Umíte ve vztahu projevit lásku?

https://www.blog.mojra.cz/post/372

Projevování lásky ve vztahu, pro někoho naprostá samozřejmost, ale pro někoho jiného téměř nadlidský úkol. Pro některé je to přirozenost, ale pro jiné dovednost, kterou se musí učit. Naše schopnost projevovat lásku a jiné city se formuje již od dětství, kde pro nás největším vzorem byli naši rodiče, případně blízká rodina. Později hrají roli i naše osobní zkušenosti, například reakce protějšku na náš projev nějakého citu nebo emoce. Co dalšího stojí za schopností projevit lásku a jiné city? Jak projevit muži lásku? A jak ženě?



Zranitelnost

Při projevování naší lásky, ať už partnerovi nebo komukoli jinému odhalujeme mimo jiné i naši zranitelnost. Ukazujeme, že jsme lidé s city a emocemi, a že nám na tom druhém a na našem společném vztahu záleží.


Důvěra

Abychom mohli projevit své city, je zapotřebí vzájemná důvěra. Pokud pociťujeme její nedostatek, je pro nás jakýkoli projev lásky velmi náročný, může nás přemáhat strach a nejistota. Pokud cítíte, že je problém zde, čeká vás nejprve práce na této oblasti, a to nejlépe i se zapojením partnera. Zkuste si nejprve (sami nebo přímo s partnerem) definovat, kde a proč je přesně potíž a poté promyslete možná řešení. O posílení důvěry a otevřenosti ve vztahu se více dočtete v našem článku.


Strach z odmítnutí

Zde máme další možný zádrhel. Ten může souviset například s nižší sebedůvěrou nebo opět s dřívějšími zkušenostmi, ať už z dětství nebo ze vztahů v dospělosti. Dostalo se vám někdy po projevení lásky nebo i jiného citu reakce, která nebyla dle vašich představ? A to dokonce i v případě, kdy jste byli přesvědčeni o tom, že bude reakce pozitivní? Pokud jste si něčeho podobného vědomi, zvažte, zda v sobě toto téma znovu neotevřít a zamezit tak, aby ovlivňovalo situace přítomné a budoucí.


Rozdílné potřeby vás a partnera

Možná by vás samotné nenapadlo zamýšlet se nad tím, zda umíte správně projevovat lásku. Podnět vám k tomu dal partner. Přijde mu, že ho dostatečně nemilujete nebo mu to minimálně dostatečně neprojevujete. Jenže jak jinak to projevit? A nechce partner trochu moc?


Rozdílné potřeby nejsou nic neobvyklého. Důležité ale je říct si, jaké ty potřeby tedy jsou. Vyzvěte partnera, aby vám místo soudu, že ho nemilujete, odpověděl na otázky:

Co tě k takové myšlence (že tě nemiluju) vede? / Proč si to myslíš?

Jaké projevy z mojí strany by vedly k tomu, aby ses cítil milovaný/á? / co potřebuješ k tomu, aby ses cítil/a milovaná?

Co pro to můžeš udělat ty?


Tyto otázky Vám pomohou téma těchto potřeb otevřít.


Jak projevit ženě lásku? A jak ji projevit muži?

Existence zaručeného projevu lásky muži nebo ženě je mýtus. Takže na to, že každý muž ke štěstí potřebuje pravidelný sex a mít navařeno a každé ženě stačí hodiny povídání a vyznání lásky dvakrát denně, zapomeňte. Tyto potřeby jsou velmi individuální a odpovídá na ně spíše teorie 5 jazyků lásky, která nebere v potaz pohlaví. Teorie hovoří o pěti rozdílných způsobech, jak projevujeme lásku, a jak potřebujeme, aby nám ji druhý projevoval. Tyto potřeby bývají mezi partnery velmi často odlišné. O pěti jazycích lásky si můžete přečíst celý článek, věřte že vám povědomí o nich může významným způsobem ovlivnit oboustrannou spokojenost ve vztahu. Možná pochopíte, proč vám partner už půl roku neřekl „Miluji tě“, a proč vám neúnavně pomáhá s nádobím, dětmi a úklidem, což vám všechny kamarádky závidí.


Nebuďte na to sami

Pokud cítíte, že je za vaším zádrhelem ve vztahu něco hlubšího a sami nejspíše řešení nenajdete, nebojte se obrátit na psychologa. Společně můžete vyřešit vše, co je v pozadí a projevování lásky se stane snazší. Konzultace na Mojra.cz probíhají online, takže můžete zůstat v pohodlí vašeho obýváku a je jen na vás, zda zvolíte individuální nebo párové sezení. Vybrat si můžete také z množství jazyků, ve kterém psycholog sezení povede. Nebojte se říct si o pomoc!

 





Právě jste četli článek: Umíte ve vztahu projevit lásku?

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Valentýn: Jaký vliv má tento svátek na naše emoce?

Valentýn: Jaký vliv má tento svátek na naše emoce?

Valentýn, den zamilovaných, je každoročně spojen s návaly růží, čokolád a romantických gest. Pro mnohé je toto sváteční období zdrojem radosti a romantiky, zatímco pro jiné může být spíše zdrojem stresu a úzkosti. Z pohledu psychologie můžeme zkoumat různé aspekty Valentýna a jeho dopad na naše emoce a vztahy. Ideál romantické lásky Jedním z hlavních faktorů, který ovlivňuje naše pocity v době Valentýna, je sociální tlak. Média a reklamy n...

Pokračovat ve čtení

Jak je možné, že se dokážeme tak lehce zamilovat do agresivního manipulátora?

Jak je možné, že se dokážeme tak lehce zamilovat do agresivního manipulátora?

Láska je krásná. Když se zamilujeme, cítíme se naplněni, šťastní, milováni. Pokud je partner na začátku okouzlující a máme pocit, že nám dokonale rozumí a že by pro nás snesl i modré z nebe, není těžké ztratit hlavu a občasné výstřelky z jeho strany ignorovat. Vždyť nás přece miluje, ne? Když někdy vybouchne, akceptujeme všechny jeho výmluvy. „Asi jsem měla udělat já něco jinak, aby nebyl naštvaný“, říkáme si. Varující řeči n...

Pokračovat ve čtení

Fenomén pick-me-girl: Jak jej poznat?

Fenomén pick-me-girl: Jak jej poznat?

Tento fenomén se začíná rozšiřovat až v posledních pár letech. Možná jste o něm nikdy neslyšeli. Možná už teď přesně víte, o čem bude náš dnešní článek pojednávat. A možná patříte do té skupiny lidí, která ho zná moc dobře, i když neví, že se takto dané situace nazývají. Pojmem „pick-me girl“ se označuje dívka nebo žena, která se záměrně distancuje od zájmů, které jsou společensky přisuzovány ženám. Činí tak předevš...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat