Stres u dětí: Jak mu zabránit, a co dělat, když se objeví?

https://www.blog.mojra.cz/post/642

Autor: Mgr. Edina Kozmannová, psycholožka online poradny MOJRA | Jak poznat, že je dítě ve stresu a co s tím můžeme udělat?

 


V dnešní moderní době se stres pomalu, ale jistě stává každodenní součástí života lidí. Málokdo z populace může říct, že neví, co vlastně stres je, a nezažívá jeho příznaky v každodenním životě. Stres u dospělých je běžně řešenou problematikou, ale jak je to u dětí? Mohou i děti zažívat stres, či různé druhy úzkosti? Vždyť se přece říká, že období dětství je to nejkrásnější období, protože děti přece nemají žádné starosti. Mají své rodiče, kteří se o ně starají a zabezpečují jim vše, co potřebují. Opak je však pravdou, i děti mohou zažívat stres, paradoxně někdy mnohem větší než dospělí jedinci.

 


Jedním z hlavních stresujících příčin je například rozvod rodičů, šikana, či finanční problémy v domácnosti. Toto vše stresuje nejen mladší kategorii dětí, ale i teenagery.

 


V zahraniční studii Americké psychologické asociace (APA) z roku 2018 až 83% mladých lidí uvedlo, že škola je jednou z hlavních příčin jejich stresu, zároveň mladé lidi ve věku 15 až 21 let navíc stresují i sociální problémy, jako jsou například klimatické změny a násilí na školách, sexuální obtěžování a sociální přijetí a začlenění v rámci skupiny vrstevníků.

 


Dále uvedli, že zatímco krátkodobý stres vede spíše k větší snaze vyvinout vyšší úsilí pro dosáhnutí lepších výsledků, chronický stres spíše oslabuje imunitní systém dítěte, zároveň zvyšuje jeho krevní tlak, vede k různým formám obezity, kardiovaskulárním onemocněním, úzkosti až depresi. Na rozdíl od dospělých, děti ne vždy umí své pocity popsat. Pokud chceme dítěti pomoci zvládat stres, nejdříve musíme pochopit, proč je vlastně vystresované.

 

 

Jak poznat, že je dítě ve stresu?

Může se stát, že se vám dítě přímo nesvěří s tím, že prožívá velmi emocionálně stresující období svého života, ale některé symptomy vám mohou napovědět. Mezi nejčastěji vyskytující se problémy patří ty se spánkem. Dítě nedokáže usnout, přestože je velice unavené, případně se neustále budí, může zažívat různé noční můry, přidat se může také noční pomočování. Dalším varovným signálem může být například i změna stravovacích návyků – buď se dítě přejídá (emoční přejídání), nebo konzumuje jídlo v mnohem menších intervalech než předtím, což může vést až k mentální anorexii. Ty nejmenší děti nedokážou identifikovat stres a úzkost, namísto toho si často stěžují na bolesti hlavy, nebo bříška.


 

Jak poznat poruchy příjmu potravy u dětí? 

 


Stres způsobuje i výrazné změny v chování dítěte. U dítěte se může projevit vzdor v oblasti respektování autority, nemá zájem účastnit se aktivit, které ho předtím bavily a naplňovaly, případně se izoluje od ostatních, nebo jednoduše zůstane doma. Mohou se vyskytnout také problémy s koncentrací pozornosti, například při psaní domácích úkolů. Někdy se projevuje i tzv. protest při pomáhání při domácích pracích. Může se stát i to, že dítě je najednou agresivnější, šikanuje ostatní, nebo je samo šikanováno, výrazně se mu zhorší školní prospěch apod. U mladších dětí se může stát i to, že upadnou do určitého regresu z důvodu přežití pro nich traumatizujícího zážitku a začnou se chovat infantilně – například starší děti si najednou začnou cucat palec, ohryzují si nehty…

 


Stres působí velmi nepříznivě i na emocionální stránku dětí. Děti se mohou jevit jako náladové, bez příčiny nahněvané, výbušné, nebo nejsou schopny ovládat své emoce. Pokud dítě zažije chronický stres, způsobuje mu to jakýsi blok, například zažívá pocity strachu při zkoušení nových věcí, poznávání nových lidí…

 

Možné příčiny stresu u dětí

Jelikož žijeme v moderní a na kariéru orientované době, rodiče nemusí mít na děti tolik času jako dříve. Mnohem častěji se vyskytují také rozvody, čímž roste počet rodičů, kteří vychovávají své děti individuálně. Kvůli nedostatku času, se často vytváří příliš přeplněné harmonogramy dětí – navštěvují mnoho kroužků, kurzů, sportovních klubů… Kvůli tomu mají méně času na odpočinek a na hru, což jim může způsobit více škody než užitku.

 


Stres u dětí může vyvolat i silný nátlak ve školním zařízení, obavy o zdraví milované osoby v případě nemoci, smrt blízké osoby a dokonce i přestěhování se do jiného města. Příčinou stresu jsou však i různé fyziologické procesy v těle dítěte, jako např. pubertální změny.

 


Je třeba mít na paměti, že příčinou stresu a úzkosti u dětí nemusí být jen jejich životní zkušenosti, které přímo prožívají, ale stres jim může způsobit například i vystresovaný rodič. Děti mají velice dobře rozvinutou empatii, jsou maximálně vnímavé a dokáží poměrně rychle zjistit, že se jejich rodiče stresují, nebo se trápí. V horším případě pak rodič přenáší svůj vlastní stres na své dítě. Dobrou radou pro rodiče může být to, že pokud hledá příčinu stresu svého dítěte, měl by se nejdříve zaměřit na sebe, zda tou příčinou není on sám.

 


Různé výzkumné studie zjistily, že pokud rodiče dětí zažívali určité psychické těžkosti, či úzkost, jejich děti mnohem častěji zažívaly stres v dětství. A čím horší byly stavy jejich rodičů, tím více stresu prožívaly tyto děti i ve své vlastní dospělosti.

 

První pomoc při stresu

Úkolem rodiče je především to, aby naučil své dítě stres zvládat. Stres a nepříjemné situace se mají řešit, nemají být potlačované. Stres vzniká především v hlavě, nejčastěji jej spustí negativní myšlenky. Rodič by měl dokázat pomoci svému dítěti tak, že se bude spolu s ním snažit eliminovat negativní myšlenkové pochody. Jednou z nejúčinnějších forem je rozhovor s dítětem. Zpočátku si vytvořte příjemné prostředí, aby se dítě cítilo bezpečně. Vůči dítěti by měl rodič projevit maximální důvěru, dostatek lásky a úcty. Důležité je i to, aby se dítě nekritizovalo a necítilo se být ponižováno. Zároveň by dítě mělo pochopit i to, že z dané situace (i když nepříjemné) se dá vyjít s dobrou zkušeností, která ho posilní.

 


Existuje mnoho metod, jak se efektivněji vypořádat s dětským stresem. Metody mohou být následující:

 

  • Staňte se pro dítě tou osobou, které důvěřuje. Nesuďte a nekritizujte ho, naslouchejte mu.
  • Dovolte dítěti, aby se projevilo, aby vyjádřilo své pocity. Věnujte mu plnou pozornost, neskákejte mu do řeči. Ideálně se vyhněte dlouhému poučování a obviňování. Aktivně mu naslouchejte.
  • Naplánujte společné aktivity, využijte např. terapeutické kartičky, které jsou zaměřené na emoce. Toto pomáhá nejvíce malým dětem, které ještě nedokáží všechny své emoce pojmenovat a ovládat. Společně emoce pojmenujte a bavte se o nich.
  • Rutina a různé rituály – nastavte si určitá pravidla a aktivity, které budete dělat společně. Pro dítě to bude znamenat určitou formu psychohygieny, zároveň se bude těšit na váš společně trávený čas.
  • Důležitým prvkem je spánek, kvalitní strava a dostatek pohybu – na dítě to působí uklidňujícím dojmem.
  • Pokud dítě řeší pro něj stresující situace, odpovězte mu na jeho dotazy a připravte dítě na to, co může očekávat.
  • Velmi efektivním způsobem ventilování stresu (zejména u starších dětí) je psaní deníku. Dítě tak může popsat své pocity, touhy, aspirace i své strachy.
  • Buďte sami dobrým příkladem pro vaše děti, ukažte jim, že stres se dá zvládnout i jinak, v lepší formě. Vždyť přeci nic není tak hrozné, jak se na první pohled může zdát.

 

 

Vyměňte obrazovky za jiné aktivity

V současnosti děti tráví mnohem více času před obrazovkou, než tomu bylo kdysi. Moderní technologie však mohou být spíše na škodu, mohou způsobi špatný vývin dětské artikulační schopnosti, potlačují kreativní stránku dětí, zhoršují kvalitu spánku, zvyšují riziko obezity a v konečném důsledku mohou zapříčinit zhoršení sociálních vztahů v rámci celé rodiny. Je dokázáno, že děti, které zažívají zvýšenou míru stresu, mají tendenci utíkat k obrazovkám, utíkají do svého virtuálního světa, kde jim nikdo neublíží, a kde nemusí řešit své emoce a problémy. Toto však lze příznivě ovlivnit, a to způsobem – čím méně se bude doma využívat internet/televize, tím více času zůstane na společnou komunikaci a hru s dítětem.

 

 

Autor: Mgr. Edina Kozmannová, psycholožka online poradny MOJRA

 

 

 

 


 

 

 

Právě jste četli článek: Stres u dětí: Jak mu zabránit, a co dělat, když se objeví?        

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Když se dětská agrese vymkne kontrole: Příčiny, varovné signály a prevence agresivního chování ve škole

Když se dětská agrese vymkne kontrole: Příčiny, varovné signály a prevence agresivního chování ve škole

Autor: Psychologická poradna | příčiny a prevence dětské agrese | tipy psychologa pro rodiče a učitele | zvládání agrese u dětíAgrese ve školním prostředí může mít závažné důsledky pro všechny zúčastněné – děti, rodiče i učitele. Může narušit nejen výuku, ale i psychické zdraví dětí a celkovou atmosféru školy. Jak rozpoznat varovné signály agresivního chování, co může být jeho příčinou a jak se mu efektivně vyhnout? Tento článek se ...

Pokračovat ve čtení

Jak najít rovnováhu: Škola, koníčky a volný čas

Jak najít rovnováhu: Škola, koníčky a volný čas

Autor: psychologická poradna | Rady pro rodiče a studenty | Tipy na lepší organizaci času pro rodiče a studentyVyvažování času mezi školními povinnostmi, koníčky a odpočinkem představuje jednu z největších výzev, kterým studenti čelí. Zatímco školní úspěch je nepochybně důležitý, stejně významný je i osobní rozvoj, zdraví a spokojenost studenta. V dnešním rychle se měnícím světě je schopnost efektivně řídit svůj čas a najít rovnováhu mezi...

Pokračovat ve čtení

Mojráček má vlastní web! Objevte s ním svět dobrodružství a poznání

Mojráček má vlastní web! Objevte s ním svět dobrodružství a poznání

Mojráček, váš oblíbený kamarád, se konečně dočkal vlastního webu! Na jednom místě nyní najdete všechny dobrodružství, která Mojráček zažil.Pro koho je Mojráček určen?Pro děti: Mojráček je jejich věrný společník, který jim pomáhá řešit každodenní situace, jako jsou kamarádství, strachy nebo školní problémy.Pro rodiče: Zjistíte, co se odehrává v hlavě vašeho dítěte a získáte praktické rady, jak mu v různých situacích pomoci.Pro pedagogy: V...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat