Spím, či bdím aneb náměsíčnost v našem životě

https://www.blog.mojra.cz/post/396

Petr (26 let): "Já osobně si to vlastně moc nepamatuju. Ale dodnes se v naší rodině tradují vtipné historky z mého dětství, kdy jsem trpěl somnabulismem neboli náměsíčností. Mamka ráda vypráví, jak mě v noci potkávala chodit po domě. Někdy jsem jen procházel místnostmi, jindy jsem dělal i jiné aktivity – oblékal se, svlékal, přesouval věci apod. Nikdy jsem jim to po probuzení nechtěl věřit, protože jsem si to sám nepamatoval. Teď už se mi to naštěstí neděje, přesto jsem na to ale svoji přítelkyni patřičně připravil."


Somnabulismus neboli náměsíčnost

Nejprve si pojďme přiblížit, kdy ve spánkovém cyklu se náměsíčnost objevuje. Zpravidla k ní dochází během NREM části spánku a to v první třetině noci, kdy je spánek nejhlubší. Když somnabulismus nastupuje, dochází k neúplnému probuzení, při kterém se aktivují motorická centra a autonomní systém, aniž by dotyčný dosáhl úplné bdělosti.


Náměsíčnost je oficiálně vedena jako spánková porucha. Jelikož se jedinec nachází na hranici bdělosti a spánku a stav vědomí je tak narušený. Dotyční si po probuzení nepamatují, jaké činnosti vykonávali a co se s nimi dělo. Obecně se vyskytuje častěji u dětí a věkem často vymizí. Její opakovaný výskyt však není radno podceňovat.


Jak náměsíčného poznat?

Zde můžeme narazit na pomyslný kámen úrazu. V některých případech je totiž velice obtížné rozeznat náměsíčného od zcela bdělého člověka. V případě, že se dotyčného na něco zeptáte, pravděpodobně vám bez větších problémů odpoví. Jeho chování se také zdá být velice cílevědomé. Jako vodítka vám mohou posloužit spíše neverbální znaky – nepřítomný pohled, zmatenost, strnulý výraz ve tváři apod. Jelikož dotyčný vlastně spí, má také snížení krevní tlak a dýchá zpomaleně. Probuzení takových jedinců může být velice obtížné, následuje u nich také úplná nebo částečná amnézie na prováděnou činnost.


Jak vzniká?

Příčiny této spánkové poruchy nejsou dodnes zcela známy. Odborníci se shodují na tom, že vliv mohou mít jak genetické, tak vnější faktory. U vnějších faktorů se momentální výzkum zaměřuje především na ty, které mají negativní vliv na spánkový cyklus a způsobují částečné probuzení. Mezi ty patří:

  • Hluk
  • Zdravotní problémy - horečka, obtíže s dýcháním
  • Únava způsobená nadměrnou fyzickou či duševní aktivitou
  • Spánek v cizím prostředí
  • Stres a nervozita 
  • Plný močový měchýř


Prevence a léčba

U dětí se náměsíčnost povětšinou neřeší, jelikož sama odezní s věkem. I u nich je ale vhodné zaujmout určitá bezpečností opatření, která zamezí případnému zranění. Patří sem například zabezpečení oken a dveří nebo odstranění tvrdých a ostrých předmětů z jejich okolí. V rámci prevence se také doporučuje zahrnout kratší spánek během dne.


Návštěva lékaře je vhodná v momentě, kdy nemoc narušuje běžný život. Lékaři pomohou zmapovat fáze spánku a upravit je dle potřeby dotyčného. Vyšetření probíhá ve spánkové laboratoři, kde se monitorují změny způsobené spánkovou aktivitou (EEG). V případě, že je dospělý jedince během náměsíčnosti agresivní, mohou být předepsána odpovídající psychofarmaka. V kritických případech se také používají léky, které mají sedativní účinky a podporují tak spánek a uvolňují svalové napětí.








Právě jste četli článek: Spím, či bdím aneb náměsíčnost v našem životě

Komentáře

  • Připojte se do diskuze.
    Zadéjte Váš kometář.

  • Avatar

Podobné články



Nyktofobie: Proč se bojíme tmy?

Nyktofobie: Proč se bojíme tmy?

Co si vybavíte, když se řekne tma? Příjemné letní noci a světlo mnoha hvězd. Neznámo, nebezpečí, temno. Mnozí se tmy z různých důvodů tak trochu bojí. Mírné obavy z temnoty jsou vlastně docela přirozené, jenže v některých lidech tma vyvolává opravdu silné negativní pocity - děs, hrůzu a paniku. Co je na tmě vlastně tak děsivého, že některým lidem nedovolí usnout?Proč se bojíme tmy?Co je to nyktofobie? Nyktofobie je označení pro chorobný strach z...

Pokračovat ve čtení

Noční můry vs noční děsy: Víte, jaký je mezi nimi rozdíl?

Noční můry vs noční děsy: Víte, jaký je mezi nimi rozdíl?

Znáte ten pocit, když se ráno probudíte a vůbec se necítíte odpočatě, jako byste se snad v noci pořád budili? Možná si pak ráno matně vzpomínáte na opravdu ošklivý sen, který se vám zdál, nebo vám hlavou bleskne jen krátká vzpomínka na to, jak jste se v noci s křikem probudili.  Noční můry a noční děsy dokážou člověka pořádně potrápit a spánek docela dost znepříjemnit. Věděli jste ale, že mezi nočními můrami a nočními ...

Pokračovat ve čtení

PSYCHOHYGIENA: Pomocník pro vaše zdraví

PSYCHOHYGIENA: Pomocník pro vaše zdraví

„Já už nemůžu.“ „Jsem hrozně ve stresu.“ „Já prostě nic nestíhám.“ „Nemám vůbec žádnou energii…“  Poznáváte se? Na každého z nás jsou v dnešní době kladeny poměrně velké nároky. Mnohdy je tak člověk vystaven obrovskému tlaku a stresu a málokdo si uvědomuje všechny negativní dopady, které na nás dlouhodobý stres má. Co je to psychohygiena? Tak nějak tušíme, jak se starat o své tělo – když nás něco bolí, jdeme k lékaři, s...

Pokračovat ve čtení

Psychologové portálu Mojra.cz

Štítky


Objednejte si konzultaci ještě dnes!    Objednat