konference i neformální dny pro maminky, objevuje se i v televizi a jiných médiích, vytváří přehledné infografiky nejen pro maminky, ale také pro jejich nejbližší, spolupracuje s odborníky a v neposlední řadě je Úsměv mámy aktivní také na sociálních sítích – instagramu i facebooku (tam najdou maminky kromě spousty informací i podpůrné skupinky s názvem Zkrocená poporodní deprese).

 


Zprostředkování odborné pomoci: Pomoc psychologů, psychiatrů, porodních asistentek i laktačních poradkyň


Některé problémy vyžadují odbornou pomoc. Úsměv mámy se snaží maminky v případě potřeby propojovat s konkrétními odborníky tak, aby se každé mamince dostalo odborné péče včas. Tady ale často přichází kámen úrazu, protože například na psychologické či psychiatrické konzultace musejí maminky i několik měsíců čekat.


Právě proto se Mojra.cz a Úsměv mámy rozhodli spojit své síly. Základní myšlenkou poradny Mojra.cz bylo právě zkrácení čekací doby a flexibilní termíny konzultací. Maminky, které potřebují psychologickou péči, zde mohou najít volné termíny ještě tentýž den nebo v rámci několika dní. Protože poradna funguje online, mohou se na nás obracet maminky ze všech koutů republiky.




Některé problémy nemohou čekat. Poporodní obtíže jsou právě jedním z nich. Jsme moc rádi, že se Úsměv mámy této problematice aktivně věnuje a že téma poporodních psychických problémů přestává být díky nim v naší republice tabu.



Vážíme si toho, že také naše poradna může v tomto směru pomáhat a být k dispozici maminkám i jejich nejbližším.








Právě jste četli článek: Úsměv mámy a Mojra.cz spojili své síly

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Mojráček: Jak motivovat děti k domácím pracím?

Autor: Psychologická poradna| Jak motivovat děti k domácím pracím? Co funguje a co ne? Jak k dětem přistupovat?Byl víkend a maminka po snídani poprosila Mojráčka, jestli by mohl vyluxovat celý dům. Mojráček jí to slíbil. Po snídani se ale zvedl od stolu, neodnesl si ani talířek, a utíkal do svého pokoje, kde si zapnul počítač. Když se ani za hodinu nezačalo nic dít, zavolala maminka na Mojráčka znovu. „Jóó,“ volal Mojráček na maminku z pokojen, „...

Pokračovat ve čtení

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

POPORODNÍ DEPRESE: Když je mateřství plné smutku

Mateřství je obvykle spojováno především s pozitivními pocity. Těšení se na miminko. Radost z prvního úsměvu. Dojetí z miminkovské vůně. Pocit všeprostupujícího štěstí. Pravdou ovšem je, že téměř každá pátá maminka se potýká také s množstvím negativních emocí. Všudypřítomný strach, úzkost, vyčerpání, zmatek. Mateřství přináší množství změn, novou životní roli a pořádný hormonální koktejl. Prozatím se stále...

Pokračovat ve čtení

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Nebojte se dětského psychologa! Pomůže vašemu dítěti i vám

Děti se mohou potýkat s různými problémy, ať už jsou to obtíže ve škole, změny v chování, deprese, úzkosti, strach, nebo jen nejistota v nových situacích. Mnoho rodičů se obává vyhledat pomoc dětského psychologa. Strach z neznámého, stigmatizace a mýty o psychologické péči brání rodičům v tom, aby pomohli svému dítěti i sobě samým. Co dětský psycholog dělá? Dětský psycholog se zaměřuje na péči o duševní zdraví dětí...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat